Rezerv hamlesi durduramıyor, dolar tarihi zirveye doğru tırmanışta: Kur, 7,09’u gördü

Merkez Bankası’nın doları 7 TL seviyesinin altında tutmak için rezervlerini erittiği iddia edilirken kur bugün 7,09 seviyesini gördü. Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, geçen hafta yaptığı açıklamada rezervlerle ilgili iddiaları reddetmişti

Dolar/TL kuru salı gününe 7,04 seviyesinde başladı. Cuma günü 7’yi aşan kur, dün tahminlerden yüksek gelen enflasyon verisi sonrası yükselişini sürdürerek 7,05 ile 13 Ağustos 2018’den beri en yüksek gün içi seviyeye çıkmıştı.

Kur bugün de 7,09 seviyesine yükseldi. Kur, 13 Ağustos 2018’de 7,24 ile rekor kırmıştı.

REZERVLERİN ERİMESİ

Uzun zamandır piyasalarda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) kurun 7 seviyesinin üzerine çıkmasını engellemek için rezervlerini erittiği yönünde haberler var.

TCMB Başkanı Murat Uysal ise geçen hafta gazetecilere yaptığı açıklamada rezervlerle ilgili endişe edecek bir durum olmadığını savunmuştu.

Bir gazetecinin Merkez Bankası’nın rezervlerinin eksiye geçtiği yönündeki haberleri hatırlatması üzerine Uysal şu yanıtı vermişti:

“Olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. Risk iştahı azaldı. Gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışı oldu. Bizim de diğer merkez bankalarında olduğu gibi dalgalanmalar ve rezerv seviyelerinde dalgalanma olabiliyor.

“İletişimimizde sıklıkla söylediğimiz gibi toplam rezervler üzerinden rezervleri değerlendirmek gerekir. Genel rezerv seviyemizde kısa vadeli yükümlülükler açısından bir sıkıntı olacağını değerlendirmiyoruz.”

“Kur hedefi olmadığını son iki aydaki gelişmelere bakarak izleyebiliriz. Kur seviyesi ile ilgili bir savunma mekanizmamız yok” diyen Uysal, ayrıca şu açıklamada bulundu:

“Merkez bankalarıyla olan swap görüşmelerimizin devam ettiğini belirtmiştim. Bu dönemde daha da güçlendirme yönünde çalışmalarımız devam ediyor. Daha fazla sayıda merkez bankasıyla swap hattı kurulmasıyla ilgili süreç devam ediyor. Rezervlerdeki dalgalanmanın geçici olduğunu söyleyebilirim. Kurlar üzerindeki baskı giderek azalacaktır” dedi.

Kurlar üzerindeki baskı giderek azalacaktır” dedi.

BRÜT REZERVLER 1,3 MİLYAR DOLAR DÜŞTÜ

Perşembe günü TCMB’nin açıkladığı Haftalık Para ve Banka İstatistikleri’ne göre Merkez Bankası’nın brüt döviz rezervleri önceki hafta 1,3 milyar dolar düşerek 52,7 milyar dolara indi.

Merkez Bankası brüt rezervi 13 Aralık 2013’te 115 milyar 144 milyon dolar ile tarihi zirvesini görmüştü.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir