Moderna’dan aşı açıklaması: Yüzde 94’ün üzerinde başarı sağlandı!

ABD’li biyoteknoloji şirketi Moderna, geliştirilen aşının Covid-19’u önleme konusunda yüzde 94,5 oranında başarı sağladığını duyurdu. Aşının bahar aylarına kadar yaygın olmayacağı öngörülüyor. Şirketin başkanı Dr. Stephen Hoge, “Bu sorunu tek başına Moderna çözemez. Küresel talebi karşılamak için birçok aşıya ihtiyaç olacak” diye konuştu.

ABD’li biyoteknoloji şirketi Moderna aşı çalışmalarıyla ilgili önemli bir açıklama yaptı.

The New York Times’ın aktardığı haberde şirketin, yürütülen aşı çalışmalarında erken verilere göre yüzde 94,5 oranında etki oranını yakalandığını duyurduğu belirtildi.

Haberde, Moderna’nın CEO’su Stéphane Bancel’in, sonuçların ‘aşının şiddetli vakalar da dahil Covid-19’u önlemede ilk klinik doğrulamayı sağladığını’ açıkladığı da kaydedildi.

Şirketin önümüzdeki haftalarda ABD yönetiminden ‘acil kullanım tescili’ isteyeceği öğrenildi.

Yine de aşının bahar aylarına kadar yaygın olmayacağı öngörülüyor.

SADECE 5 KİŞİ HASTALANDI

Gelen ilk sonuçlara göre, her 95 kişi içerisinden iki doz alan katılımcılardan sadece beşinde hastalık gözlendi.

Aşının aynı zamanda en ciddi koronavirüs enfeksiyonlarını da engellediği bildirildi.

Moderna, “Geliştirilen aşı genel olarak güvenli ve iyi tolare edildi, yan etkiler arasında kas ve baş ağırsı ile yorgunluk var” açıklamasında bulundu.

‘BU SORUNU TEK BAŞINA MODERNA ÇÖZEMEZ’

Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Stephen Hoge, açıklanan başarı oranını, ‘gerçekten önemli bir dönüm noktası’ olarak nitelendirdi.

Hoge, iki farklı şirketten benzer sonuçların gelmesinin ‘çok rahatlatıcı’ olduğunu belirterek, “Bu bize doğrusu bir aşının, salgını durdurabileceği ve umarım eski hayatlarımıza döneceğimiz yönünde ümit vermeli” ifadesini kullandı.

Stephen Hoge, “Bu sorunu tek başına Moderna çözemez. Küresel talebi karşılamak için birçok aşıya ihtiyaç olacak” diye konuştu.

Moderna’nın ABD’de Ulusal Sağlık Enstitüleriyle birlikte üretilen aşısı, şu anda aşı veya plasebo yapılan 30 bin kişi üzerinde deneniyor.

KÜRESEL YARIŞ

Cambridge, Massachusetts merkezli Moderna, aşısını Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü’nün bir parçası olan Aşı Araştırma Merkezi’nde görev yapan araştırmacılarla işbirliği içinde geliştirdi.

Geçen hafta da ABD’li Pfizer ile Alman BionTech de aşı çalışmalarında yüzde 90’dan fazla başarı sağladıklarını duyurmuştu.

Koronavirüs konusunda küresel bir rekabet söz konusu.

Dünya üzerinde ABD, Rusya, Hindistan, İngiltere ve Çin gibi ülkelerde 10’dan fazla şirket, aşıda faz 3 aşamasına geçmiş durumda.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir