HDP’den Trump’ın ‘barış planı’na tepki

HDP’den Trump’ın ‘barış planı’na tepki: Filistin’i yeniden işgal etmek anlamını taşımaktadır.

HDP, yazılı bir açılama yayımlayarak ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘barış planı’na tepki gösterdi

HDP, ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘barış planı’na ilişkin, “Plan Filistin’e vurulan bir tokattır ve Filistin’i yeniden işgal etmek anlamını taşımaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

Partiden yapılan yazılı açıklamada, Trump’ın, ‘barış planı’na işaret edilerek, tek taraflı anlaşmaların Orta Doğu’da barışı sağlamayacağı vurgulandı.

Açıklamada, “Plan Filistin’e vurulan bir tokattır ve Filistin’i yeniden işgal etmek anlamını taşımaktadır. Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak kabul eden ve İsrail’in uluslararası anlaşma ve yasalara aykırı bir şekilde fiilen işgal ettiği Filistin topraklarını İsrail’e bırakan bu anlaşma planı, bölgesel ve uluslararası önemi haiz olan Filistin-İsrail çatışmasına adil ve demokratik bir çözüm sunmaktan kesinlikle uzaktır” ifadelerine yer verildi.

Kudüs ve Kudüs’ün kalbi olan Mescidi Aksa hakkında söylenenlerin de kabul edilemeyeceği belirtilen açıklamada, “Filistin halkının ve onların birliğinin, demokratik güçlerin ortak olmadığı bir ortamdan çözüm çıkmaz. Filistin sorunu fiili işgalci yöntemlerle değil, demokratik yöntemlerle ve onurlu bir barışla çözülür. Mazlum Filistin halkının haklı ve meşru mücadelesinin yanındayız” denildi.

NE OLMUŞTU?

ABD Başkanı Donald Trump ve İsrail Başbakanı Netenyahu ortak basın düzenlemiş, basın toplantısında açıklamalarda bulunan Trump, ‘Orta Doğu barış planı’ kapsamında Kudüs’ün, İsrail’in “bölünmez” başkenti olarak kabul edileceğini söylemişti. Trump’ın açıklamaları Filistin tarafından da reddedilmişti.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas yaptığı açıklamada, “Kudüs satılık değildir” ifadelerini kullanmıştı.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir