Millet İttifakı’nda yaşanan derin krizin çözümünde mimar kim?

Türkiye’nin ana gündem maddesi haline gelen altılı masada düğüm dün çözüldü ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Millet İttifakı’nın oybirliğiyle cumhurbaşkanı adayı ilan edildi. Peki kilidi açan çözüm önerisi kimden geldi?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun altılı masa tarafından ortak cumhurbaşkanı adayı gösterilmesine giden süreçte ciddi kriz yaşandı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ‘kazanacak aday’ formülünü masaya sürerek, partilerin anket yaptırması ve adayın buna göre belirlenmesini savundu. 

CHP, DEVA, Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti ise Kılıçdaroğlu’nun adaylığı üzerinde uzlaştı.

Bunun üzerine İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ya da Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş’ın isimlerini öne çıkaran Akşener, masadan kalktı ve büyük bir kriz baş gösterdi. Muhalefette derin hayal kırıklığı yaratan bu gelişmenin çözümü için ise ‘iki belediye başkanı’ formülü oluşturuldu.

Çözüme göre İBB Başkanı İmamoğlu ve ABB Başkanı’nın icracı cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atanacaktı. Öneri 6’lı Masa’da kabul gördü ve 3 Mart’ta patlak veren kriz dün yani 6 Mart’ta çözüme kavuştu.

Peki iki belediye başkanının cumhurbaşkanı yardımcısı olarak görevlendirmesi fikri nasıl ortaya çıktı? Basına yansıyan haberlere göre iddialar muhtelif…

FERAMUZ ÜSTÜN MÜ?

İlk olarak Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, dün Halk TV yayınında yaptığı duygusal konuşmada, formülün Gelecek Partisi Başkanlık Kurulu’ndan dile getirildiğini duyurdu. Özdağ, teklifin Genel Başkan Yardımcısı Feramuz Üstün’den geldiğini belirterek, “O Mansur Yavaş ismini zikretti. Ardından da diplomasi başladı” dedi.

KARALAR: ORTAK AKLIN ÜRÜNÜ

Akşener, Kılıçdaroğlu, İmamoğlu, Yavaş zirvesi sırasında dün Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da son olarak gazeteci İsmail Küçükkaya’ya konuştu. 

Formülü kimin bulduğu sorusuna Karalar, “Bunu şu buldu diyemezsin, bu ortak aklın ürünü” yanıtını verdi.

CHP Mİ İYİ PARTİ Mİ?

İktidara yakınlığıyla bilinen Hürriyet Gazetesi yazarı Hande Fırat da bugünkü köşesinde konuya ilişkin şu kulis bilgisini paylaştı. 

* CHP’ye göre, CHP içinden bir grup “İki büyükşehir belediye başkanının güçlü başkan yardımcısı olarak” İYİ Parti’ye önerilmesi ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığının arkasında hep birlikte durulması teklifinin götürülmesini önerdi. İYİ Parti’ye göre ise teklif kendilerinden gitti.

* Ankara kulislerinde teklifin İYİ Parti’den geldiği ancak CHP’nin İYİ Parti’ye “şart koştu” tepkisi gelmemesi için teklifi üstlendiği bilgisi var.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir