Rusya: Menbic’in kontrolü Suriye ordusunda

Example HTML page

Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu’nun “Menbic’e girenler Suriye ordusu değil Kürt güçleri, biz kente ilerliyoruz” iddiasının üzerine Rusya’dan açıklama geldi. Açıklamada, “Menbic tamamen Suriye ordusunun kontrolü altında. Türk güçleri ile temas hattında Rus askeri polisi devriye geziyor” denildi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye ordusunun Menbic’in tamamında kontrolü ele geçirdiğini duyurdu.

Savunma Bakanlığı, Rus askeri polisinin Suriye’nin kuzeyinde hükümet güçleri ile Türk ordusunun kesişim hattında devriye faaliyetleri yürüttüğünü belirtti.

“Rus askeri polisi, Menbiç’in kuzeybatı sınırında Suriye ordusu ile Türk Silahlı Kuvvetleri arasındaki kesişim hattında devriye faaliyetlerini sürdürüyor” diyen bakanlık, Rus ordusunun Menbiç’teki durum konusunda Türk ordusuyla işbirliği yaptığını vurguladı.

Bu arada bakanlık, ABD ordusunun Menbiç’in kuzeybatısında yer alan Dadat ile Um-Mial yerleşimlerinde bulunan üslerini terk ettiğini bildirdi.

TSK MENBİC’İ İSTİYOR

Harekatın başlamasının ve ABD’nin çekilmesi sonrası Kürtlerin Şam’la anlaşmasını ardından, stratejik kentte dün hareketlilik yaşanmıştı. Kendisine Suriye Milli Ordusu diyen ÖSO gruplarının Menbic’e doğru ilerlediği iddiası sosyal medyada hızla yayılsa da iddiaya TSK’den doğrulama gelmemişti.

Suriye devlet medyası ise dün ve bugün, Suriye askerlerinin kente girdiği ve Menbiclilerin askerleri sevinçle karşıladığı haberini verdi.

Bununla birlikte, SMO’dan bugün Reuters’a yapılan açıklamada, Menbic’e girenlerin ‘Suriye askerleri değil Kürt güçleri olduğu’ savunularak, “Menbic’e ilerlemeyi sürdüreceğiz” denildi.

NEDEN ÖNEMLİ?

Fırat’ın batı kıyısında ve Türkiye ile ÖSO’nun kontrol ettiği Cerablus’un hemen güneyinde bulunan Menbic, ABD ile Türkiye arasında uzun süredir anlaşmazlık konusuydu.

ABD askerleri kent merkezinde SDG’nin üyesi olduğu Menbic Askeri Konseyi’yle kent kırsalında TSK ile ortak devriye geziyordu. Türkiye ABD’den kontrolün TSK’ye bırakılmasını uzun zamandır talep ediyor ve Menbic Yol Haritası adı verilen sürecin uygulanmadığını belirtiyordu.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir