İmam Hatipleşen Kılık Kıyafet Serbestliği GÜRSEL KARACA GÖZLEM

Example HTML page

10 yıllık AKP hükümeti döneminde, adını koymadan “amaca uygun işler” yapmanın çeşitli örneklerini gördük. Okullarda kılık kıyafet yönetmeliği de bunlardan biri.

Değişiklikle ilk ve orta öğrenim öğrencilerine “serbestlik” ve “özgürlük” getirildiği savunuluyor. Oysa “tek tip kıyafet”, öğrencilerin hangi okuldan olduğunu gösterdiği gibi, öğrenciler arasındaki ekonomik farklılığı da ortadan kaldırıyordu. Oysa şimdi öğrenciler parasına göre giyinecek, her gün farklı giysilerle okula gidenler olacaktır.

Anlaşılan, kıyafet serbestliği adı altında türbanı yaygınlaştırmak; bütün okulları “imam hatip”e dönüştürmek! Bunun adı düpedüz “yeni bir düzen” inşa etmektir.

Kılık kıyafet düzenlemesinde öğrenciler için “giyemez” denilen kısıtlamalar:
– İnsan sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve mevsim şartlarına uygun olmayan kıyafetler…
– Yırtık veya delikli kıyafetler ile şeffaf kıyafetler..
– Vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek..
Kolsuz tişört ve kolsuz gömleğin kısıtlanmasının hiçbir mantığı ve izahı yoktur.

“Giyemezler” içinde “türban” adı hiç geçmiyor, ama bir “yol”un açıldığı seziliyor!
– Kız öğrenciler, isterlerse, imam-hatip okullarında tüm derslerde, diğer okullarda Kuranı Kerim derslerinde başlarını örtebiliyor.

O kadar ayrıntının yer aldığı yönetmelik, acaba eski yönetmelikteki şu ifade niye kaldırıldı?
“Bu Yönetmeliğin amaçları, her derece türdeki okullarda, yönetici, öğretmen ve diğer görevlilerle, öğrencilerin, Atatürk İnkılap ve İlkelerine uygun, uygar, aşırılıklara kaçmayan ve sade bir kılık kıyafette olmalarını sağlamaktır.”

Yönetmelik “Öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamaz” dedikten sonra devam ediyor, “Ancak, velilerin en az yüzde altmışının muvafakatiyle, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel kurumlara ait okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde(…)okul yönetimince okul kıyafeti belirlenebilir.”

Yani okul yönetimi istediğini belirleyecek, istediğini reddedecek. Özellikle kırsal kesimde, Anadolu kentlerinde, büyük kentlerin varoşlarında velilerin dediği olacak. Sonra, doğacak “ikilik”i ortadan kaldırmak, “birliktelik sağlamak” için bütün okullar, o okula uyarlanacak.

Adım adım gidiliyor.

Kılık kıyafet yönetmeliği de bu adımlardan biri:

Bütün okulları “imam hatip”e dönüştürmek!

Bugün, okullarda “tek tip kıyafet”in kalktığı yönünde özgürlükçü bir söylem var AKP’lilerin ağzında.

Oysa;

Kalkanın yerine, özlenen, ileride gelecek de belli:

Sıkma başlı tek tip kıyafet!

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir