1 Mayıs | Direniş ruhu ülkenin dört bir yanında; Umut yan yana!

DİSK, KESK, TMMOB, TTB, 1 Mayıs’ı kutlamak ve yaşamını yitirenleri anmak için Taksim Meydanı’na yürüdü. Saat 12.00 sıralarında Gümüşsuyu’nda buluşan DİSK, KESK, TMMOB ve TTB üyelerinden oluşan heyet Taksim Meydanı’nda buluşarak Taksim Anıtı’na çelenk bıraktı. Öte yandan yurttaşlar pandemi gerekçesiyle engellenen 1 Mayıs kutlamalarını bulundukları her sokağa taşıdılar.
1 Mayıs | Direniş ruhu ülkenin dört bir yanında: Umut yan yana!

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipler Birliği (TTB), 1 Mayıs’ı kutlamak ve yaşamını yitirenleri anmak için Taksim Meydanı’nda buluşarak Taksim Anıtı’na çelenk bıraktı.

sendikalar-1-mayis-ta-taksim-de-bulusuyor-871072-1.

Emek ve meslek örgütü temsilcileri, “Bedenimiz, emeğimiz, kimliğimiz bizimdir” sloganı ile alana Taksim Meydanı’na yürüdü. Gümüşsuyu’nda buluşan DİSK, KESK, TMMOB ve TTB üyelerinden oluşan heyet “Umut yan yana” pankartıyla Taksim Meydanı’na geldi.

‘GÖZALTILAR SERBEST BIRAKILSIN’

Bileşenler anıt önünde “Sağlıklı, güvenceli, insanca bir yaşam için umut yan yana” yazılı pankart açtı. Taksim Cumhuriyet Anıt’ı önünde yapılan konuşmalarda bugün yaşanan gözaltıların derhal serbest bırakılması çağrısı yapıldı. Konuşmada sert polis müdahaleleri kınandı. Kitle “Gözaltılar serbest bırakılsın” sloganı attı.

sendikalar-1-mayis-ta-taksim-de-bulusuyor-871071-1.

Taksim Anıtı önünde bir araya gelen meslek örgütleri ve milletvekilleri 1 Mayıs’ta hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu.

AYSUN GEZEN: MÜCADELEMİZDE GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ

KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, konuşmasında alana gelmek isteyenlerin polis müdahalesine maruz kalmasına tepki gösterdi. Gezen, “Sadece ellerinde pankartlarla bu alana gelmek isteyen dostlarımıza çok sert polis saldırıları gerçekleşti. Bu saldırıları kınıyoruz, gözaltılar serbest bırakılsın” dedi.

İktidarın yasakladığı “128 milyar nerede?” ve “İstanbul Sözleşmesi bizimdir” pankartları üzerinde duran Gezen, “İşçilerin, emekçilerin seslerini duyurmasının iş, özgürlük mücadelesi vermesinin kolluk şiddeti ile gerektiğinde yasa yaparak ve yasa çiğnenerek bastırılmasını pandemi ile ilgisi yok. Mücadelemize geri adım atmadan devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

1-mayis-direnis-ruhu-ulkenin-dort-bir-yaninda-umut-yan-yana-871105-1.

CEVAHİR EFE AKÇELİK: YENİ BİR BASKI REJİMİ KURULDU

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Cevahir Efe Akçelik, “Atölyelerde, tersanelerde, şantiyelerde alın teri dökenlerin, bu düzene karşı çarkları döndürenlerin birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs kutlu olsun” dedi.

Akçelik, açıklamasında, “Ancak bu kutlama sırasında Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz, artan işsizlik oranları, artan hayat pahalılığı nedeniyle ülkedeki işçiler uzun zamandır yokluk ve yoksullukla mücadele etmekte. Salgın döneminde perçinleşen bu yoksulluk üstüne pandemi önlemleriyle sosyal destek verilmemesiyle birlikte Türkiye’de milyonlarca işçi ve esnaf maalesef ekmeğini kaybetti” diye konuştu.

Akçelik, şunları söyledi: “Hala işini kaybetmeyenler ise uzun mesai koşulları altında uzaktan çalışmayla yeni sömürü düzenine mahkûm bırakılmıştır. Bu süreçte iktidar ise ülke kaynaklarını yandaş müteahhitlere, uluslararası tekellerin ve sermayenin hizmetine sunmuştur. İşsizlik sigortası fonu işsizlere değil bir avuç tefeciye gitmiştir. Pandemiyi fırsata çevirerek yeni bir baskı rejimi kurulmuştur. Ülkedeki kültürel ve doğal varlıklar İkizdere’de, Akkuyu’da olduğu gibi yandaş müteahhitlere peşkeş çekilmektedir. Tek adam rejimine karşı emeğin, barışın ülkesini kuracağımız bu alanlarda hep birlikte 1 Mayıs’ı kutlayacağımız günlerin dileğiyle.”

1-mayis-direnis-ruhu-ulkenin-dort-bir-yaninda-umut-yan-yana-871117-1.

ÇİĞDEM ASLAN: EŞİTSİZLİK DERİNLEŞİYOR

TTB Merkez Konsey Üyesi Çiğdem Aslan ise, her gün birçok sağlık çalışanının pandemi nedeniyle hayatını kaybetmesi üzerinde durdu. Pandeminin sadece sınıfsal eşitsizlikleri değil, toplumsal cinsiyet eşitsizliğin de derinleştirdiğini söyleyen Aslan, “Sağlıklı güvenceli yaşam hakkı için yan yanayız. Herkese aşı, gelir desteği sağlansın. Emekçilerin iş aş mücadelesi ne yazık ki aşı iş aş olarak değişmiştir. Lebaleb solo kongreler yapılırken işçilerin zulme yenik düşmesi kabul edilemez. Tüm emekçilerin 1 Mayıs’ı kutlu olsun” şeklinde konuştu.

DİSK BAŞKANI ÇERKEZOĞLU: BU BARİKATLAR SİYASİ İKTİDARIN SİMGESİDİR

Saygı duruşunun ardından DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, bir açıklama yaptı.

Yaptığı açıklamada “1 Mayıs’ı salgının yarattığı koşullarda yasakların gölgesinde kutluyoruz” ifadesini kullanan Çerkezoğlu, “İşçi sınıfının buluşmasına tahammül edemeyenler bugün Taksim Meydanı’nı barikatlarla çevirdiler. Bu barikatlar ülkemizi yöneten siyasi iktidarın pandemi sürecindeki tercihlerinin simgesidir. Bu barikatlar işten çıkarma yasağı adı altında binlerce işçinin Kod 29’la tazminatsız işten çıkartılmasını, ücretsiz izin dayatmasıyla 3 milyona yakın işçinin ve ailesinin günde 50 lirayla yaşamaya mahkum edilmesini anlatıyor” diye konuştu.

sendikalar-1-mayis-ta-taksim-de-bulusuyor-871073-1.
sendikalar-1-mayis-ta-taksim-de-bulusuyor-871074-1.
sendikalar-1-mayis-ta-taksim-de-bulustu-umut-yan-yana-871075-1.
emek-meslek-orgutleri-1-mayis-ta-taksim-de-bulustu-umut-yan-yana-871079-1.
1-mayis-direnis-ruhu-ulkenin-dort-bir-yaninda-umut-yan-yana-871088-1.
1-mayis-direnis-ruhu-ulkenin-dort-bir-yaninda-umut-yan-yana-871089-1.
1-mayis-direnis-ruhu-ulkenin-dort-bir-yaninda-umut-yan-yana-871091-1.

ANTALYA

Antalya Gündoğmuş Köprülü Köyü’nde ‘tam kapanma’ nedeniyle şehir merkezine gidemeyen köylüler, 1 Mayıs’ı köyde yürüyerek kutladı.

ŞAVŞAT

Şavşat Veliköy’de “Bulunduğumuz her yer 1 Mayıs alanıdır” diyen yurttaşlar, köyü 1 Mayıs alanına dönüştürdü.

1-mayis-direnis-ruhu-ulkenin-dort-bir-yaninda-umut-yan-yana-871083-1.
1-mayis-direnis-ruhu-ulkenin-dort-bir-yaninda-umut-yan-yana-871084-1.

DATÇA

Datça’da, Datça Demokrasi Platformu bileşenleri ve CHP Datça İlçe Örgütü Cumhuriyet Meydanı’na çıkarak, temsili düzeyde 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutladı.

Datça Emniyet Müdürlüğü ve Datça Kaymakamlığı ile yapılan görüşmeler sonucu ismi önceden bildirilen temsilci konumundaki kişilerin, 1 Mayıs günü saat 12.00-14.00 arası Cumhuriyet Meydanı’na çıkarak 1 Mayıs etkinliğini temsili düzeyde kutlamalarına izin verilmişti.

Datça Demokrasi Platformu bileşenleri saat 12.30’da Şenkaya kavşağında toplanıp, oradan Cumhuriyet Meydanı’na yürüyerek gitmeye başladı. Yürüyüşün ilk metrelerinde Emniyet görevlileri yürüyüşe müdahale etti ve bu yürüyüşün önceden varılan mutabakata uygun olmadığını söyledi; dağınık bir şekilde yürümelerini istedi. Platform üyeleri, yürüyüşlerini dağınık ve mesafeli bir biçimde devam ettirdi.

Temsili 1 Mayıs kutlaması, önceden belirlenen ortak sloganların atılması ve hem KESK, DİSK, TMMOB ve TTB, hem de Platform adına hazırlanmış olan basın açıklamalarının okunmalarının yanı sıra, ayrı mesaj vermek isteyen temsilcilerin kısa konuşmaları ile devam etti. Platformun temsili 1 Mayıs kutlaması, topluca söylenen Enternasyonal’den sonra sona erdi.

1-mayis-direnis-ruhu-ulkenin-dort-bir-yaninda-umut-yan-yana-871109-1.
Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir