TİP’ten depremdeki can kayıplarında ihmali olanlar hakkında suç duyurusu

Example HTML page

Türkiye İşçi Partisi, depremlerde yaşanan can kayıpları, öncesinde yapılmayan denetimler ve alınmayan önlemler ile depremler sonrasında yaşanan ihmallerde sorumluluğu bulunan tüm kişi ve kurumlar hakkında suç duyurusunda bulundu.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından binlerce yurttaş hayatını kaybederken, depremlerin ardından yıkımın yaşandığı kentlere afet görevlilerinin ulaşamaması tepkilere neden oldu. Arama kurtarma faaliyetlerinin geç başlaması, depremzedelerin hayatını sürdürecek sağlıklı koşulların oluşturulamaması, çadırların Kızılay tarafından satılması dahil pek çok skandal ortaya çıkarken; AKP iktidarı ise “asrın felaketi” söylemiyle sorumluluktan kaçmaya çalıştı.

Başta AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olmak üzere iktidar ortağı Devlet Bahçeli ve AKP Sözcüsü Ömer Çelik, devletin yetersizliğine ilişkin eleştirileri “not aldıkları” şeklindeki tehditvari sözler kullanırken, Türkiye İşçi Partisi de konuyu yargıya taşıdı.

BAŞTA ERDOĞAN OLMAK ÜZERE ONLARCA KİŞİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan başvuru ile Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bakanlar Süleyman Soylu, Murat Kurum ve Adil Karaismailoğlu ve AFAD Başkanı Yunus Sezer olmak üzere onlarca kişi hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Suçlamalar arasında “Kasten Öldürme/Olası Kast İle Öldürme”, “Kasten Yaralama/Neticesi Sebebiyle Ağırlaşmış Yaralama/Olası Kast İle
Yaralama”, “Genel Güvenliğin Kasten Tehlikeye Sokulması” ve “Görevi Kötüye Kullanma” dahil birçok suçlama yer aldı.

’21. YÜZYILDA HALK DONARAK ÖLÜME TERK EDİLDİ’

TİP tarafından yapılan başvuruda, on binlerce yurttaşın hayatını kaybettiği ve yüz binlerce yurttaşın yaralandığı belirtilirken; uzmanların görüşleri de hatırlatılarak, yüz binlerce yurttaşın da aradan geçen zamana rağmen hala enkaz altında olduğuna işaret edildi.

Deprem bölgelerindeki yetersizlikler ve organizasyon eksikliğine de dikkat çekilerek; madenciler, inşaat işçileri ve görevi gereği ülkenin en organize ve her türlü imkana sahip olan kurumu Türk Silahlı Kuvvetleri’nin depreme müdahalede geciktiği vurgulandı. Suç duyurusunda, “Arama kurtarma faaliyetlerine geç başlanması nedeniyle kurtarılabilecek binlerce yurttaş donarak, açlıktan ve benzeri nedenlerle hayatını kaybetmiştir. 21. yüzyılda halk donarak ölüme terk edilmiştir” denildi.

‘MÜTEAHHİT İMPARATORLUĞU YURTTAŞLARIMIZIN ÜZERİNE YIKILDI’

Yurttaşların kimsesiz ve çaresiz bırakıldığına işaret edilen suç duyurusunda, halk dayanışmasına rağmen hiçbir organizasyonun devlet organizasyonu seviyesinde olamayacağına işaret edilerek sorumluluklar hatırlatıldı.

Depremlerin yaşanacağı bilinmesine rağmen gerekli denetim ve hazırlıkların yapılmadığı kaydedilerek, “Devletin tepesine çöreklenmiş hısım, akraba, yandaş ve tarikat kadrolarından oluşan liyakatsiz personel ile depremde yurttaşlara el uzatacak kurumlar adeta arpalığa çevrilmiş, doğal afetler konusunda hiçbir yetkinliği olmayan kişiler sırf iktidara yakın diye AFAD ve Kızılay gibi kurumlara ve her pozisyonda olacak şekilde doldurulmuştur. Ülkemizi tam boy yağmaya açan neoliberal politikalar ve özelleştirmeler ile birlikte ülkemiz AKP eliyle sanayisizleştirilmiş, çökertilmiş, ve beton ekonomisi ile büyük bir müteahhit imparatorluğu yaratılmıştır. Nihayetinde iktidar partisi ile cisimleşen mevcut iktidar müteahhit imparatorluğu ile birlikte yurttaşlarımızın üzerine yıkılmıştır” ifadeleri kullanıldı.

‘ASRIN FELAKETİ, YETKİLERİN BİR KİŞİDE TOPLANDIĞI SİSTEMİN YARATILMASIDIR’

AKP’nin söylemlerine de değinilerek, “Asrın felaketi; deprem ve hava koşulları değil tüm yetkileri bir kişide toplayarak devlet organizasyonunu kötürümleştiren bir hükümet sistemi yaratılmasıdır” vurgusunda bulunuldu.

“Gerek depremler neticesinde yaşanan yıkımın boyutunun gerekse deprem sonrası bölgede yaşanan büyük mağduriyetin yalnızca ‘depremlerin gerçekleşmiş olması hali’ ile açıklanması alenen bilimin inkarıdır, vicdanen de kabul edilemez” ifadelerine yer verilen suç duyurusunda, “Deprem bölgesindeki yapılaşma deprem gerçeğinden azade tutulmuş, iktidar partisine yakın kişi ve kurumların faydasına olacak şekilde baştan sona rant amacı güdülerek mevzuata aykırı şekilde gerçekleştirilmiş, bu süreçte ilgili idari kadrolar kanunda açıkça düzenlenmiş olmasına rağmen denetim yükümlülüklerini yerine getirmemiştir. Netice olarak yurttaşlar, deprem ile enkaza dönüşen denetimsiz yapıların altında kalmışlardır” denildi.

‘KENTSEL DÖNÜŞÜM’ VE ‘İMAR BARIŞI’ VURGUSU

TİP’in suç duyurusunda, kurumlar dahilinde mevzuatın görevli ve yetkili kıldığı tüm bürokratlar ve memurlar da yer “şüpheli” olarak yer alırken, tüm isimlerin görevlerin doğan sorumluluklarına vurgu yapıldı ve detaylara da yer verildi. Suçlamalarda; “kentsel dönüşüm” ve “imar barışı” pratiklerine de yer verilerek, “beton ekonomisi” ile yaratılan ranta dikkat çekildi.

TİP SÖZCÜSÜ SERA KADIGİL’DEN AÇIKLAMA

TİP Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil de suç duyurusuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Afet koordinasyon merkezine dönüştürülen TİP İstanbul İl Örgütü’nden seslenen Kadıgil, “Sizlerden gelen yardımları burada kolileyip, kamyonlayıp tüm baskılara ve yıldırma çabalarına rağmen afet bölgelerine göndermeye devam ediyoruz” dedi. 

Kendilerine mezar olan evlerde öldürülenlerin yanı sıra uzun saatler boyunca gelmeyen yardımlar nedeniyle de hayatını kaybedenler olduğunu hatırlatan Kadıgil, “Bu depremden sağ kurtulacak kadar şanslı olmalarına rağmen hala doğru düzgün bir yardım alamayan 
yüz binlerce depremzede yurttaşımız yaşıyor” diye konuştu. 

‘SANIK SANDALYESİNE OTURUP İŞLEDİĞİNİZ TÜM SUÇLARIN HESABINI TEK TEK BU HALKA VERECEKSİNİZ’

“Elbette tek işimiz dayanışmayı büyütmek değil” diyerek devam eden Kadıgil, “Bugün Ankara’da avukat arkadaşlarımız, tüm ilgililer hakkında suç duyurusunda bulundu. Diyorlar ya bize ‘Not ediyoruz’… Eğer ki biz bir şey söylemezsek unutulur yaptıkları sanıyorlar. Çok bekleyecekler. Bugün hukuk büromuz, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na başta bu berbat düzenin baş sorumlusu olan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Süleyman Soylu, Murat Kurum, Kızılay Başkanı olacak Kerem Kınık olmak üzere tam 27 ayrı kişi hakkında 14 farklı suçtan suç duyurusunda bulunduk” derken, konu edilen tüm suçların halka karşı işlendiğini vurguladı.

“Biz nasıl ki sahada yaralarımızı sarmak için çalışmaya devam ediyorsak bir yandan da bu insanların tek tek, işledikleri tüm suçların hesabını vermesi için yargı mücadelesini de başlatmış bulunuyoruz” diyen Kadıgil, “Bu davanın takipçisi olacağız. ‘Sizden korkmuyoruz, hesap vereceksiniz’ derken boş konuşmuyorduk. Sizden korkmuyoruz. Bu davalar sonuna kadar gidecek. Elbet bu ülkede bağımsız ve tarafsız yargı bizler tesis edeceğiz. Ve siz, o bağımsız ve tarafsız yargının önünde, sanık sandalyesine oturup bu işlediğiniz suçların hesabını tek tek bu halka vereceksiniz” ifadelerini kullandı.

ŞÜPHELİLER

Suç duyurusunda şüpheli olarak yer alanlar şöyle:

1) Recep Tayyip Erdoğan (Cumhurbaşkanı & AKP Genel Başkanı)

2) Fuat Oktay (Cumhurbaşkanı Yardımcısı)

3) Murat Kurum (Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanı)

4) Mehmet Özhaseki, Fatma Güldemet Sarı , İdris Güllüce, Erdoğan Bayraktar , Mustafa Demir ,Faruk Nafız Özak ,Zeki Ergezen, Abdülkadir Akacan, Koray Adyın (1999-2021 yılları arası Çevre ve Şehircilik Bakanları ve ilgili bakanlık bürokratları)

5) Fatma Varank (Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı)

6) Yavuz Erdal Kayapınar (Mekansal Planlama Genel Müdürü ve yardımcıları)

7) Dinçer Sezgin (İmar Dairesi Başkanı ve ilgili memurları)

8) Ayşe Çağlayan (Yer Bilimsel Etüt Dairesi Başkanı ve ilgili memurları)

9) Banu Aslan (Yapı İşleri Genel Müdürü ve ilgili memurları)

10) Tuğrul Sezdirmez (Afet Hasarları Tespiti Daire Başkanı ve ilgili memurları)

11) Emrah Sume (Afet Koordinasyon Daire Başkanı ve ilgili memurları)

12) A. Tuna Acar (Yapı Denetim Daire Başkanı ve ilgili memurlar)

13) Süleyman Soylu (İçişleri Bakanı)

14) İsmail Çataklı (İçişleri Bakan Yardımcısı)

15) Dr. Ömer Fatih Sayan (İçişleri Bakan Yardımcısı)

16) Yunus Sezer (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı)

17) Uğur Sezer (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkan Yardımcısı)

18) Hamza Taşdelen (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkan Yardımcısı)

19) Orhan Tatar (Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü ve bağlı daire başkanları)

20) Nehar Koçan (Barınma ee Yapım İşleri Genel Müdürü ve bağlı daire başkanları)

21) İsmail Palakoğlu (Afetlere Müdehale Genel Müdürü ve bağlı daire başkanları)

22) Mustafa Havan (Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü ve bağlı daire başkanları)

23) Adil Karaismailoğlu (Ulaştırma ve Altyapı Bakanı )

24) Abdulkadir Uraloğlu (Karayolları Genel Müdürü)

25) Adana, Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay, Malatya, Osmaniye, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis valileri ile vali yardımcıları, İmar ve Planlama Müdürü, Yapı Denetimi Ve Afet Koordinasyon yapı müdürleri

26) Adana, Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay, Malatya, Osmaniye, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis il ve ilçeleri belediye başkanları, ilgili belediye meclisi üyeleri ve encümen üyeleri, İmar ve Şehircilik Dairesi başkanları

27) Emre Kınık (Kızılay Genel Başkanı, Genel Başkan Yardımcısı/Yardımcıları ve ilgili sorumlular)

SUÇLAMALAR

Şüpheli olarak suç duyurusunda yer alan isimler hakkındaki suçlamar şöyle:

  • Kasten Öldürme/Olası Kast İle Öldürme
  • Kasten Yaralama/Neticesi Sebebiyle Ağırlaşmış Yaralama/Olası Kast İle Yaralama
  • Kamu Hizmetlerinden Yararlanma Hakkının Engellenmesi
  • İmar Kirliliğine Neden Olma
  • Resmî Belgede Sahtecilik
  • Resmî Belgeyi Bozmak, Yok Etmek veya Gizlemek
  • Resmî Belgenin Düzenlenmesinde Yalan Beyan
  • Nüfuz Ticareti
  • Genel Güvenliğin Kasten Tehlikeye Sokulması
  • Görevi Kötüye Kullanma
  • Kamu Görevinin Terki veya Yapılmaması,
  • Kamu Görevlisinin Suçu Bildirmemesi
  • Tehdit
  • Hakaret ve re’sen tespit edilecek olan suçlar
Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir