İyi Parti’de yeni rota merkez sağ

İYİ Parti’nin vitrini “merkez sağa” kaydı… Parti içinde GİK dışında kalan ülkücüler arasında “Gizli anahtar liste mi vardı” tartışmaları başladı.

İYİ Parti’nin 4. Olağanüstü Kurultayı’nda yapılan seçimde partinin Genel İdare Kurulu (GİK) üyelikleri belli oldu. Tüzük gereği 80 kişilik GİK üye sayısı 50’ye düşürülürken, kurultayda delegelerin katılımının düşük olması da dikkat çekti. Partinin mevcutta bin 60 delegesinden 841’i kurultaya katılırken, bu delegelerin yalnızca 793’ü oy kullandı.

50 kişilik GİK üyeliğine seçilen isimlerin büyük bir çoğunluğunun “merkez sağ” kökenli olması, “ülkücü kökenli isimlerin çoğunluğunun liste dışı kalması, partinin rotasını merkez sağa doğru çevirdiğini” gösterirken, partinin önde gelen isimlerinden Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın oy kullanan 793 delegeden yalnızca 399’unun oyunu alabildi. Parti Sözcüsü Cihan Paçacı da 398 oyla GİK’e girdi. MHP’nin olağanüstü kurultay sürecinde Genel Başkan Devlet Bahçeli’ye “bayrak açan” ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in avukatlığını üstlenen Feridun Bahşi, aynı süreçte MHP Genel Başkan adayı Sinan Oğan’ın ekibinde yer alan Hasan Hüseyin Türkoğlu gibi isimlerin de liste dışı kalması dikkat çekti. Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in doktoru Aylin Cesur ve eski Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise GİK’in sürpriz isimleri arasında yer aldı.

İYİ Parti’nin önceki gün yapılan 4. Olağanüstü Kurultayı’nda partinin karar organı GİK’in yapısı büyük oranda değişti. İYİ Parti kurultayda, çarşaf listeyle GİK seçimini yaparken, Genel Başkan Meral Akşener, “bir anahtar liste çıkarmayacağını ve delegelerin kararına saygı duyacağını” ifade etmişti. Bin 60 delegeden 841 delegenin katıldığı kurultayda sadece “793 delegenin oy kullanması” da katılımın beklenenden düşük olması nedeniyle dikkat çekerken, bu 793 delegeden 759’unun oyu geçerli sayıldı. Kurultayda en yüksek oyu alan isim de 536 oyla partinin başkanlık divanı üyelerinden Berna Sukas oldu. Sukas’tan sonra Naci Cinisli 510, Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray 505, Ümit Dikbayır 493 ve Genel Başkan Akşener’in kurultaya iki gün kala İYİ Parti Grup Başkanvekilliği görevinden aldığı ve genel başkan yardımcılığı görevine getirdiği Yavuz Ağıralioğlu da 463 oy aldı.

Kocamaz ve Cesur sürprizi
GİK’te eski Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, eski Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu ve eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in doktoru, Isparta Milletvekili Aylin Cesur sürprizi de yaşandı. Üç isim de GİK’te yer buldu. Eski Mersin Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, 31 Mart yerel seçimlerinde İYİ Parti’nin belediye başkan adayı olarak açıklanmıştı. Ancak Kocamaz, başvuru süresini kaçırdığı için aday olamamıştı. Kurultaydan önce de Kocamaz’ın adı Genel Başkan Meral Akşener’in tüzükte kendisine tanınan “GİK üyesi olmaması halinde dışarıdan üç kişiyi atama yetkisini” kullanarak, genel başkan yardımcılığı görevine getireceği şeklinde geçmişti. Eski Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu ise MHP’nin olağanüstü kurultay döneminde Bahçeli’ye ilk bayrak açan isimler arasında yer almıştı. O dönemki olağanüstü kurultayda divan üyesi de olan Aydoğdu, 31 Mart yerel seçimlerinde yeniden CHP ve İYİ Parti’nin ortak adayı olarak Söğüt’ten belediye başkan adayı olmuştu. Ancak Söğüt’te belediyeyi Cumhur İttifakı’nın adayı MHP’li İsmet Sever’e kaptırmıştı.

Bahşi, Türkoğlu liste dışı
GİK’te yine MHP’nin olağanüstü kurultay sürecinde Akşener’in avukatlığını üstlenen Antalya Milletvekili Feridun Bahşi ile o dönem MHP Genel Başkan adayı Sinan Oğan’ın ekibi içinde bulunan eski MHP Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu gibi isimlerin de delegelerden beklenen oyu alamaması şaşırttı. Eski MHP Isparta Milletvekili Nuri Okutan da GİK listesinde yer aldı.

GİZLİ LİSTE TARTIŞMASIÜlkücü isimlerin birçoğunun yeni GİK listesinde delegeden yeterli oyu alamaması sonrasında parti içinde “Gizli anahtar liste mi vardı” tartışmaları da başladı. Çarşaf listeyle seçime gidilmesine karşın 50 kişilik GİK’in, genellikle 239 kişilik aday listesinde yer alan 110 ile 150’nci sıra arasındaki isimlerden oluştuğu gözlenirken, bu 239 kişilik aday listesinin 110 ile 150’nci sıra arasında yer alan isimlerin “teşkilat tarafından oluşturulduğu” ileri sürüldü. Parti yöneticilerinden bir kısmının da bu durum karşısında “Genel Başkan Akşener’e ve teşkilatlara sahip çıkıldı” yorumunda bulunması dikkat çekti.
Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir