Adrese dayalı çember sistemi mağdur ediyor

Adrese dayalı çember sistemi mağdur ediyor

Adrese dayalı çember sistemi mağduriyetler ortaya çıkarmaya başladı. Kartal’da yaşayan bir öğrenci başka ilçede okuduğu için okul seçemiyor. Öğrenciye orada da okul seçme hakkı verilmiyor


BirGün gazetesinden ŞEBNEM SUBAŞI’nın haberi

TEOG’un kaldırılmasının ardından yerine getirilen Çember sistemi ve Liseye Geçis Sınavı (LGS) mağduriyetler yaratmaya devam ediyor. İlkokul ve ortaokul hayatı boyunca İstanbul Pendik’te okuyan bir öğrenci ikameti nedeniyle Kartal’dan tercih yapmak zorunda bırakıldı. Öğrencinin velisi bu durumun imam hatip ortaokullarında okuyan öğrenciler için yaşanmadığını öne sürdü.

Öncelik mezun olanlarda

İstanbul Pendik’te yıllardır eğitim gören çocuğunun lise tercih döneminde ikamet adresinin Kartal’da olmasından dolayı tercih yapamadığından şikâyetçi olan veli BirGün’e konuştu. Sistemin yanlışları yüzünden mağdur olduklarını belirten veli, adrese dayalı çember sisteminde ikamete göre eşleştirilen lise kayıtları düzenlemesi ile Pendik’teki bir okulla eşleşemediklerini söyledi. Veli şunları ifade etti: “Kartal’daki okullarla eşleşiyoruz ve orada 3 okul tercih hakkı veriliyor. Pendik’te tercih için alan açılmıyor, adrese dayalı ve kardeş okul da açılmıyor, adres dışı okula da tercih hakkı verilmiyor. Çocuk Pendik’te bir okulda okuduğu için, Adresim de Kartal’da olduğu için Pendik’teki hiç bir okulla eşleşmiyor. Yine adrese dayalı sisteme girdiğimde adresim Kartal’da olduğu halde Kartal’daki okul da bana diyor ki; çocuk Pendik mezunu, öncelik buradaki okuldan mezun olanlarda.”

İmam hatiplilere böyle bir adres dayatması olmadığını, ilçelerde istedikleri okula yerleşebildiklerini, ayrıcalık tanınmasının mağduriyet yarattığını söyleyen veli, bu durum üzerinde kimsenin durmadığını ve öğrencilerin mağduriyetlerinin önemsenmediğini söyledi. Veli, “İlçe milli eğitim 200 bin çocuğun açıkta kalacağını ve eylüle kadar beklememiz gerektiğini söylüyor. Eylüle kadar beklemiş olsak bütün kontenjanlar dolacak ve çocuğun kaydı MEB’e düşecek. Ve sonra bize diyecekler ki çocuğunuz açıkta kalmasın, imam hatibe yerleştirelim. Onu da biz istemiyoruz” dedi.

İmam hatipliler kayırılıyor
Veli-der başkanı İlknur Kaya Bahadır ise imam hatip öğrencilerinin kayırıldığını ve diğer öğrencilere ayrım yapıldığını ifade etti. Bahadır şu şekilde konuştu: “İmam hatipli öğrencilere ayrımcılık konusu şu şekilde gelişti, kısa bir zaman önce Bursa’da bir pilot okul seçildi. Burada imam hatipli öğrencilere yerleştirmelerde öncelik tanıyan bir deneme yapılacağı söylendi. Daha sonra vazgeçildiği iddia edildi. Velilerimizin iddiası bu durumdan dolayıdır.”

“İlçe Milli Eğitim’in öğrencilere yerleştirmeler için eylüle kadar bekleyin demiş olabileceğini düşünüyorum” diyen Bahadır şöyle devam etti: “Yerleştirmede tercihi dışında kalanlar bir sonraki tercihlerde yeniden kontenjandan yaralanmaya çalışacaklar. En büyük sıkıntı tercih yapan öğrenci sayısı ile kontenjanın eşleşmemesidir. Kontenjanda düzenleme yapmadan sistemi değiştirmek öğrenciler için mağduriyet yaratmaktadır.”

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir