İktidar kriz karşınında panik yaşarken ; ‘CHP fırsat yakaladı’

Example HTML page

İktidar kriz karşınında panik yaşarken ; ‘CHP fırsat yakaladı’

İktidarın kriz karşısında yaşadığı panik her geçen gün artarken, hükümet cephesindeki erime analiz ve anketlere yansıyor. Türkiye’deki salgın sürecini analiz eden The Times, yurttaşların temel ihtiyacını karşılama konusunda CHP’nin AKP’den daha başarılı tutum sergileme fırsatı yakaladığını yazdı

Haber Etkin Politika Servisi

Son dönem paylaşılan kamuoyu yoklamaları iktidarın tabanda yaşadığı erimeyi gözler önüne sererken, salgınla derinleşen kriz hükümet cephesinde paniği artırıyor. AKP-MHP bloğu, çareyi muhalefete yönelik üslubunu giderek sertleştirmekte arasa da yaşanan meşruiyet kaybının önüne bir türlü geçilemediği anket ve analizlere yansıyor. Türkiye’deki koronavirüs sürecini analiz eden İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden The Times, salgın sürecinin CHP’ye, “Türklerin temel ihtiyacını karşılamada ve bunu AKP’den daha iyi yapma konusunda fırsat verdi” yorumunu yaptı. AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ ise, iktidarın moralini bozan anketlerin ‘gerçeklerle bağdaşmadığını’ ileri sürdü.



MUHALEFET SALGIN DÖNEMİNDE ÖNE GEÇTİ

İngiltere’de The Times ve Sunday Times yeni bir yazı dizisi başlattı. Koronavirüsün ülkeler üzerindeki etkisini ve ülkelerin koronavirüse karşı yaptıklarının detaylıca incelendiği “First Wave” (İlk Dalga) isimli yazı dizisinde Türkiye hakkında kapsamlı bir analiz yer aldı. Gazetenin Türkiye muhabirleri Hannah Lucinda Smith ve Burhan Yüksekkaş imzalı haberde, “Türkiye’de Koronavirüs: Muhalefet sokağa çıkma yasağında Erdoğan’dan rol çaldı” başlığı kullanıldı.

‘ASKIDA FATURA’ UYGULAMASININ BAŞARISI

Haberde 34 yaşındaki Burcu Ferman isimli 3 çocuk annesi bir kadının salgın sürecinde yaşadıkları anlatıldı. CHP’nin kendisine yardım ettiğini söyleyen Ferman, kız kardeşinin İstanbul’da uygulanan “askıda fatura” uygulamasına başvurması önerisi sonrasında bu süreci başlattığını belirtti. The Times gazetesi, CHP’nin yönettiği diğer şehirlerde de benzer bir uygulama başlatıldığını hatırlatarak, bu sayede Burcu Ferman gibi onbinlerce Türkiye vatandaşının zor durumu bir nebze de olsa atlattığı vurgulandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu tür uygulamaları siyasi bulduğunu ve “Türk siyasetine damga vuran 17 yıllık ağırlığına tehdit” olduğunu belirten gazete, “İstanbul, Ankara ve birçok şehri geçen yıl yapılan yerel seçimlerde CHP’ye kaybettikten sonra partisinin oylarını güvenceye aldığı en önemli unsuru da yitirdi, yani yoksullara yapılan yardımları” yorumunu yaptı.

ERDOĞAN’I ÖVMEK İÇİN İHALE ALIYORLAR

Gazete, “Koronavirüsü, CHP’ye bir nesildir Türklerin temel ihtiyaçlarını karşılamada ve bunu AKP’den daha iyi yapma konusunda ilk defa fırsat verdi” yorumunu yaptı. Haberde, Erdoğan’ın tabanında daha dindar ve yoksul seçmenlerin de olduğu ve buna karşılık AKP yönetimi altında ciddi karlar elde eden büyük işletme ve holding patronlarının da olduğu belirtilirken, “Holdinglere, sahip oldukları medya kuruluşları aracılığıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı övmeleri karşılığında ciddi ihaleler veriliyor ve AKP’nin seçmen tabanına gidecek paralar için dini kuruluşlara büyük miktarda para bağışlanması isteniyor” denildi.

ANKETLER AKP’Yİ TEDİRGİN ETTİ

Öte yandan AKP Ar-Ge’den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, partisinin gerilediğini gösteren anketlerin ‘gerçeklerle bağdaşmadığını’ ve ‘AKP’ye karşı olumsuz algı yaratmak maksadıyla hazırlandığını’ iddia etti. AKP’li Dağ, kendi yaptıkları çalışmaların ise AKP’nin ve Recep Tayyip Erdoğan’ın olan toplumsal desteği yüksek olduğunu savundu. Ancak Dağ, bu araştırmaların ne zaman yapıldığı ve detaylı olarak ne tür sonuçlar elde edildiğiyle ilgili herhangi bir bilgi vermedi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir