Kapalı oturumda Cumhurbaşkanı yok

Example HTML page

TBMM, İdlib’de 34 askerin yaşamını yitirdiği saldırının üzerinden beş gün geçtikten sonra “kapalı” oturum yapacak. Muhalefet, bilgilendirmeyi  Cumhurbaşkanı Erdoğan yerine Milli Savunma Bakanı Akar ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun yapmasına ve kapalı oturuma tepkili

TBMM Genel Kurulu, İdlib’de 34 askerin hayatını kaybettiği saldırıyı görüşmek üzere toplanacak. Muhalefet, saldırıdan beş gün yapılacak kapalı oturumda bölgede yaşananlar ve dış politikadaki gelişmelere ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yerine bakanların bilgilendirme yapmasını eleştiriyor.

Saldırının hemen ardından CHP, Genel Kurul’un hemen olağanüstü toplanması, AKP de bugün kapalı oturum yapılması için TBMM Başkanlığı’na başvurdu. TBMM Başkanlığı, AKP’nin kapalı oturum başvurusunu kabul ederken CHP’nin istemini karşılıksız bıraktı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın katılmayacağı oturumda Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, milletvekillerine yaşanan sürece ilişkin bilgi verecek.

DENETLEYEMİYORUZ

Saldırıdan beş gün sonra TBMM’nin toplanmasını “hatalı” bulduğunu bildiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek “Şu anda Suriye ile savaş halindeyiz ancak TBMM’nin kabul ettiği tezkerenin hükümlerine uyulup uyulmadığını bile denetleyemiyoruz” dedi.

Suriye hükümeti ile aktif savaşa girilmeden önce TBMM’den yetki alınması gerektiğini söyleyen Erkek, “Erdoğan’ın Başkomutan olarak savaşı başlattığı söyleniyor ancak Anayasa’ya göre başkomutana yetkiyi TBMM verir. Bu nedenle ilgili konu Meclis’te görüşülmeliydi. ‘Neden askerimiz gerekli tedbirler alınmadan şehit oluyor ve neden bu kadar ağır bir kayıp verdik’ gibi sorular yanıtlanmalıydı. Cumhurbaşkanı sorumluluklarını yerine getirmeli, Meclis’le istişare etmelidir. Meclis sadece bilgi almak için toplanmaz. Bu durum yeni hükümet sistemi hakkında yaptığımız ‘Meclis devre dışı kalıyor’ eleştirilerini de haklı çıkarmıştır” dedi.

ONLAR İÇİN OLAĞANÜSTÜ DEĞİL

HDP de TBMM’nin kapalı oturumla toplanmasına tepki gösterdi. HDP Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, “Türkiye bir savaşın içerisindeyken Cumhurbaşkanı’nın gelip Meclis’te bilgi dahi vermemesi kabul edilemez” dedi.

Muhalefet partileri tarafından yapılan olağanüstü toplanma talebinin kabul görmediğini hatırlatan Tiryaki, “Meclis kapalı oturumla toplanacak çünkü iktidar böyle istedi. Suriye’de 30’dan fazla askerin hayatını kaybetmesi, savaşa girilmesi onlar için çok da olağanüstü değil. Salı günü olağan toplantı gününde kapalı oturumu uygun görmüşler. Bu bakış açısı doğru değildir” diye konuştu.

KONUŞULACAKLAR DEVLET SIRRI

TBMM İçtüzüğü’ne göre Meclis Genel Kurulu’nun kapalı oturumla toplanabilmesi için bir siyasi parti grubunun ya da yirmi milletvekilinin yazılı istemi gerekiyor.

İçtüzüğe göre, kapalı oturuma geçilirken milletvekilleri dışında Genel Kurul’da kimse bulunamayacak. Bakan yardımcıları ve Cumhurbaşkanı yardımcıları ise gerekli görülmesi durumunda oturumda yer alabilecek. Kapalı oturum, talepte bulunan AKP’nin “gerekçesinin” okunması ile başlayacak.

Kapalı oturum tutanakları, TBMM katip üyesi ya da uygun görülmesi durumunda yeminli stenolar tarafından tutulacak. Oturum sırasında her siyasi partiden üyeler konu ile ilgili görüşlerini açıklayabilecek. Ancak kapalı oturumdaki görüşmeler “devlet sırrı” olarak kabul edildiği için kamuoyuna açıklanmayacak. Kapalı oturum tutanakları on yıl sonra yayımlanabilecek.

KAPALI OTURUM BUGÜN SAAT 15:00’TE BAŞLIYOR

Genel Kurul, haftalık olağan çalışmasına 3 Mart Salı günü saat 15.00’te toplanarak başlayacak. Akar ve Çavuşoğlu, kapalı oturumda İdlib’deki gelişmelerle ilgili milletvekillerine ayrı ayrı sunum yapacak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın hazır bulunacağı gizli oturumda, TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin temsilcileri de değerlendirmelerde bulunacak.

TBMM’de aynı gün ise CHP, MHP, İyi Parti; çarşamba günü de AKP grup toplantıları yapılacak.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir