18 ilden 270 bin seçmenin sandığına taşınma talebi: Sandık taşınırsa şaibe olur

Example HTML page

18 ilden 270 bin seçmenin sandığına taşınma talebi: Sandık taşınırsa şaibe olur

24 Haziran seçimlerine yönelik hazırlıklarını sürdüren YSK, Bölge illerinden 270 bin seçmenin sandığının taşınmasına yönelik talepleri görüşüyor. HDP tarafında ise duruma tepki var

Bir Gün gazetesinden HÜSEYİN ŞİMŞEK haberi

AKP ve MHP’nin kurduğu Cumhur İttifakının aldığı kararın ardından 24 Haziran olarak belirlenen Cumhurbaşkanı ve TBMM seçimlerine dönük çalışmalar sürerken, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ise sandık taşıma ve birleştirme taleplerini görüşmeye başladı.

Toplam 18 bölge ilinden 270 bin seçmenin sandıklarının “seçmenin hür iradesinin sandığı yansıması” gerekçesiyle taşınması, birleştirilmesi ve yerlerinin değiştirilmesi için Valiliklerin ve İl Seçim Kurullarının taleplerini işleme alan YSK Başkanlığı, önceki gün bu talepleri görüşmeye başladı.

Muhalefetten itiraz
YSK’ye seçmen ağırlığı nedeniyle sandık taşıma, birleştirme ve liste değişikliği kararlarıdan en fazla etkilenecek olan HDP’den itiraz geldi. Bölge illerinin neredeyse tamamında sandıklarla “oynanmaya” çalışıldığını ifade eden HDP Meclis Başkanvekili Mithat Sancar ve HDP’nin YSK temsilcisi Mehmet Tiryaki, YSK Başkanı Sadi Güven’e sandık taşıma konusundaki itirazlarını iletti.

“Reddedilmesi gerekiyor”

Bölge illerinde esas alınan beş kilometre mesafe ölçüsünün kabul edilemeyeceğini söyleyen Sancar, Doğu ve Güneydoğu’da bitişik köye gitmenin bile sorun yaratabileceğini söyledi. Sandık taşıma talebi gelen birçok bölgede, çatışma ortamının olduğu 1 Kasım 2015 seçimlerinde dahi bu kararın uygulanmadığını ifade eden Sancar, YSK Başkanı Güven’e taleplerin reddedilmesi gerektiğini söyledi.

“Karşı olduklarını açıklasınlar”
YSK Başkanı Güven ile yapılan görüşmenin ardından açıklama yapan Sancar, Cumhurbaşkanı seçimlerinin binde birlik bir oran ile belli olabileceğini ve sandık taşımanın muhalefeti dezavantajlı bir konuma getireceğini söyledi. Yüzde onluk seçim barajına da dikkati çeken Sancar, “Seçimin sonucu, alınan bu kararlarla değişebilir. Muhalefetin Cumhurbaşkanı adaylarına sesleniyorum. Bu talepler hepsini etkiler. Mutlaka buna karşı olduklarını açıklasınlar. Sandığın birleştirildiği yere gidemeyenler, gidip de korkudan farklı oy kullananlar olabilir” dedi.

***

HDP’de yeni 7 vekil adayı

YSK, HDP listesinde yer alan bazı milletvekili adaylarının dosyasını veto etti. HDP, veto edilen kişiler yerine yeni adaylar gösterdi. Batman Birinci Sıra Milletvekili Adayı İdris Baluken’in yerine HDP’nin YSK üyesi Mehmet Rüştü Tiryaki, İstanbul 3. Bölge birinci sıra adayı Turgut Öker’in yerine Zeynel Özen, Şırnak birinci sıra milletvekili adayı Abdullah Güngen’in yerine Hasan Özgüneş, Bursa 1. Bölge’den aday gösterilen Yüksek Akgün’ün yerine Adnan Şahin, Antep’te ikinci sıradan gösterilen Bedriye Yorgun’un yerine Berivan Özpolat Şimşek aday gösterildi. Leyla Birlik’in yerine dördüncü sıradaki Nuran İmir ikinci sıraya alındı. Serdar Küni de dördüncü sırada aday gösterilen yeni isim oldu.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir