Rusya’nın denetimindeki şehirlere Zafer Günü’nde Josef Stalin’in ismi verilecek

İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi ordusunun Sovyet kuvvetlerine teslim olduğu gün olarak bilinen 9 Mayıs 1945 tarihi, Rusya’da bir kez daha ‘Zafer Günü’ olarak kutlanacak. 75. yıldönümü kutlamaları sebebiyle, 1,5 ay boyunca Rusya ordusunun denetimi altında bulunan bazı şehirlere tekrar Stalin’in adının verileceği öğrenildi.

Sovyetler Birliği’nin İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’nı mağlup etmesinin 75. yıl dönümünü 9 Mayıs’ta kutlayacak olan Rusya’dan kritik bir hamle geldi. DHA’da yer alan habere göre Gürcistan’ın Rusya denetimi altında bulunan Güney Osetya’nın lideri Anatoliy Bibilov, yayımladığı kararnamede, Güney Osetya’nın merkezi olan Tshinvali şehrinin, zafer günü kutlamalarının devam edeceği 9 Mayıs ile 22 Haziran tarihleri arasında, Stalin döneminde aldığı isim olan ‘Stalinir’ adıyla anılacağını bildirdi

UKRAYNA’DAKİ ŞEHİRLERİN İSMİ ‘STALİNO’ OLACAK

Ukrayna’nın doğusunda bulunan ve 6 yıldan bu yana Rus yanlısı silahlı kuvvetlerin denetiminde bulunan Donetsk ve Lugansk şehirlerindeki yönetimler de, benzer kararlar aldı. Donetsk’teki yönetim, şehrin zafer kutlamaları boyunca Stalin dönemindeki ismi olan ‘Stalino’ olarak adlandırılmasına karar verirdi.

Lugansk şehrinin yönetimi de, şehrin kutlamalar boyunca, Sovyet dönemindeki adı olan ve ünlü Sovyet komutanı ve lideri Voroşilov’un anısına verilen ‘Voroşilovgrad’ olarak adlandırılması talimatını verdi.

STALİN’E İTİBARINI İADE EDİN

Rusya’da geçtiğimiz günlerde Stalin hakkında kamuoyu araştırması düzenlendi. Araştırmaya katılanların yüzde 70’i, 1924-1953 yılları arasında Sovyetler Birliği’ni yöneten Josef Stalin’e sempati duyduğu açıklandı. Katılımcıların yaklaşık yüzde 50’si de Stalin’e itibarının iade edilmesi gerektiğini savundu.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir