STK’lara Okular’da sosyal etkinlik hakkı

Dini vakıf ve dernekleri yargı da engelleyemiyor: STK’lere okullarda sosyal etkinlik hakkı.

“Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği”nde yapılan değişiklik ile dini vakıf ve derneklerin okullarda sosyal etkinlik yapmasının önü açıldı. Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün hedefleri arasından çıkarılan “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”, sosyal etkinlikler arasından da kaldırıldı.

BirGün Gazetesinden MUSTAFA MERT BİLDİRCİN’nin haberine göre ; Milli Eğitim Bakanlığı, “Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği”nde değişikliğe gitti. Bakanlık, işbirliği anlaşmaları ile okulların kapısını araladığı dini vakıf ve derneklerin eğitim alanında önünü açan yeni bir düzenlemeye daha imza attı. Yönetmelikte yapılan son değişiklik ile kamu kurumlarının yanı sıra uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşlarının da öğrencilere yönelik sosyal etkinlikler düzenlemesine izin verildi.Resmi Gazete’de yayımlanan “Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği”, dini vakıf ve derneklerin “sosyal etkinlik” gerekçesiyle okullara girmesine olanak sağladı. MEB’e bağlı okullarda sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda “öğrenci kulübü ve toplum hizmeti” kapsamında yapılacak etkinliklere uluslararası kuruluşlar ile STK’ler de dahil edildi. Yeni yönetmelik, MEB’in protokollerine karşın yargı kararlarıyla okullara girmeleri engellenen dini vakıf ve derneklere bir kez daha okulların kapısını açtı.

CİNSİYET EŞİTLİĞİ ÇIKARILDI

Önceki gün MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün “Kişisel ve Sosyal Rehberlik” hedeflerinden çıkartılan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, şimdi de sosyal etkinlikler arasından kaldırıldı. Bakanlık, bu konuda artık sosyal faaliyet yürütülmesine de izin vermeyecek bir değişiklik yaptı.

MEB, “Öğrencilerin özgüven ve sorumluluk duygusunu geliştirmek, öğrencileri zararlı alışkanlıklardan korumak” gerekçesiyle okullarda yapılacak sosyal faaliyetleri, “Bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlar” şeklinde sınırlandırdı.

ALADAĞ MEB’E DERS OLMAMIŞ

Egitimci Ali Taştan, yönetmelik değişikliği ile dini vakıf ve derneklerin okullara girişinin kolaylaştırılmasını eleştirerek “Önceki süreçlerde tarikat ve cemaatlere ait vakıf, dernekler üzerinden kurulan yurtlarda neler yaşandığı ortada. Aladağ’da, Karaman’da yaşananlar MEB’e ders olmamış. Protokoller çerçevesinde okullara giren vakıf ve dernekler bundan sonra da elini kolunu sallaya sallaya okullara girecek” ifadelerini kullandı.

SALDIRILAR YOĞUNLAŞTI

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan ise MEB’in cinsiyet eşitliğini ve bilimsel eğitimi yok saymaya devam ettiğini ifade etti. Aydoğan, şunları söyledi:

“Cinsiyetçi ideolojilerinin gereği olarak toplumsal cinsiyet eşitliğini hedef alan, MEB’in ve YÖK’ ün politikalarını belirleyen vesayet mekanizmalarının saldırıları daha da yoğunlaştı. Bu vesayet mekanizması, MEB’ in ve YÖK’ ün politikalarını belirleyen temel aktörler haline gelmiştir.” Aydoğan, “Danıştay, kamusal eğitimin devletin ve MEB’ in sorumluluğunda olduğunu, başka kurumlara devredilemeyeceğini belirtti. MEB, yargı kararlarına rağmen çıkarılan bu yönetmelik ile suç işlemektedir” diye konuştu.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir