ILO, hükümetten savunma isteyecek

Example HTML page

ILO, 28 Mayıs’ta başlayacak uluslararası konferansta Türkiye’yi, sendika üyelerinin güvencelerini düzenleyen madde kapsamında değerlendirmeye alacak. İşlerinden atılan ve ayrımcılığa uğradığını belirten sendikacılarla ilgili Türkiye’den savunma istenecek

Bir gün gazetesinden Mustafa Mert Bildircin’in haberi;

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 28 Mayıs-8 Haziran tarihlerinde İsviçre’nin Cenevre kentinde 107’nci kez toplanacak Uluslararası Çalışma Konferansı’nda Türkiye’yi 135’inci maddeden değerlendirme kararı aldı.Türkiye, konferansta 135’inci madde kapsamında değerlendirilecek tek ülke oldu.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK) başvurusu üzerine Türkiye’yi gündemine alan komite, sendikaların şikâyetlerine ilişkin hükümetten savunma talep etti. Hükümetin ILO’ya verdiği yanıtta, Türkiye’deki sendika yürütme kurulu üyeleri ve temsilcilerinin siyasi faaliyetleri nedeniyle ihraç edilmediği savunuldu. Hükümet temsilcisinin sözlü savunmasını değerlendiren komite, işçi temsilcilerinin işten çıkarılması ve tutuklanmasıyla ilgili iddialar hakkındaki endişelerini dile getirdi. Hükümet, OHAL KHK’leri ile işlerinden çıkarılan ve ayrımcılığa uğradıklarını belirten sendikacıların iddialarına cevap vermeye davet edildi.

‘İhraçlar genel suçlamalar içeriyor’

Türkiye’nin tarafı olduğu 135 No’lu İşçi Temsilcileri Sözleşmesi’ne ilişkin standartların uygulanması gerektiğine vurgu yapan Uygulamaların Standartları Komitesi, 100 binden fazla kamu çalışanının KHK’ler ile kamu hizmetinden çıkarıldığına dikkati çekti. Bu çalışanların işten çıkarılma gerekçelerinin ‘terör örgütüne üyelik’ ya da ‘terör örgütleriyle bağlantılı olmak’ gibi genel suçlamalar içerdiğini belirten komite, ihraçların herhangi bir bireysel gerekçelendirme ve kanıt sunulmadan veya ilgili kişilere kendilerini savunmaları için fırsat tanınmadan gerçekleştirildiğine vurgu yaptı.

‘Akut ulusal kriz’

KHK’lerle görevinden alınan kamu personelinin itirazlarını incelemek üzere kurulan OHAL Komisyonu’nun yetersizliğine de dikkat çeken komite, OHAL Komisyonu’nun önünde 35 bin dava olduğuna, komisyonun hangi inceleme mekanizmalarını kullandığının ise bilinmediğine işaret etti. Komisyonun yedi üyeden oluştuğunun ve iki yıllık görev süresine sahip olduğunun altını çizen komite, “Bu zaman sınırındaki yükün işlenebilmesi için komisyonun günde yüzlerce karar alması gerekiyor” dedi. Darbe girişiminin ardından Türkiye’de yaşanan durumu, “Akut ulusal kriz” şeklinde değerlendiren komite, işçi temsilcilerinin yaptığı başvuru sayısı hakkında istatistiki bilgi sağlanmasını talep etti.

‘Hükümetin elinde somut delil yok’

Eğitim Sen Yükseköğretim Sekreteri Özgür Bozdoğan, ILO’nun 28 Mayıs-8 Haziran arasında gerçekleştireceği konferansın ardından yapılacak değerlendirmeyi merakla beklediklerini söyledi. Bozdoğan, Türkiye’nin 135’inci maddeden yargılanacak tek ülke olmasının sendikal faaliyetlerin güç koşullar altında yürütülmeye çalışıldığını ortaya koyduğunu belirterek, “Sendika yöneticileri ve temsilcileri olarak OHAL ilan edilmeden önce başlayan, ancak OHAL’le beraber yaygınlaşan sistematik bir uygulama ile karşı karşıyayız” dedi. Çok sayıda sendika yürütme kurulu üyesinin hiçbir somut iddia ve gerekçe olmaksızın ihraç edildiğini ifade eden Bozdoğan, “Hükümet bunun aksini iddia etse de iddiasını kanıtlayacak somut delil ortaya koyamamaktadır” diye konuştu.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir