AKP de ; Yerel seçim endişesi

AKP de ; Yerel seçim endişesi

Erdoğan, yerel seçimlerde MHP ile ittifakın sürmesini istese de işlerin 24 Haziran kadar kolay olmayacağı belli oldu. Önceliğini, İstanbul ve Ankara’yı kaybetmemek olarak belirleyen Erdoğan’ın MHP’den gelecek tekliflere kapalı olmayacağı düşünülüyor


Bir Gün gazetesinden YAŞAR AYDIN’ın yazısı ;

Erkene alınan Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerden sonra yeni gündem Mart 2019 tarihinde yapılması gereken yerel seçimlerin öne alınıp alınmayacağı. Muhalefetin kafası karışık, AKP’den de farklı açıklamalar gelmeye devam ediyor, MHP’nin ise her zaman olduğu gibi ön şartları var.

İttifak masada

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, son bir yıl içerisinde neredeyse büyükşehir belediye başkanlarının tamamını görevden aldı. Bu kentlere hangi isimlerin geleceği kuşkusuz Erdoğan için önemli bir gündem. Ama masada daha acil bir konu var: İttifak.

Açıklamalardan anladığımız kadarıyla Erdoğan, MHP ile 24 Haziran seçimlerde kurulan ittifakın devam etmesini istiyor. Ama bu ittifakın işleyişinin 24 Haziran kadar kolay olmayacağı şimdiden belli oldu. Yerel seçimlerin kendine özgü koşulları, İYİ Parti’nin rüştünü ispatlayıp siyasetin içinde var olmayı başarması bile hesapları zorlaştırıyor.

Yasal düzenleme ısrarı

MHP, 24 Haziran seçimleri öncesi Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin önerisiyle düzenlenen seçim ittifakı yasasının benzerini yerel seçimler için de istiyor. Ankara’da MHP’nin buna dönük bir hazırlık içerisinde olduğu bilgisi konuşuluyor. Temmuz ayı içerisinde AKP ile ilk temasın kurulacağı da gelen bilgiler arasında.

Kuşkusuz yerel seçim ittifakı kendine özgü handikapları içeriyor. Merkezi olarak kotarılacak bir ittifakın yerellere de uyarlanabilmesi için çok iyi kurgulanması gerekiyor. MHP, açığı olmayan, örgütünden tepki gelmeyecek bir ittifak modeli peşinde. Üstelik bunu iki parti arasında imzalanacak bir akit olarak değil, 24 Haziran’da olduğu gibi yasal düzenleme haline gelmiş bir metin olarak istiyor.

MHP ayrıcalık istiyor

Yerel seçimlerde gözler üç büyük kentte olacak. İzmir’de CHP çok rahat. İstanbul ve Ankara çok büyük çekişmeye tanık olacak. AKP’nin, bu iki kentten de vazgeçmeye niyeti yok.

MHP bu kentlerde iddiaya sahip olmamakla birlikte seçimin kaderini değiştirecek oy potansiyeline sahip. Bu nedenle İstanbul ve Ankara’da AKP’yi desteklerken; Manisa, Mersin, Adana gibi kentlerde ayrıcalık istiyor. MHP’nin üzerinde çalıştığı taslakta da buna yönelik düzenlemelerin olması bekleniyor.

Erdoğan gözden çıkarsa da…

AKP içinden gelen ilk bilgiler Erdoğan’ın önceliğinin İstanbul ve Ankara’yı kaybetmemek olduğu yönünde. Bu nedenle MHP’den gelecek tekliflere kapalı olmayacağı düşünülüyor. Bununla birlikte masa başı formüllerin yerel seçimler için geçerli olmayacağını düşünen AKP’liler de var.

Bu isimler hemen Hatay örneğini göstererek, “AKP’li bir belediye başkanı hem de CHP’den aday olarak seçim kazandı. Yerellerde işler merkezden kotarılamaz” diyor. Bu nedenle Erdoğan’ın MHP ile ittifak nedeniyle bazı belediyeleri gözden çıkarmasının tabanda nasıl bir tepki alacağının kestirilmesi neredeyse imkansız.

Muhalefette hedef adı konulmamış ittifak

Millet İttifakı’nın istenilen düzeyde başarı yakalayamaması ve seçimin hemen ardından kelimenin tam anlamıyla ‘dağılması’ muhalefeti yeni arayışlara sürükledi. İlk akla gelen yöntem daha önce denenmiş ve belli düzeyde başarı kazanılan modeller oldu.

Bu model de, partilerden çok isimler üzerinde bir uzlaşmayı öngörüyor. Ankara’da Mansur Yavaş ya da Karabük’te Rafet Vergili ilk akla gelen örnekler. Ankara’da CHP’den aday olan Mansur Yavaş, MHP’lilerin de desteğiyle ciddi bir oy alırken MHP’li Vergili, CHP’lilerin oyuyla Karabük Belediye Başkanı seçilmişti.

24 Haziran sonrası iki parti yetkilileri tarafından yapılan aksi açıklamalara rağmen yerel seçimlerde İYİ Parti ve CHP arasında benzer ‘kollamaların’ gerçekleşmesi bekleniyor. MHP ve AKP ittifakı devam ettikçe İYİ Parti-CHP birlikteliği zorunlu hale geliyor.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir