Karayalçın Eyüp'te Eleştirdi

Eski Başbakan Yardımcısı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Murat Karayalçın, uygulanan kentsel dönüşüm projelerinde vatandaşın dışlandığını iddia etti.
Cumhuriyet Halk Partisi Eyüp İlçe örgütü tarafından, Karadolapta bulunan Seranomi düğün salonun’da gerçekleştirilen, Kentsel dönüşüm başlıklı panelin konuğu; Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve CHP Parti Meclisi üyesi Murat Karayalçın'dı…
Yaklaşık 1000 beşyüz kişinin katılımı ile gerçekleşen konferansa bazı mahalle muhtarları,yöre dernekleri ile belediye meclis üyeleri katıldı.
Kentsel Dönüşüm ve yeni çıkan Büyükşehir yasa tasarısıyla ilgili konuşan Karayalçın, çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde büyük çaplı kentsel dönüşüm projesini ilk kez kendilerinin uyguladığını ifade eden Karayalçın, Ankara Dikmen ve Portakal Çiçeği Vadisi projelerinin büyük bir başarıyla tamamlandığını ifade etti. Dikmen Vadisi'nde projenin tüm aşamalarını halk ile birlikte kararlaştırdıklarını belirten Murat Karayalçın AKP hükümetinin ise halka dayatmada bulunduğunu ve şeffaf olmadığını ifade etti.
Halkın katıldığı, kimsenin mağdur olmadığı, finansmanı sağlanmış ve başarıyla tamamlanmış projeleri başaran bir parti olarak CHP'nin bugün de kentsel dönüşümü savunduğunu söyleyen Karayalçın ,ancak halkın içinde olmadığı bir kentsel dönüşüm projesinin tamamlanması mümkün değildir;dedi.
Karayalçın, AK Parti’nin kentsel dönüşüm projelerinde halkın dışlandığını söyledi.
Geçmişte 55 bin konutluk Batıkent’i 10-11 yılda bitirdiklerini belirten CHP’li Karayalçın, AK Parti’nin özel yasayla, TOKİ ve Ankara Büyükşehir Belediyesi gibi iki büyük kuruluş işin başında olmasına karşın ‘Kuzey Ankara girişi kentsel dönüşüm projesi’ kapsamındaki 7-8bin konutunun ancak sekiz yılda bitirilmesini eleştirdi.
Karayalçın, “Türkiye’nin ilk iki kentsel dönüşüm projesi olan Dikmen Vadisi ve Portakal Çiçeği Vadisi projelerini Ankara Anaket Belediye Başkanı olduğum dönemde yapmıştık. AKP döneminde çok sık sözedilmesine karşın bu iki projenin aşılamamış olması, sosyal demokrat belediyenin başarısıdır” dedi.
AK Parti’nin kentsel dönüşüm yaklaşımı ve projelerine iki eleştirisi olduğuna dikkat çeken Karayalçın, ilkinin projlerin içinde halk unsurunun olmaması, halk unsurunun tümüyle dışlanması olduğunu söyledi. İkinci eleştirisinin ise düzenlemelerin tümüyle piyasa mekanizmasına bırakılması olduğunu belirten Karayalçın, “Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın bir gazetede yeralan açıklamasında ‘Devlet bir takım düzenmeler yapar, kararlar alır. Halk da müteahhitle anlaşarak bu kapsamda gerekeni yapar’ dedi. Bu yaklaşım yanlıştır. ya kamunun öncü, örgütleyici olması halkı ve özel sektörü biraraya getirmesi, projeyi yönetmesi gerekir. ya da parsel büyüklüğü, emsal değeri gibi kararlar alarak gerisi halk ve müteahhite bırakılır. Bence, ilki doğrudur” dedi. Proje hinterlandında yaşayan halk ister mal sahibi, ister kiracı olsun hak sahibi olduğunu belirten Karayalçın, kentsel dönüşüm projelerinlde yaratılacak olan artı değerin paylaşımının çok önemli olduğunu söyledi. Karayalçın, “İster mal sahibi, ister kiracı olsun, bu insanlar proje alanında kalacaktır. AKP’nin yaptığı gibi uzaklarda başka yerlere gönderilmeyecektir. Artı değerden ikinci payı belediye, üçüncü payı özel sektör alacaktır. Dördüncü pay ise kent halkınındır. Yani yeşil alanlar ve sosyal donatı alanları yaratılacaktır” dedi.

Karayalçın, 2004′te Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi için yasa çıkarıldığını belirterek, sekiz yıl sonra projenin kısmen tamamlandığını söyledi. Karayalçın, “Yaklaşık 7 bin gecekondunun yıkılması iki katı kadar 10-15 bin konut yapılmasını kapsayan bir projeydi. Bugün ilk aşaması olan 7-8 bin konutun kura çekimi var. Özel yasa olmasına, TOKİ ve Ankara Büyükşehir Belediyesi gibi iki büyük kurum işin içinde bulunmasına karşın, topu topu 7-8 bin konutu sekiz yıl sonra dağıtabiliyorlar. Bu da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın projeyi itmesi, özel ilgi göstermesiyle bugünlere geldi. Ellerinde TOKİ, belediyeler olmasına karşın bu sürede yaptılar. Biz 55 bin konutluk Batıkent’i 10-11 yılda tamamlanmıştık. Projenin içinde halk yoksa böyle oluyor” dedi.
Önümüzdeki yerel seçimlerin popüler konusunun kentsel dönüşüm olacağını kaydeden Murat Karayalçın CHP'nin yerel seçimlere çok ciddi şekilde hazırlandığını belirtti.

.

zp8497586rq
Example HTML page