İzmir depreminde son durum: 83 can kaybı, 962 yaralı

Example HTML page

Ege Denizi’nde merkez üssü İzmir’in Seferihisar ilçesi açıklarında 6,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Hayatını kaybedenlerin sayısı 83’e yükseldi, yaralıların sayısı ise 962’ye ulaştı. Depremde en çok hasar alan yerlerin İzmir’in Seferihisar ve Bayraklı ilçeleri olduğu görülürken, artçı depremler de sürüyor.

Geçen cuma günü saat 14.51’de İzmir’de meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki deprem sonrası arama-kurtarma çalışmaları sürüyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un verdiği son dakika bilgisine göre hayatını kaybedenlerin sayısı 83’e yükseldi.

Kurum yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Bugüne kadar 4 bin 424 binada, 33 bin 434 bağımsız bölümde hasar tespit çalışmalarını yaptık. Acil, ağır hasarlı ve yıkık bina sayımız 58’e ulaştı. Az hasarlı 397 bina, orta hasarlı 66 binamız var.”

Bakan Kurum öte yandan deprem sonrası hasarlı binaların yıkım süreçlerini başlattıklarını belirtirken, şunları söyledi:

“Artık hasarlı binaların yıkım süreçlerini başlattık. Hasar tespitlerini yapıyoruz, vatandaşlarımıza gerekli bilgilendirmeyi uyarıları yapıyoruz. Hep birlikte yürütüyoruz.”


AFAD, deprem sonrasında, büyüklüğü 4´ün üzerinde 43 artçı olmak üzere, toplam 1044 artçı sarsıntı yaşandığını bildirdi. Yapılan açıklamada, “SAKOM´dan alınan bilgilere göre 83 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Yaralanan 962 vatandaşımızdan 743´ü taburcu edilmiş olup, 219 vatandaşımızın tedavisi devam etmektedir. İzmir´de halen 8 binada arama kurtarma çalışması yürütülmektedir” denildi.

Dün saat 10.05’te merkez üssü Kuşadası Körfezi olan 4.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

AFAD Koordinasyon Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, şunları söyledi:

“♦ 17 binadan dokuzunda çalışmalar tamamlandı. Sekiz binada arama-kurtarma çalışmaları sürüyor. Doğanlar Apartmanı, Yağcılar Apartmanı, Emrah Apartmanı (iki bina), Rıza Bey Apartmanı, Yılmaz Erberk Apartmanı, Barış Sitesi (iki bina)…

♦ 2 bin 76 arama-kurtarma personeli çalışmalarını sürdürüyor. 1000’e yakın hasar tespit uzmanı sahada görev yapıyor.

26 BİNA ACİL OLARAK YIKILACAK

♦ Tsunami sonrası 19 tekne battı, 23 tekne kurtarıldı.

♦ Bornova’da dört ağır hasarlı bina, bir orta hasarlı bina; Bayraklı’da altı yıkık bina, yedi acil yıkılacak bina ve dokuz bina ağır hasarlı, üç bina da orta hasarlı olarak tespit edilmiş durumda. Seferihisar’da herhangi bir yıkık ağır hasarlı binamız yok.

♦ 3 bin 880 çadır kurulacak, bin 500’e yakını kuruldu. Hasarlı binalar hariç bölgede elektrik ve doğalgaz kullanımı başladı.”

DOĞANLAR APARTMANI’NDAN 3 CANSIZ BEDEN

İzmir’i vuran depremde yıkılan 7 katlı Doğanlar Apartmanı’nın enkazından 3 kişinin cansız bedeni çıkarıldı.

Seferihisar açıklarında cuma günü meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremde yıkılan 7 katlı Doğanlar Apartmanı’nın enkazında sürdürülen arama-kurtarma çalışmalarından acı haber geldi. Ekipler, saat 09.30 sıralarında enkaz altından 3 kişinin cansız bedenini çıkardı.

Doğanlar Apartmanı’nın enkazından şu ana kadar 14´ü sağ toplam 24 kişi çıkarıldı.

DEPREM BÖLGESİNDE GÖREVLİ PERSONEL SAYISI 7 BİN 828’E ULAŞTI

AFAD’dan yapılan açıklamaya göre; bölgede devam eden müdahale ve iyileştirme çalışmaları için AFAD, JAK, STK’lar ve belediyelerden toplamda 7.828 personel, 21 arama kurtarma köpeği ile 1.111 araç görevlendirildi.

Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Ege Bölgesi genelinde hissedilen deprem sonrasında İzmir başta olmak depremden etkilenen tüm illerde, alan tarama çalışmaları devam ediyor. Jandarma, Emniyet ve TSK tarafından JİKU, helikopter ve İHA desteğiyle havadan tarama ve görüntü aktarma çalışmaları yürütülüyor.

Deprem sonrasında, tüm Bakanlık ve İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezleri teyakkuza geçirilmiş; 41 AFAD İl/Birlik müdürlüğünden arama kurtarma personeli bölgeye sevk edilmiştir. Genelkurmay Başkanlığı’na ait 7 adet kargo uçağı ile personel ve araçların sevkiyatı 19 sorti ile gerçekleştirilmiştir. JAK ve sivil toplum kuruluşlarının arama kurtarma ekipleri bölgeye sevk edilmiştir. Sahil Güvenlik Komutanlığı, yürütülen arama kurtarma çalışmalarına 186 personel, 15 sahil güvenlik botu, 3 helikopter ve 1 dalış timi ile katıldı.

Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan alınan bilgiye göre meydana gelen deprem sonrası 22 tekne batmış, 23 tekne ve 1 kara aracı Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince kurtarılmış, 43 tekne karaya oturmuştur. Sahil Güvenlik Komutanlığınca kurtarma çalışmaları devam ediyor.

GEÇİCİ BARINMA MERKEZLERİ KURULUYOR

Acil barınma ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla bölgeye AFAD ve Türk Kızılay tarafından 3.545 çadır, 57 genel maksat çadırı, 24.382 battaniye, 13.280 yatak, 5.500 uyku seti, 2.657 mutfak seti ve 4 duş-WC konteyner sevk edilmiştir.

Aşık Veysel Rekreasyonu Alanı’na 850, Ege Üniversitesi kampüs alanına 120, Bornova Eskişehir Stadı’na 210, Buca Hipodromu’na 194, Buca Stadında 152, Seferihisar ilçesi Sığacık bölgesine 90 ve ihtiyaç duyulan muhtelif noktalara 248 adet olmak üzere, İzmir genelinde 1.864 adet çadır kurulumu tamamlanmıştır2.038 çadır kurulum aşamasındadır.”

Kaynak ; BirGün Gazetesi

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir