Halk istemediğine göre Kanal İstanbul Kimin ihtiyacı?

Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Kanal İstanbul raporunu açıkladı. ÇED raporunda yer alan bilgilerin eksikliği ve yanlışlığa dikkat çekilen raporda, ÇED’in şirket tanıtımının ötesine geçmediği ifade edildi

BirGün Gazetesinden MERAL DANYILDIZ’ın haberine göre;Ekolojik Yıkımla Mücadele Haftası kapsamında bir dizi etkinlik düzenleyen TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İstanbul Şubesi, online basın toplantısı ile ‘Kanal İstanbul ve Yeni Şehir Yapı Alanları Teknik İnceleme Raporu’nun’ güncellenmiş 2’nci sayısını paylaştı. Yapılmak istenen su kanalının yaşam alanlarına etkisi ve farklı boyutlarının incelendiği raporda, Kanal İstanbul ÇED raporundaki hatalara ve eksikliklere dikkat çekildi.

Raporda Kanal İstanbul’un ve çevresindeki projelerin; su kaynaklarına, orman ekosistemine, tarıma, hayvan ve bitkilere olan etkisi yer aldı. Ayrıca Kanal İstanbul Projesi’nin göç yolu üzerinde olduğu belirtilen raporda hava kirliliği riskinin hatalı ve eksik verilerle yapıldığı da belirtildi.

Oda tarafından raporda, İstanbul’un kuzeyindeki projelerin bir bütün olarak ele alındığı, aralarındaki ilişkilerin ayrıntılı olarak değerlendirildiği aktarıldı. Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi online olarak yaptıkları basın toplantısıyla raporun detaylarını açıkladı ve gelen soruları yanıtladı.

YAŞANACAK TAHRİBATTAN BAKANLIK SORUMLU

‘Proje kimin ihtiyacı ne için yapılıyor?’ sorularının da cevap verildiği raporda, “Çevre Şehircilik Bakanlığı 3. Havalimanı projesine, 3. Köprü projesine, Kanal İstanbul, Kıyı Yapıları, Kıyı Dolguları projesine ayrı ayrı onay vererek ekosistemlerin geri dönüşümsüz yok oluşundan, proje nedeniyle yaşanacaklardan doğrudan sorumludur. Projelerin ÇED raporunda ne yazılırsa yazılsın, o raporlar şirketin tanımından öteye geçemez. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise yapılacak işin etkilerini irdelemek ve değerlendirmekle yükümlüdür” denildi.

BÖLGENİN YAPISINI DEĞİŞTİRİYORLAR

Kanal İstanbul ve Avrupa Yakası Yenişehir Yapı Alanları projelerinin açıklandığı süreçten itibaren, bölgenin ekosisteminde ve insanların yaşam alanlarında belirgin bir değişim gözlendiğine değinilen raporda, “Daha sonra yapımına başlanan 3. köprü, 3. havalimanı ve proje aşamasında olan Kanal İstanbul Su Yolu ve Yenişehir Yapı Alanları projeleri ile değişimin hızı artmıştır. Bugün itibari ile önümüzdeki uzun yıllar bu durumun devam edeceğini söylemek mümkündür” ifadeleri yer aldı.

Raporda, bölgenin bir çok canlıya ev sahipliği yaptığı ve projenin göç yolu üzerinde olduğu belirtildi. İstanbul’da 358 kuş türü olduğu ifade edilen raporda bu sayının Avrupa’daki birçok ülkeden daha yüksek olduğu belirtildi.

Kanal İstanbul ÇED raporunda 147 kuş türü tespit edildiği ve bunun gerçeklikle bağdaşmadığı belirtilen raporda şu ifadelere yer verildi: Kanalın geçeceği sulak alanlar sadece göçmen kuşlar için değil pek çok kuş ve su canlıları için yaşam alanıdır. Küçükçekmece Lagünü’nde 182 kuş türü, Sazlıdere Barajı-Sazlıbosna’da ise 104 kuş türü bulunmaktadır. 2016-2018 yılları arasında yapılan Türkiye Üreyen Atlas Çalışması’nda Küçükçekmece Lagünü’nün ve Büyükçekmece Gölü’nün bulunduğu alanda 131 kuş türünün ürediği tespit edilmiştir.”

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir