Gökyüzü Sevdalıları “Şamlar”ı Mesken Tuttu
İstanbul Havacılık Kulübü paraşütçüleri Başakşehir Şamlar Köyü yamaçlarında uçuşlara başladı. Özellikle hafta sonu gerçekleştirilen uçuşlarla gökyüzü paraşütçülerin dansına sahne olurken, vatandaşlar da bu renk cümbüşünü ilgiyle takip ediyor.
Başakşehir’de THK (Türk Hava Kurumu)’na bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren ve 2012 yılında kurulan İstanbul Havacılık Kulübünün kayıtlı 70 üyesi bulunuyor. Kulüp Paraşütçüleri Şamlar mevkini yer eğitimi için yer ararken bulmuşlar. Bölge’de güney ve kuzey bölgelerinde olmak üzere iki yamaçta uçuşlar yapılıyor.
Şamlar Festivallere ev sahipliği yapabilir
Mevcut tepelerde yamaç paraşütünün yanı sıra Kulüp üyeleri yer eğitimleri ve Paramotor uçuşları da gerçekleştiriyor. Civar köylerde ikamet eden vatandaşlarda uçuşları merak ve keyifle izliyor. Köylerinde yamaç paraşütçülerine görmekten dolayı memnuniyetlerini dile getiriyor.
Paraşütçüler Şamlar uçuş alanlarının Belediyenin desteği ile düzenlenerek Festivaller ve uçuş eğitimleri için kullanılabileceğini belirtiyor. Bölgenin Başakşehir için önemli bir kazanç olacağını dile getiren Kulüp üyesi Hikmet Sunalı kendi atölyesinde arkadaşları için Paramator da yapıyor. Sunalı “2010’da yamaç Paraşütüne başladım. THK’dan eğitim aldım. Şamlar bölgesindeki uçuş alanlarını yer eğitimi için yer bakarken bulduk ve uçuş alanımız oldu. Şamlarda kuzey ve güney olmak üzere iki tepeden uçuş yapılabiliyor. Bu bölgenin düzenlenmesi için Kaymakamlık ve Belediyemizle görüşmeler başladı. Şamlar güzel bir alan düzenlenirse Festivaller içi uygun bir alan olabilir. Burasının Başakşehir’e getirisi büyük olur, profesyonel sporcular buraya gelir. Paraşütçülerimiz uçuş yapmak için uzun yollar kat edeceğine bu alanda şehrin içinde uçuşlar yapabilir” dedi.
Uçuşlar esnafında yüzünü güldürür
Fizik ve Fen Bilgisi Öğretmeni olan Serhat Üretmen 2005 yılından bu yana Yamaç paraşütü ve paramatorla uçuşlar gerçekleştiriyor. Eğitimini THK’dan alan Üretmen “2007’de paramotora merak sardım. Tepeye ve rüzgara ihtiyaç duymadan uçulabilmesi beni cezp etti. Şamlar bölgesi uçuş alanı şehre yakın olması ve üç yöne uçuş imkanı vermesi ile bizlere avantaj sağlıyor. Buranın yollarının ve uçuş alanının düzenlenmesi gerekiyor. Burada hedefiniş yarışları bile yapılabilir. Burada ki uçuşlar esnafında yüzünü güldürür” dedi.
Uçmayı öğrenmek için işten kaçtığım oldu
Emekli olan Harun Akman’ın ise uçuş sevdası 1990’lı yıllarda başlamış. Uçmayı öğrenmek için işten kaçtığım bile oldu diyen Akman sözlerine şöyle devam etti “Bu sporda korkmak gerekiyor. Risklerden korkmazsan bu spor tehlikeli olabilir. Bu işi ciddiye almak, yalnızca hobi gibi görmeyip bir meslek gibi görmek gerekiyor. Mutlaka bilen insanlardan eğitim almak gerekiyor. Şamlar bölgesini ilk keşfedenlerden birisiyim. Güzel bir tepe ancak kayalıkların temizlenmesi gerekiyor. Düz uçuşlar için uygun bir tepe. Bu tepeye yarım saat gibi bir sürede ulaşabiliyorsunuz bu bizim için büyük bir kazanç. Uçuş gerçekleştirmeseniz bile sadece piknik yapmak için bile güzel bir yer” dedi.
Arkeolog olan Murat Osmanoğlu uçuş eğitimlerine Şamlar bölgesinde devam ediyor “6 ay önce başladım bu spora. İlk uçuşumda çok heyecanlandım. Yaşama tepeden bakmak çok güzel bir duygu. Şamlar’da doğayla iç içe olmak, zorlu şartlarda birbirini tanımayan insanların ortak mücadelesi büyük bir keyif. Eşim biraz tepki gösteriyor, tehlikeli buluyor. Ama ben eminim kendiside bu spora başlasa bırakamaz” dedi.
Sporcular Şamlar’ın kekik kokan tepelerinde uçuşlarını yaparken, temiz havanın da tadını çıkarıyor.