Mehmetçik, Bay Apolet ve hatta Perinçek

Behman MENTEŞOĞLU

Behman MENTEŞOĞLU

Ben 1952 yılından sonraki Bay Apoletlerden oluşan bu kurumu hiçbir zaman sevmedim. Bay apoletler sanıldığının aksine Mehmetçikten ayrı, uzak, sahte ve  bambaşka bir dünyanın insanlarıdır.

 

Bay Apoletlerin dünyası kendi içinde mantıksızlık, korkaklık, hıyanet, kibir, rekabet ve insanlık dışı uygulamaları barındırır.

 

Bunu askerlik yapan her Mehmet bilir, görür ve yaşar. Benim zamanımda Mehmet’in en büyük sıkıntısı bay apoletten dayak yememek ve küfür işitmemekti. Genç bir delikanlı, eğitimsiz bir Anadolu çocuğu düşünün. Evinden ilk kez ayrılmış, peygamber ocağı denen bir yere geliyor. Tüm hayali erkek olduğunu, adam olduğunu babasına kanıtlamak. Siyasi kimliğinin ne önemi var. O anasının kuzusu henüz.

 

Askerlikteki 16 ayımı şu anda hayatta olmayan batarya komutanımı emrimdeki Mehmetleri dövmemesi üzerine kurup yaşadım. Başardım da. Komutanım daha o zamanlardan paralelci. 30 civarında Mehmet’im var bataryamda. Komutanımın en ufak bir hatada onları dövmesi anlatılır gibi değil. Anaların yüreği dayanmaz.

 

Kısa sürede bu bay apoletlerin ruh hallerini ve ne kadar asosyal yaratık olduklarını ve ne kadar vahşi, ne kadar salak olduklarını çözdüm. Çok cahil ve çok acımasızlardı.

 

Zaaflarını çözdüğümde tüm paramı harcamaya başladım. Marlboro o dönemin en prestijli sigara markası. Nescafe içmek ayrıcalık nerdeyse. Bende istemediğin kadar. Bilmem anlatabildim mi? Dördüncü ayda komuta çoktan bana geçmişti. Benim Mehmet’im bundan sonra bir fiske bile dayak yemedi.

 

Mehmetlerimin hepsi çok cahil, çok deneyimsiz ancak iyi kalpli Anadolu’mun evlatlarıydı. Komutanı için, vatanı için hiç korkmadan hayatını feda edecek kadar cesurdular. Çok iğrenç koşullarda askerlik yapıyorlardı. Yaşadıkları standartlar iğrençti. Peki ne yapıyorlardı?

 

Sözde ‘’askerlik’’. Askerlik nedir: ‘Zorunlu olarak belli süre için Orduda görev yapmak’.  Neden? Vatan savunması için. Nasıl? En adi koşullarda. Sonuç? Sanırım şimdilerde 12 ay kar bir süre kayıp. Ne öğrendin? Dayak yememeyi ve Şehit olmayı.

 

Bay Apoletler, yıllarca bu milletin vergilerinden beslenerek kendi dünyanızda oldukça iyi koşullarda yaşadınız. 1980 den bu yana PKK mücadelesi için milyarlarca dolar harcandı size. Ekonomik kurumlar kurup ticarete girdiniz. Ülkenin en iyi yerlerini işgal ettiniz. Ne yaptınız?

 

1960, 1970 ve 1980 de darbeler muhtıralar. Kimin güdümünde? NATO ve Süper NATO emrinde. Ülkeyi NATO ya göre dizayn etmeye çalıştınız. Binlerce yurtseveri öldürüp, idam ettiniz. Binlercesine işkence yapıp sakat bıraktınız. Hala daha yapmaya devam ediyorsunuz.

 

Sizi sevmiyorum. Siz Atatürk’ün askeri falan değilsiniz. Benim Mehmet’imi artık askere almayın.  Zorunlu askerlik yaptırmayın. Alın silahlarınızı gidin cepheye siz şehit olun. Yada ne istiyorsanız. Bu yoksul halkın parasını emmek yeter artık. Bir de canını almayın. Her şeyi kepaze ettiniz. Mehmet’in kafasının kesilmesine, vatan haini ilan edilmesine, dayak yemesine siz neden oldunuz. Kendinizi milletin üstünde gören tavrınızı size Atatürk vermedi.

 

Atatürk’ün A’sını bilmeyecek kadar cahil ve bir o kadar geridesiniz. O apoletleri hiçbiriniz hak etmiyorsunuz. Yaptığınız tek şey NATO veya kıçı kırık bir tarikattan emir alıp yerine getirmek.

 

Bana göre hepinizin bir toplama kampında Atatürkçülük ilkelerini öğrenmek üzere toplanmanız gerekir. Attığınız her adımda Mehmet’leri şehit vermekten usandık.

 

Kimin askeri olduğunuza artık adam gibi cesur bir şekilde karar verin.

 

Ve sen bay Perinçek. Tarih seni nereye nasıl kaydedeceğini iyi biliyor. O küçük sultanlığında büyük işler yaptığını sanıyorsun ya! En çok yanında olanlara acıyorum. Bu ne körü körüne bağlılıktır. Bu ne biçim zihin örümceklenmesidir.

Kısa Bilgiler:

NATO’nun Özel Harp talimnamelerine göre, üye ülkelerde kurulan NATO birimleri Türkiye’de 1952 HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/Kontrgerilla” \l “cite_note-1” [1] ya da 1953 HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/Kontrgerilla” \l “cite_note-.C4.B0smailTansu-2” [2]’te önce  HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/Seferberlik_Tetkik_Kurulu” \o “Seferberlik Tetkik Kurulu” Seferberlik Tetkik Kurulu adıyla örgütlenmiş HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/Kontrgerilla” \l “cite_note-.C4.B0smailTansu-2” [2]sonra doğrudan  HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/Genelkurmay_Ba%C5%9Fkanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1” \o “Genelkurmay Başkanlığı” Genelkurmay Başkanlığına bağlı  HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%96zel_Harp_Dairesi” \o “Özel Harp Dairesi” Özel Harp Dairesi çatısı altında HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/Kontrgerilla” \l “cite_note-3” [3] ve bunun sivil uzantısı olarak faaliyet yürütmüştür. HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/Kontrgerilla” \l “cite_note-4” [4] Bülent Ecevit 1974’te dönemin Genelkurmay Başkanı  HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/Semih_Sancar” \o “Semih Sancar” Semih Sancar’dan Özel Harp Dairesi’nin varlığını öğrenmiştir. HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/Kontrgerilla” \l “cite_note-5” [5] HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/Kontrgerilla” \l “cite_note-6” [6]

Türkiye’de  HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/12_Eyl%C3%BCl_Darbesi” \o “12 Eylül Darbesi” 1980 darbesinin ardındaki zamanın Genelkurmay Başkanı  HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/Kenan_Evren” \o “Kenan Evren” Kenan Evren, Türk kontrgerilla  HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/Stay-behind” \o “Stay-behind” stay-behind örgütlenmesinin bir üyesidir. HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/Kontrgerilla” \l “cite_note-7” [7] HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/Kontrgerilla” \l “cite_note-8” [8] Türkiye’de de stay-behind gruplardaki liderlerin yasal görevlerde bulunma çakışması yaşanmıştır.

Gladio ( HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrk%C3%A7e” \o “Türkçe” Türkçe: Kısa Kılıç),  HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/II._D%C3%BCnya_Sava%C5%9F%C4%B1” \o “II. Dünya Savaşı” II. Dünya Savaşı sonrasında  HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/Bat%C4%B1_Avrupa” \o “Batı Avrupa” Batı Avrupa’da gelecekte olması beklenen bir  HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/Var%C5%9Fova_Pakt%C4%B1” \o “Varşova Paktı” Varşova Paktı işgaline cephe gerisinde bir direniş başlatmak amacıyla  HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0talya” \o “İtalya” İtalya’da NATO tarafından gizli olarak örgütlenen kontrgerilla ( HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/Stay-behind” \o “Stay-behind” stay-behind) operasyonunun kod adı. Gladyo, özel olarak NATO cephe gerisi direniş organizasyonun İtalyan kolunu belirtse de bazen “Gladyo operasyonu” NATO’nun bütün cephe gerisi (stay-behind) operasyonlarının gayriresmî adı olarak kullanılır ve bazen “Süper NATO” adıyla da anılır. HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/Gladio” \l “cite_note-1” [1]

HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/Latince” \o “Latince” Latince’de  HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/K%C4%B1l%C4%B1%C3%A7” \o “Kılıç” kılıç anlamına gelen Gladio sözcüğünü ad olarak kullanan örgüt, Amerikan ve İngiliz  HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/Kontrgerilla” \o “Kontrgerilla” kontrgerilla örgütlenmesi olan Stay Behind tarafından  HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/1952” \o “1952” 1952 yılında kuruldu.  HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/CIA” \o “CIA” CIA tarafından yönetilen ve finanse edilen örgüt, 1956 yılında  HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/Amerika_Birle%C5%9Fik_Devletleri” \o “Amerika Birleşik Devletleri” ABD ile işbirliği içinde,  HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/Casusluk” \o “Casusluk” casuslukve  HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/Gerilla” \o “Gerilla” gerilla savaşı yapmak üzere örgütlendi.  HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/Sardunya_Adas%C4%B1” \o “Sardunya Adası” Sardunya’da örgütün ilk eğitim kampı kuruldu ve Kuzey İtalya’da 139 yerde silah ve mühimmat depoları oluşturuldu. Resmi adı Müttefik Koordinasyon Komitesi (Allied Coordination Committee) idi. HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/Gladio” \l “cite_note-It-2” [2]

1956 sonrasında ikisi kadın 622 kişi ABD ve İngiliz  HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/Gizli_servis” \o “Gizli servis” gizli servisleri tarafından eğitildi. HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/Gladio” \l “cite_note-It-2” [2] Organizasyon söküldü (1972-1973 HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/Gladio” \l “cite_note-It-2” [2]), ancak kaldırıldı değil HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/Gladio” \l “cite_note-.C4.B0talya-3” [3].

Özel Harp Dairesi,  HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/So%C4%9Fuk_Sava%C5%9F” \o “Soğuk Savaş” Soğuk Savaş dönemi  HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrkiye” \o “Türkiye” Türkiyesi’nde,  HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/Genelkurmay_Ba%C5%9Fkanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1” \o “Genelkurmay Başkanlığı” Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde  HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/Amerika_Birle%C5%9Fik_Devletleri” \o “Amerika Birleşik Devletleri” ABD’nin gizli servisi  HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/CIA” \o “CIA” CIA ve  HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/NATO” \o “NATO” NATO işbirliği ile kurulduğu ileri sürülen gizli örgüt.

Avrupa’da  HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/II._D%C3%BCnya_Sava%C5%9F%C4%B1” \o “II. Dünya Savaşı” II. Dünya Savaşı’ndan sonra muhaliflerin (o dönem  HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/Kom%C3%BCnist” \o “Komünist” komünistlerin) iktidara gelmesini önlemek için kurulan ” HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/Gladio” \o “Gladio” Gladio” adlı kontrgerilla örgütünün Türkiye’deki uzantısına siyasi literatürde Özel Harp Dairesi, eylemleri gerçekleştirenlere ise Kontrgerilla denmiştir. HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%96zel_Harp_Dairesi” \l “cite_note-1” [1]

HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/NATO” \o “NATO” NATO’nun Özel Harp talimnamelerine göre, üye ülkelerde kurulan NATO birimleri, Türkiye’de önce  HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/Seferberlik_Tetkik_Kurulu” \o “Seferberlik Tetkik Kurulu” Seferberlik Tetkik Kurulu adıyla örgütlenmiş sonra doğrudan Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı Özel Harp Dairesi çatısı altında ve bunun sivil uzantısı  HYPERLINK “https://tr.wikipedia.org/wiki/Kontrgerilla” \o “Kontrgerilla” Kontrgerilla olarak faaliyet yürütmüştür.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir