İSO Başkanı Bahçıvan;Yatırım sürdürülemez
Yatırım sürdürülemez
İSO Başkanı Bahçıvan, “Enflasyon ve faizleri makule getirmemiz gerek” derken, batık kredi miktarı temmuz itibarıyla 81.6 milyar liraya çıktı.
Türkiye ekonomisinde yaşanan sorunlar son günlerde daha çok dillendirilirken, bunların verilere etkisiyle ilgili de sürekli yeni örnekler açıklanıyor.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, temel sorunların altında, finansal istikrardan uzak olmanın yattığını belirterek, “Enflasyon bütün kötülüklerin anası-babası. Başarı liginde oynayacaksanız, enflasyonu gündeminizden çıkarmanız gerekiyor. Burada biraz sabıra ihtiyacımız var. Ardından da faizlerin dengeye oturması gerek. Geriye doğru bir gidiş görmekteyiz ama bunun rekabet edebilir faiz oranı olduğunu söylemek mümkün değil” dedi. Bahçıvan, bu faiz oranlarıyla mevcut yatırımları bile sürdürmenin mümkün olmadığını da ifade ederek “Bu yüzden mutlak suretle enflasyon ve faizleri, finansal istikrarın çizgisi içinde makule getirmemiz gerek” dedi. Bahçıvan ayrıca, dışarıdan Türkiye’yi rahatlatacak maliyetli fon akışının henüz sağlanamadığını vurguladı.
2.6 trilyon kredi
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi ise geçen temmuz itibarıyla başta bankalar tüm finans kuruluşlarının kullandırdığı nakdi kredilerin 2017 Temmuz’una göre yüzde 26 artarak 2 trilyon 585 milyar liraya ulaştığını açıkladı.
Krediler geçen haziran ayına göre yüzde 3.1 arttı. Batık kredi (tasfiye olunacak alacak) miktarı ise 2017’nin aynı ayına göre yüzde 14.6, geçen hazirana göre yüzde 1.7 artarak 81.6 milyar liraya çıktı. Batık kredilerin toplam kredilere oranı ise yüzde 3.1. Yine krediler kapsamında bireysel kredi kartı borçları 2017’nin aynı ayına göre göre yüzde 14.4, geçen hazirana göre 2.7 artarak 99.1 milyar liraya çıkarken batık kredi kartı oranı yüzde 6 oldu. Kişi başına ortalama kredi kartı borcu da 3 bin 927 liraya çıktı. Bu geçen yılın aynı ayında 3 bin 661 liraydı. Bireysel krediler kapsamında konut, ihtiyaç kredileri artarken taşıt kredileri azaldı.
30.7 milyon kişi kredi aldı
TBB’nin açıklamasına göre geçen temmuz itibarıyla 30.7 milyon kişi 566.7 milyar liralık bireysel kredi kullandı. Ortalama kredi miktarı 18 bin 488 lira. Şehirler bazında bakıldığında en yüksek batık bireysel kredi oranı yüzde 4.7 ile Adana’da. Bu ili yüzde 4.5 ile Batman, yüzde 4.4 ile Diyarbakır izliyor. İstanbul’daki oran ise yüzde 3.6. Adana, batık kredi kartı oranında da yüzde 9.1 ile ilk sırada. Bu ili yüzde 9 ile Diyarbakır, yüzde 7.8 ile Gaziantep izliyor. Öte yandan batık konut kredisi borcunda yüzde 0.8 ile Mardin, taşıt kredisinde yüzde 6.8 ile Karaman ve ihtiyaç kredisinde yüzde 6.7 ile Diyarbakır ilk sırada yer aldı. TBB’nin verilere göre ayrıca geçen temmuz ayında 106 bin kişi ilk defa kredi kartı kullanırken 155 bin kişi ise ilk defa ihtiyaç kredisi kullandı.