TOHUMDAN ÇINARA KADIN DAYANIŞMA VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ’NDEN 8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ MESAJI

Example HTML page

Tohumdan Çınara Kadın Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü mesajı yayınladı

Yayınlamış olduğu mesajda şu ifadelere yer verdi;

8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York şehrinde yaklaşık 40.000 yakın dokuma işçisinin daha iyi koşullarda çalışmak için greve başlayıp ardından polisin işçilere saldırması ve işçilerinde fabrikaya sığınmasıyla birlikte işçileri fabrikaya kilitleyip ardından da çıkan yangından dolayı işçilerin polisin kurmuş olduğu barikatlardan kaçamamasından dolayı 129 kadın işçi hayatını kaybetti.

Ve bu olay toplumda derin bir üzüntü yarattı ve ölen işçilerin cenaze törenine 10.000 aşkın kişi katıldı. 26-27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya sosyal demokrat partisi önde gelen isimlerinden Clara Zetkin,8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikasında yangın sonucunda hayatını kaybeden kadın işçiler anısına 8 Mart tarihi “Internationaler Frauentag” (International Women’s Day- Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması oy birliğiyle kabul edilmiştir.

Tohumdan Çınara Kadın Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği olarak biliyoruz ki her gün Türkiye de birçok kadın, erkeğin kadına yönelttiği (fiziksel, ekonomik, psikolojik ve sosyolojik) anlamda şiddete maruz kalmaktadır.

Bununla birlikte kadınların gerek iş hayatında istihdam edilirken ya da erkeklerle birlikte eşit derece haklara sahip olmadığını, gerek siyasette gerekse akademik anlamda geri plana atıldığını görmekteyiz.

Tohumdan Çınara Kadın Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği olarak, ataerkil sistemin kurmuş olduğu kadını baskılayan ve kadının önünü kesen düzen anlayışına sonuna kadar karşı olduğumuzu kadınların her alanda erkekler kadar hak sahibi olması gerektiğini düşünüyoruz.

Sonuçta toplumu var edenin yalnızca erkekler değil toplumu kadın ve erkek olarak birlikte var ettiğimizi unutmamız gerekir.

”Tohumdan Çınara Kadın Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği olarak; Herkes 8 Mart dünya kadınlar gününü kutlarken, biz 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününü kutlamıyor, bu uğurda mücadelede hayatını kaybeden yoldaşlarımızı ‘SAYGIYLA ANIYOR’ mücadeleye devam ediyoruz dedi.”

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir