TGC: Abdi İpekçi gazeteciliğe yeni bir soluk getirdi

Uğradığı silahlı saldırı sonucu 1 Şubat 1979’da yaşamını yitiren Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Önceki Başkan Vekillerinden, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve başyazarı Abdi İpekçi’nin ölümünün 42.yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu basın açıklaması yaptı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Abdi İpekçi’nin öldürülüşünün 42. yılında bir basın açıklaması yaptı. İpekçi’nin evrensel gazetecilik ilkelerinden ödün vermeden mesleğini yaptığına dikkat çekilen açıklamada, “İpekçi cinayetinde tetiği çektiren karanlık güçlerin hala ortaya çıkarılmamış olması ve faili meçhul cinayetlerin aydınlatılamaması günümüzde de gazetecilere yönelen tehditlerin, saldırıların sürmesinde önemli rol oynamaktadır” denildi.

Açıklamada şu görüşler yer aldı:

“Türkiye’de gazeteciliğe yeni bir soluk getiren Abdi İpekçi’yi katledilişinin 42. yılında saygıyla, özlemle anıyoruz. Halkın yararına gazetecilik yapan, halkın haber alma, bilgi edinme hakkına saygı gösteren, doğruluğunu kontrol etmeden haber yayınlamayan Abdi İpekçi, gazetecilerin örgütlenmesi ve basın meslek ilkelerinin yaşama geçirilmesi konusundaki çabalarıyla da örnek bir isimdi.

Toplu sözleşmelerin ilk imzalanışına öncülük etmişti. Muhabirliğin önemini ortaya çıkarmış, devlete ilişik gazetecilik yapmak alışkanlığından basını kurtarmıştı. Dürüst habercilik yapan, yalan haberlere, iftiralara yer vermeyen, atlama pahasına da olsa doğrulatılamayan hiçbir haberi kullanmayan, siyasi partilere eşit uzaklıkta durmayı beceren bir Genel Yayın Yönetmeniydi.

1961 yılında 212 Sayılı Yasa çıktığında ana akım medyada yer alan dokuz gazetenin patronu, üç gün süreyle gazete çıkarmayarak yasayı protesto etmişlerdi. O günlerde Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın toplumu habersiz bırakmamak için çıkardığı Basın Gazetesi’ne de Abdi İpekçi önderlik etmiş, halkın haber alma hakkını engelleyen sermaye gazetelerinin bu tutumuna karşı çıkmıştı.

Abdi İpekçi cinayetinde tetiği çektiren karanlık güçlerin hala ortaya çıkarılmamış olması ve faili meçhul cinayetlerin aydınlatılamaması, günümüzde de gazetecilere yönelen tehditlerin, saldırıların sürmesinde önemli rol oynamaktadır.

Gazeteci cinayetleri demokrasi ve siyaset ayıbıdır. Abdi İpekçi’yi bir kez daha sevgiyle anarken gazetecilere yönelik saldırı ve cinayetlerdeki ‘cezasızlık’ uygulamasından vazgeçilmesi için çağrımızı yineliyoruz.”

ABDİ İPEKÇİ KİMDİR?

1929 yılında İstanbul’da doğdu. 1948 yılında Galatasaray Lisesi’ni bitirdi. 1943-1948 yılları arasında Kırmızı-Beyaz ve Şut adlı spor dergilerinde yazı ve karikatürleri yayınlandı. Yeni Sabah (1948-1949) ve Yeni İstanbul (1950) gazetelerinde muhabir ve yazı işleri sekreteri olarak çalıştı. 1951’de İstanbul Ekspres Gazetesi’nde yazı işleri müdürlüğü yaptı. 1954’de yeni bir atılımla biçim ve içerik değiştirerek yayın hayatına giren Milliyet Gazetesi’nde genel yayın müdürü oldu. Aynı gazetede 1959’dan itibaren başyazar olarak da görev aldı. 1959’da Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanlığı görevinde bulundu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin başkan vekilliğini üstlendi. Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) 2.başkanlığına seçildi. “Afrika, İhtilalin İç Yüzü” Liderler Diyor ki, Dünyanın Dört Bucağından” isimli kitapları yayımlandı. 1 Şubat 1979 tarihinde İstanbul Maçka’da evinin yakınlarında bir suikast sonucunda yaşamını yitirdi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir