İnsan kaçakçılığı AKP’nin gönül işi

AKP’li belediyeler ‘insan kaçakçılığı’ yaparken Erdoğan, kimsenin iş, aş için yurtdışına çıkmadığını savundu. Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP’li Sarıbal ise Bakan Soylu’ya “Benzer projelerle kaç kişi kaçırıldı” diye sordu.

AKP’li belediyeler eliyle yurtdışına insan kaçırıldığını unutan Cumhurbaşkanı Erdoğan dün yaptığı açıklamada yurttaşların iş, aş bulmak için artık yurtdışına gitmediğini savundu. Erdoğan gurbetçilerin Türkiye’ye gıptayla baktığını öne sürdü. Öte yandan, Yeşilyurt Belediyesi’nde yaşanan skandala ilişkin Alman Sol Parti Federal Meclis Milletvekili Gökay Akbulut’un sözkonusu olay hakkında Federal Hükümetin yanıtlaması istemiyle soru önergesi hazırladığı kaydedildi.

Belediyelerin hazırladığı projelerle belirli kişilerin yurtdışına kaçırılmasına tepkiler sürerken AKP’lilerden de ilginç açıklamalar geliyor. İnsan kaçakçılığı yapan belediyelerden biri olan Akçakiraz Belediyesi’nin AKP’li Başkanı, “Bir dostun hatırına böyle bir şey yaptık” derken AKP Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ ise yaşananları gaflet olarak nitelendirdi.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da konuyu Meclis gündemine taşıdı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergede yürütülen soruşturmalara ilişkin bilgi istedi.

Malatya’nın Yeşilyurt Belediyesi tarafından düzenlenen proje kapsamında Almanya’ya gönderilen 45 kişiden sadece 2’si geri döndü. Yurtdışına insan götürme yönteminin sadece Yeşilyurt Belediyesi ile sınırlı kalmadığı ortaya çıktı. Urfa’nın Ceylanpınar Belediyesi, spor kulübüne bağlı gösterdiği 37 kişiyi Almanya’ya götürme kararı aldı. Bunun üzerine Ceylanpınar Belediye Başkanı Feyyaz Soylu, böyle bir şeyin olmadığını söyledi. Gelişmelerden huylanan il müdürlüğü ve valilik, “Son anda projeyi durdurduk ve yurtdışına kimseyi göndermedik. Ortada bir düzenbazlık olduğu anlaşıldı” dedi.

Engellileri kullandılar

Diğer skandal haber ise Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinden geldi. Engellilerle ilgili bir dernek üzerinden 55 kişi Almanya’ya götürülmek istendi. Derneğin niyeti fark edildi ve hemen işlemleri durduruldu.

Kaçakçılıkla anılan bir diğer yer ise AKP’li Akçakiraz Belediyesi oldu. Belediye, 24-30 Kasım 2019 tarihleri arasında ikisi belediye görevlisi toplam 48 kişiyi Almanya’nın Bremen şehrine göndermek üzere Göçmenler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile protokol imzaladı. Protokol kapsamında şahıslara hizmet damgalı pasaport çıkarıldı. Bir kısmında sorun çıktığı için yaklaşık 20 kişi gönderildi, geriye ise yalnızca 3’ü döndü.

Başka iller için de iddialar var

İddiaları Meclis gündemine taşıyan CHP’li Sarıbal, Bakan Soylu’ya soru önergesi verdi. Önergede şu sorular öne çıktı:

Yeşilyurt Belediyesi tarafından 1 Almanya’ya gönderilen 45 kişiden 43’ünün yurda giriş yapmadıkları ne zaman fark edilmiştir? Yurda dönmeyenler için ne gibi bir işlem yapılmıştır? Yurda dönmeyen vatandaşlarımızın iadesi için Türkiye’den Almanya’ya bir talep iletildi mi?

Benzer projeler kapsamında yurtdışına gönderilen ve geri gelmeyen kişi sayısı kaçtır?

Tokat’ın Erbaa, Van’ın Tuşba, Elazığ’ın Arıcak ve Üçocak ile Bursa’nın Yıldırım belediyelerinde de benzer projelerle, vize gerektirmeyen hizmet pasaportu ile bazı vatandaşların Almanya’ya gönderildiği iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru ise aynı yöntemle Almanya’ya gönderilen kişi sayısı kaçtır? Bu insanlardan kaç kişi yurda dönüş yapmıştır?

Vize gerektirmeyen pasaportlarla bin fazla kişinin yurt dışına kaçırıldığı iddia edilmektedir. Söz konusu yöntemle yurt dışına insan kaçıranların herhangi bir terör örgütü ile bağlantıları olup olmadığı araştırılmış mıdır?

Vize gerektirmeyen özel pasaportlarla yurtdışına insan çıkaran kişilerden birinin AKP Bingöl Belediye Başkan adayı da olan Ali Ayrancı olduğu iddiaları doğru mudur? Ali Ayrancı ile ilgili bir soruşturma yürütülmekte midir?

HDP’lilere de yurtdışı teklifi gitmiş

Van’ın Tuşba ilçesinde HDP’li meclis üyelerine de yurtdışı için teklif geldiği iddia edildi. Tele 1’de yer alan habere göre, Tuşba Belediyesi HDP’li Meclis Üyesi Ayşe Minas, HDP’den de 3 isme teklif geldiğini açıkladı. Van’da bir dernek üzerinden yurtdışına gönderilmesi için toplantılar yapıldığını söyleyen Minas, ‘’1 ya da 3 kişinin dahil olmasını istediler. Biz de bu geziye katılmayı ilkesel olarak kabul etmedik’’ dedi.

Hannover Eyalet Savcılığı’ndan ‘evrakta sahtecilik’ soruşturması

Yeşilyurt Belediyesi’nde yaşanan skandala ilişkin Alman Sol Parti Federal Meclis Milletvekili Gökay Akbulut’un söz konusu olay hakkında Federal Hükümetin yanıtlaması istemiyle soru önergesi hazırladığı kaydedildi.

Artı Gerçek’te yer alan habere göre Akbulut “Bu somut iddiaları aydınlatmak için Federal Almanya Hükümeti’ne sorular yönelttik. Daha önce de buna benzer olaylar ile ilgili Türkiye’den bize iddialar geliyordu. Bu olay Almanya’da da büyük bir skandal olacak gibi. Perde arkasında sürprizler bizi bekleyebilir” şeklinde açıklamada bulundu.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir