Hukuk profesörü Kaboğlu: 4. Yargı Paketinde nikahlı nikahsız kadın ayrımı yapılıyor

CHP İstanbul Milletvekili Hukuk Profesörü İbrahim Özden Kaboğlu, 4. Yargı Paketindeki büyük tehlikeye dikkat çekti. Pakette nikahlı ve nikahsız kadınlara yönelik farklı cezalar öngörülüyor.

CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Özden Kaboğlu, geçtiğimiz günlerde TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edilen “4. Yargı Paketi” olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi için, “Bir hukuk ve yargı reformunun asgari gereklerini bile yansıtmaktan çok uzak” dedi. Kaboğlu, düzenlemeyle nikahsız yaşadığı erkeklerden şiddet gören kadınların korunmaya değer bulunmadığını belirtti.

CHP İstanbul Milletvekili Hukuk Profesörü İbrahim Özden Kaboğlu, paketin, eski erkek arkadaşları tarafından takip ve taciz terörüne maruz bırakılan kadınları korumasız bıraktığını belirtti.

Kaboğlu, 4. Yargı Paketi’nde karşı çıkılan konuları yazılı açıklamasında şöyle ele aldı:

“NİKAHLI NİKAHSIZ AYRIMI”

“Teklif, kasten öldürme, kasten yaralama, eziyet ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçlarının fail tarafından boşandığı eşine karşı işlenmesi halini; bir ceza artırım sebebi haline getirmektedir. Buna karşın, İstanbul Sözleşmesi’nin de gerektirdiği şekilde, bu suçların evli olmadan aynı evde yaşayan bireyler hatta imam nikâhlılar arasında işlenmesi halinin ceza artırım sebebine çevrilmemesi; nikâhsız şekilde beraber yaşadıkları erkeklerden şiddet gören kadınları korumaya değer bulmamak ve onların hayat tarzına müdahale etmek anlamına gelmektedir.

“TAKİP VE TACİZ TERÖRÜNE MARUZ KALAN KADINLAR KORUMASIZ BIRAKILMAYA DEVAM EDİLDİ”

Ayrıca, AKP, İnsan Hakları Eylem Planı’nda ısrarlı takip suçunu yasalaştıracağı vaadinde bulunmuş olmasına rağmen, teklife bu suçu koymamış ve özellikle ayrıldıkları eski erkek arkadaşları tarafından bir takip ve taciz terörüne maruz bırakılan kadınları korumasız bırakmaya devam etmiştir.

“SAVCI KADROLARININ NE ÖLÇÜDE POLİTİZE OLDUKLARININ BİR İKRARIDIR”

Teklif, Ceza Muhakemesi Kanunu’na (CMK); suçu oluşturan olaylar ve suçun delilleriyle ilgisi bulunmayan bilgilere iddianamede yer verilmeyeceğine ilişkin bir ekleme yapmaktadır. AKP teklifinde yer alan bu malumun ilanı ekleme; aslında savcıların, asılsız ve uydurma iddianamelerle yıllardır insanların hayatlarını kararttıklarının ve AKP iktidarında savcı kadrolarının ne ölçüde politize olduklarının bir ikrarıdır.

“CHP’NİN TEKLİFİ OTOMATİK TUTUKLAMALARA YOL AÇABİLEN KATALOG SUÇLARI KALDIRMAKTADIR”

AKP’nin 4. yargı paketi olarak sunduğu torba kanun teklifiyle, CHP’nin toplam 189 maddelik 12 kanun teklifi arasında, üç düzenleme konusu bakımından Ceza Muhakemeleri Kanunu’nda kesişme vardır. Bunlarla ilgili CHP’nin teklifi, bu üç alanda da, yurttaşlara AKP’nin ürkek kanun teklifinden daha güçlü iyileştirme ve güvenceler getirmektedir. Bir örnek vermek gerekirse; CHP’nin teklifi; otomatik tutuklamalara yol açabilen katalog suçları tamamen kaldırmaktadır.”

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir