Corbyn: Trump’ın Ortadoğu planı barış planı değil

İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn, ABD Başkanı Donald Trump’ın Ortadoğu planının “barış planı” olmadığını belirterek, “Filistin toprağını ilhak ediyor” dedi

İngiltere’de ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn, ABD Başkanı Donald Trump’ın Ortadoğu planının “barış planı” olmadığını belirterek, İngiliz hükümetini “gerçek, uluslararası desteğe sahip bir barış planının yanında yer almaya” çağırdı.

İngiliz parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarasında yapılan haftalık “Başbakana Sorular” oturumunda konuşan Corbyn, “Trump’ın Orta Doğu barış planı bir barış planı değil. Filistin toprağını ilhak ediyor, İsrail vatandaşı Filistinlileri naklediyor ve Filistin halkını temel haklarından mahrum bırakıyor.” dedi.

Corbyn, İngiliz hükümetini de “Trump’ın dün önerdiği bu şeyin değil, halis, uluslararası desteğe sahip bir barış planının yanında yer almaya” çağırdı.

“Trump’ın planı barış getirmeyecek” ifadesini kullanan Corbyn, planın ne Filistin’de ne de dünyanın başka bir yerinde desteğe sahip olduğunu kaydetti.

Corbyn’e yanıt veren Başbakan Boris Johnson ise “Hiçbir barış planı mükemmel değildir” ifadesini kullanarak, Trump’ın planının “en azından iki devletli bir çözüm” olduğunu savundu.

Johnson ayrıca Corbyn’e, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ı planı görüşmeye ve bir “siyasi boşluğa” yol açmamaya ikna etmesi çağrısında bulundu.

“SUUDİ ARABİSTAN’A SİLAH SATIŞINI DURDURUN”

Corbyn, oturumda hükümetin Suudi Arabistan’ın Yemen’deki askeri operasyonlarına verdiği desteği eleştirerek, söz konusu operasyonlarda sadece geçen yıl 100 bin sivilin öldüğünü vurguladı. Corbyn, İngiliz hükümetini, Suudi Arabistan’a silah satışını durdurmaya çağırdı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Suudi Arabistan’ın başta kadın aktivistler olmak üzere muhaliflere yönelik kötü muamelesini belgeleyen raporuna da değinen Corbyn, “Başbakan bu yıl sonunda G20 Zirvesi için gideceği Riyad’da Suudi yetkililere bu ülkeyle yapılacak bir ticaret anlaşmasının insan hakları siciline, özellikle de kadınlara muameleye bağlı olacağını söyleyecek mi?” diye sordu.

Johnson ise Suudi Arabistan’la temaslarda insan hakları sorunlarını gündeme getirdiklerini, bundan sonra da getirmeye devam edeceklerini söyledi.

NE OLMUŞTU?

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile birlikte “Yüzyılın Planı” adını verdiği Ortadoğu Barış Planı’nı açıklamıştı. Planda Kudüs’ün bölünmemiş bir şekilde İsrail’in başkenti olması öngörülüyor. Planın açıklanmasının ardından tepkiler yükselirken, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, “Halkımız bu planı tarihin çöplüğüne atacak” demişti.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir