Kılıçdaroğlu’ndan MEB’e: Her türlü fedakarlığı yapmaya hazırız

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, pandemi koşullarında daha da görünür hale gelen eğitim sistemindeki problemlere ilişkin basın toplantısı düzenledi. Kılıçdaroğlu, “Kamu, özel ayrımı yapmaksızın 12 yaşından küçük çocuğu olan ebeveyenlere dönüşümlü olarak eğitim izni hakkı tanınmalı” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu açıklamalarda bulunuyor. Eğitim siteminde yaşanan sorunlara ilişkin basın toplantısı düzenleyen Kılıçdaroğlu, “Çocuklarımızın eğitimi için öğretmenlerin ataması yapılmalıdır. Siyasi otorite pandemi meselesiyle kadrolu, ücretli öğretmen garabetine son vermelidir” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından satırbaşları şu şekilde:

“18 yıllık eğitim sisteminde eğitim sistemimiz felç edildi. Eğitim sisteminden hiçbir anne ve baba memnun değil. Anneler ve babalar eğitim sisteminden şikayet ediyor. Durumu iyi olanlar çocuklarını özel okullara gönderiyor. Ama durumu iyi olmayanlar çocukları devlet okullarını gönderiyor. Eğitim olağan üstü bir eşitsizlik tablosu var.

Bugün devlet okullarında zorunlu örgün eğitim kapsamında devletin 54 bin 715 okulu bulunmaktadır. Ayrıca 13 bin 870 de özel okulumuz var. Zorunlu örgün eğitim kapsamında toplam sınıf 588 bin 10… Derslik başına 25.8 öğrenci düşmekte. Özel okullarda ise 139 bin 337 derslik var, öğrenci sayısı ise 11 öğrenci düşüyor. Özel okullarda eğitim kalitesi olduğu aileler özel okullara gönderiyor. Devlet okullarında 15 miliyon 189 bin öğrenci devlet okullarında. Özel okullarda okuyan sayı ise 1 milyon 468 bin 198. Devletteki öğretmen sayısı ise 94 bin 936’dır. 174 bin 750 öğretmen görev yapıyor.”

3 MİLYON’DAN FAZLA ÖĞRENCİNİN EVİNDE İNTERNET YOK

Devlet okuluna giden öğrencilerden 3 milyon 17 bin 718 öğrencinin evinde internet yok. 21. yüzyıldan söz ediyorum. Türkiye’yi çok farklı bir şekilde iktidarın lanse ettiğni biliyorum. Ama rakamlar yalan söylemez.

57 bin 340 yeni dersliğe ihtiyaç var. Ayrıca pandemi koşullarına uygun eğitim için 92 bin 165 yeni öğretmene ihtiyaç var.

MEB’e gerekli mali kaynak sağlanarak, 57 bin 340 derslik ihtiyacı giderilmelidir. Gerektiğinde bazı köy okulları açılmalıdır. CHP olarak, yetkililere sesleniyoruz Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynak sorunu yaşıyor ve bunu yapamayacağını söylüyorsa, yer tahsisi yapılmak koşuluyla CHP’li belediye başkanları bu koşulları yapmaya taliptir. İBB İSMEK, ABB BElMEK çcouklarımızın pandemi koşullarına katkı sağlamak amacıyla MEB’e tahsis etmeye hazır.

YÖK ile yapılacak iş birliği kapsamında, üniversitelerin 2020-2021 yılında açılmayacak alanları doğrudan örgün eğitim sisteminin kullanımına açılmalıdır. Öğrenci başına düşmesi tavsiye edilen alana metrekareye ulaşmak mümkün olacaktır.

Kılıçdaroğlu, eğitim sistemindeki aksaklıkların ve pandemi koşullarının iyileştirilmesi için yapılması gerekenleeri şöyle sıraladı:

►Çocuklarımızın eğitimi için ihtiyaç duyulan 92 bin 165 öğretmenin ataması yapılmalıdır. Siyasi otorite pandemi meselesiyle kadrolu öğretmen, sözleşmeli öğretmen sistemine son vermelidir.

►Okulların hijyen kurallarına uygun şekilde açılması, MEB’e en az 60 bin kişilik kadrolu yardımcı personel alımı yetkisi verilmeli.

►Dezenfektan, ateş ölçümü gibi araçlar için velilerlerden para talep edilmemeli.

►MEB internet hizmet sağlayıcılarla görüşerek, devlet okullarına kayıtlı öğrencinin internet erişimini sağlamalıdır. Bu hizmet için internet sağlayıcılarının maaliyeti evrensel hizmet fonundan sağlanmalıdır.

►Öğrenci ve öğretim elemanlarının tamamına sınırsız ve süresiz internet erişiminin sağlanması için sağlayıcılarla girişimde bulunulmalıdır. CHP’li belediyeler yılbaşındaki döviz kuru güvencesi verilmek koşuluyla ve ayrıca açacakları yardım kampanyaları engellenmemek kaydıyla tablet ve bilgisayar sorununu çözmeye hazırdır.

►EBA sadece TRT ile sınırlı kalmamalıdır.

Kılıçdaroğlu sözlerine şöyle devam etti:

“Okul servisi yapan esnafın bu süreçte kazanç elde edemeyeceği için vergi ve sigorta primleri ile aldıkları kredilerin faizsiz ertelenmesini talep ediyorlar.

Kamu, özel ayrımı yapmaksızın 12 yaşından küçük çocuğu olan ebeveyenlere dönüşümlü olarak eğitim izni hakkı tanınmalı. Her anne baba için çocuğun sorunlarını çözmek vazgeçilmez bir görevdir. Ama bu görev sadece anne babalar için değil, hepimize düşmektedir.

CHP olarak biz, belediye başkanlarımızla her türlü fedakarlığı yapmaya hazırız. Önümüze engel çıkarmasınlar, engel çıkarırlarsa çözemiyoruz. Merkez ve yerel el birliği halinde çocuklarımızın eğitimde karşılaştıkları bütün sorunları çözebiliriz.

Türkiye’nin bu sorunları çözme kapasitesi vardır ama Türkiye’yi yönetenlerde bu kapasite yoktur. “

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir