Görevden alınan HDP’li başkanlara operasyon

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında görevden alınan 4 HDP’li belediye eş başkanına yönelik yakalama kararı çıkarıldı.

İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince adreslerine düzenlenen operasyonda Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanı Keziban Yılmaz ve Kocaköy Belediye Eş Başkanı Rojda Nazlıer ile Bismil Belediyesi Eş Başkanı Orhan Ayaz gözaltına alındı.

Mızraklı’nın gözaltına alındığını avukatı Mehmet Emin Aktar da Twitter hesabından açıkladı. Aktar, Mızraklı’ya yönelik suçlamanın “yürütülen bir soruşturma” olduğunu belirtti.

HDP’li siyasetçi ve belediye başkanlarına yönelik yeni bir gözaltı dalgası başlatıldı. Yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı ile Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanı Keziban Yılmaz sabah saat 06.00’da evlerinden gözaltına alındı.

Diyarbakır’ın Bismil İlçe Belediye Eşbaşkanı Orhan Ayaz ile Kocaköy Belediye Eş Başkanı Rojda Nazlıer de gözaltına alındı.

KAYYUM ATANACAK İDDİASI

Öte yandan Kayapınar ve Bismil belediye binalarının polis ablukasına alındığı belirtildi.

Kayapınar Belediyesi’nde personel ile belediye yöneticileri, ‘kayyum atanacağı’ iddiasıyla bir süre binaya alınmadı.

Belediye personeli ve meclis üyeleri uzun süre kapıda bekletildikten sonra içeri alındı. Ancak arama yapıldığı gerekçesiyle başkanlık katına kimsenin girmesine izin verilmiyor.

HDP’li Kocaköy belediyesinde de polis tarafından arama yapıldı.

YÜZDE 60’DAN FAZLA OY ALMIŞLARDI

Selçuk Mızraklı, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde HDP’den yüzde 62 oy oranıyla Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmişti. Mızraklı, 19 Ağustos 2019 tarihinde ise İçişleri Bakanlığı tarafından açığa alınmıştı.

Keziban Yılmaz ise yüzde 66 oy alarak belediye başkanı seçilmişti.

İçişleri Bakanlığı, 19 Ağustos’ta, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan’ın görevden alındıklarını açıkladı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne Mardin Valisi Mustafa Yaman, Van Büyükşehir Belediyesi’ne Van Valisi Mehmet Emin Bilmez başkan vekili olarak atandı.

Açıklamada Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı hakkında ağır ceza mahkemelerinde süren dokuz soruşturma, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk hakkında altı soruşturma, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan hakkında ise yedi soruşturma yürütüldüğü belirtildi. Görevden almalar bu gerekçeye dayandırıldı.

Siyasilerden meşru Belediye Başkanları’nın gözaltına alınmasına tepkiler geliyor;

Özgürlük ve Dayanışma partisi belediye başkanlarının gözaltına alınmasına tepki gösterdi. ÖDP twitter hesabından yaptığı paylaşımda ‘Kayyum, şimdi gözaltı ve tutuklamalarla halkın iradesi gasp ediliyor.’ dedi.

HDP’DEN GÖZALTILARA TEPKİ

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, gözaltılara Meclis’te yaptığı basın açıklamasıyla tepki gösterdi.

Oluç’un açıklaması şöyle:

“Baskılar gözaltılarla bitmiyor. Baskılar, iktidarın savaş politikaları karşısında faaliyetlerimizi engelleme girişimleriyle sürüyor.”

“İktidar, insanların fikirlerini açıklamasından ve kendisinin eleştirilmesinden korkuyor. İsterseniz tüm kalkan ve TOMA’larla ablukaya alın, biz fikirlerimizi söylemekten vazgeçmeyeceğiz.”

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir