Meral Akşener’den Altılı Masa ve adaylık açıklaması

Example HTML page

Türkiye’nin gündeminde ekonomik krizin yanı sıra 2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri var. Mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın adaylığı AKP-MHP cephesinde malumun ilamı oldu. Altılı Masa ise henüz adayını açıklamadı.

Bu sabah FOX TV’de yayınlanan Çalar Saat adlı programda İlker Karagöz’ün konuğu oldu.
“Altılı Masa’da çatlak var mı?”, “İYİ Parti’de masadan kalkmak gibi bir yaklaşım var mı?” sorularını “Hayır” diye yanıtlayan Akşener, “Aday liderler masasından mı olacak” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

BİZ CUMHUR İTTİFAKI GİBİ DEĞİLİZ

“Cumhurbaşkanı adayının bu masadan çıkacağını ilk olarak Kılıçdaroğlu dile getirdi. Biz o masada bulunanlar olarak bunu olumlu bulduk. Dolayısıyla karar masadan çıkacak. Yani karar masadan çıkacak. Altılı Masa’yı oluşturan liderlerin o karara katılımını seçmenleri ve sahada gördükleri belirleyecek. Tartışacağız, biz Cumhur İttifakı gibi değiliz. Altılı Masa bir ortak akıl platformu.”

DERDİM PARLAMENTER SİSTEME DİKKAT ÇEKMEKTİ

Meral Akşener’in açıklamalarından satır başları şöyle:

– Cumhurbaşkanı adayı olmayacağımı ifade ettim. Başbakan adayı olacağımı söyledim. 31 Mart’ta CHP ile birlikte seçime gitmek ve teklifin onlardan gelmesi seçmeni tekrar ayaklandırmak içindi. Derdim parlamenter sisteme dikkat çekmekti. Hâlâ tek adaylığa gidilmeli gerektiğini düşünüyorum.

– Kazanacak bir aday. Parlamenter sisteme geçilmesi gerektiğini vurgulayacak bir adam. Devlet tecrübesi olan bir adayımız olacak. Millet İttifakı’nın adayı olacak. Olması gereken bu.

TUNÇ SOYER’İN AÇIKLAMASI

ATATÜRK’ün sözlerini hüküm cümlesi olarak kurduğu için bu dönemde bizim yarattığımız atmosferi bozuyor. Bunlardan kaçınılması gerektiğini düşünüyorum. Daha dikkatli olunması gerektiğini düşünüyorum.

İŞSİZLİK TEPKİSİ

– İşsizlik düşmüyor. Artık insanlar o kadar umutsuz ki. İnsanlar iş aramaya devam ediyor. Ama bekar olanlar iş aramaktan vazgeçmiş durumda. Uzun zamandır esnaf geziyorum. Pandemi yoktu. Şu anda işçi sayısı düştü. İşsizlik artıyor.

– Yanıma bir kadın geldi. Oğlunun ayağında lastik terlikler var. Eşi işten çıkmış. Önceliği çocuğunu okula göndermek.

– 12 yaşında bir çocuk. ‘Çantalar çok pahalıymış dedi’ babası asgari ücretle çalışıyormuş. 4 yıllık üniversite mezunlarının garsonluk yaptığı bir tabloyla karşı karşıyayız.

HASAR BÜYÜYOR

– Ekonomi manasında çok iyi hazırlıklı bir siyasi partiyiz. Altılı masadaki bütün siyasi partilerin de çok iyi ekonomi programları var.

– 3 ay evvel 1 yıl içinde yüzde 10 civarına enflasyon düşer diyorduk. Ama bu gidişatla şu anda ancak yüzde 20’ye düşer diyoruz. Biz seçmenimize yalan söylememe, aldatmama kararlılığındayız.

– Ama güven geldiği andan itibaren, demokrasi geldiği andan itibaren, hukukun üstünlüğü ve adaletin sağlandığı andan itibaren Türkiye’nin güven puanı yükselecektir ve risk puanı düşecektir.

– Sadece sıcak paradan bahsetmiyorum, Türkiye’ye yatırım yapma anlamında da hem yerli hem yabancı kaynak gelecektir.

– 3 ay evvel, iktidara gelirsek 1 yıl içinde enflasyon yüzde 10 civarına düşer diyorduk, hasar büyüyor.

TAYYİP BEY’İ SANDIKTA İNDİRMEK İSTİYORUZ

– Evet Tayyip Bey’i sandıkta indirmek istiyoruz. Siyasi partiler onun için kurulur. Ben daha iyi yapacağım diyerek kurulur.

– Elbette bu ucube sistemin değiştirilmesi hedefimiz var bizim. Bunu değiştirebilmek için mutlaka cumhurbaşkanlığını almamız lazım. Bunun için rekabet ediyoruz; ama küfür ederek, hakaret ederek etmiyoruz.

ERDOĞAN’IN ‘ADALAR’ AÇIKLAMASINA TEPKİ

-İşgal dediğiniz için gereğini yapmanız gerekiyor. Yunanistan’la Türkiye’nin gücü insan inancı askeri güvenlik personeli ordusu mukayese bile dilemez orada bir sorunumuz yok.

-Böyle bir güçlü bir ülkenin cumhurbaşkanı 12 adanın işgal edildiğini söyleyemez. Sorarlar adama, sen ne yaptın, bostan korkuluğu muydun bunlar olurken! Dış politika bipolar bir durumda!”

HDP AÇIKLAMASI 

-Şöyle bir durumumuz var şimdi 6 siyasi partinin yer aldığı bir masa bu iktidar sürekli olarak yedinci bir ayağı olduğunu söylüyor ve bunun üzerinden özellikle İyi partiyi, iktidarın elindeki imkanlarla biz HDP üzerinden terbiye dilmeye çalışılıyoruz.

-Diğer taraftan da muhalif görünün tırnak içinde ‘kanaat önderi’ de HDP ile aynı yere yan yana getirebilmek için bizi terbiye ediyor. Bir taraf ipin ucunu o kadar kaçırıyor ki Kürtlere hakaret etmeye başlıyorlar.

-HDP’yi bizim başımızda bir sopa olarak kullananların dili seçmene öyle yansımız ki Kürt eşittir PKK’lı gibi bir algı alev gibi yayılıyor.

-AKP’nin yöneticilerini uyarıyorum eğer güneydoğuda PKK’ya karşı tavır koymasalardı biz neyi konuşuyor olurduk. Öldürseler ben Kürtleri incitmeyeceğim. Bunu bir oy kaygısıyla da yapmıyorum.

-HDP de bizim Olduğumuz yerde olamayacağını ilan ediyor ayrıca bir başka ittifak kurma aşamasındalar. Bir grup parmağını bize sallayarak şunu yapıyorlar.

-Muhalefetin içinde HDP ile bizim yan yana gelmemizi iddia eden bir yapı var. Kavramsal olarak son derece aşağılayan, bize çok çirkin tavırlar koyan, ciddi tavırlar koyan gerçekten kötü bir dille bir yapı var.

-Muhalefeti de tanzim ettiğini düşünen tırnak içi kanaat önderleri diyelim adına. Biz tutumu belli siyasi bir partiyim.

-Biz başka siyasi partilerin başka partilerle olan tutumuna karışmamız, hakaret etmemiz yok. Onların ilişkilerine saygı duyuyoruz bizim de tutumumuza saygı duyulmasını bekliyoruz.

-Bu konuyla ilgili Kılıçdaroğlu ile herhangi bir konuşmamız olmadı. Kendini solcu kabul eden kendisini CHP’nin asli sorumlusu olduğunu kabul eden bir grup var.

-Tayyip Bey de Sayın Devlet Bahçeli de ikisi de beni davet ettiler. “Senin orada ne işin var, gel buraya” dediler. Yerli ve milli oldum.

-“Hayır kesinlikle böyle bir şey olamaz” dedim. Bu durumda AKP ve MHP seçmenini tahkir mi etmiş oluyorum.

-Beni davet ettiler, hayır dedikten sonra evim basıldı. Hiç bunlar konuşulmuyor.

-İstanbul İl Başkanımız saldırıya uğradı. Basın danışmanımız saldırıya uğradı. Bununla ilgili şikayet ediyor muyuz?

“ÖN YARGIMIZ YOK”

-Adı geçen hiçbir adaya yönelik, Sayın Kılıçdaroğlu başta olmak üzere, hiçbir adayla ilgili ön yargımız yoktur.

-Bu seçim son seçim. Bu seçim parlamenter sistemin konuşulacağı son seçim. Bu seçimi alamadığımız takdirde bundan sonraki bütün seçimler bu ucube sistem üzerinden yarışmaya döner. Türkiye ölmez bitmez ama bu ucube sistem üzerinden seçimler olur.

İKTİDAR – İMRALI GÖRÜŞÜYOR DUYUMU

-Bu dış güçleri ben hiç göremedim. Hiç merhabamız olmadı ne hikmetse. Eskilere de dönmek istemiyorum iktidar partisi açısından.

-Sayın Bahçeli’ye tavsiyem, bizlerle uğraşmak yerine, bizim aldığımız bazı duyumlar var iktidar partisinin İmralı’yla görüşme trafiği başlattığına dair.

-Yarın küt diye eline mektup gelir. Ben açılım falan bilmiyorum. Duyum olarak söylüyorum. İmralı’yla iktidarın görüştüğüne dair duyumum var.

-Sayın Bahçeli’nin eline küt diye mektup düşer. İstanbul seçimlerinin ikinci turunda olduğu gibi.

-Bunu nasıl paketleyeceğini düşünmekten zora düşülür. Ortağına da dikkat çekmesinde fayda var.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir