Genel-İş Sendikası ‘4 bin 792 liralık teklif açıklaması gerçeği yansıtmıyor’

Kadıköy Belediyesi’nde grev yapan Genel-İş Sendikası üyesi işçiler Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı’nın “4 bin 792 lira teklif ettik” açıklamasını yalanladı. Genel-İş Sendikası Anadolu 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Arıkan “Bize verilen teklif 2 bin 930 lira + yüzde 7 zam. Yol yemek zammı işçinin evine götürdüğü bir zam değildir. Bu rakam 4 bin 792 liraya nasıl çıkıyor, hiçbir hesap makinesi çözemedi bu işi” dedi.

İstanbul Kadıköy Belediyesi’nde, Genel-İş sendikasında örgütlü 2 bin 300 işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme süreci tıkanınca başlayan grev 2’nci günü geride bıraktı. İşçiler kendilerine enflasyon altında zam teklif edildiğini belirtirken başkan Odabaşı ise kamuoyuna “4 bin 792 lira teklif ettik” şeklindeki açıklama yaptı. İşçiler ise yapılan açıklamaya tepki gösterdi.

İşçiler adına konuşan Arıkan süreci şu şekilde anlattı: “4 bin 792 lira bizim istediğimiz rakamlara yakın ama bize yapılan teklif bu değil. Biz KHK’dan önce 380 lira brüt 275 lira net zam almıştık. Bu zammı önce bordromuzdan çıkarıp şimdi bunun üzerine ekleme yaparak bize zam gibi gösteriyor. 2 bin 900 liranın üzerine yüzde 7 zam teklif ediyor. Bu rakam 4 bin 792 liraya nasıl çıkıyor hiçbir hesap makinesi çözemedi bu işi.”

Sosyal yardımlara yapılan zamların ücret zamlarına dahil edilmesinin kabul edilemeyeceğini aktaran Arıkan şöyle konuştu: “Yakacak yardımı 30 liraydı 60 liraya çıkardık. Orayı yüzde yüz zam gibi mi görüyor, sosyal paketlerdeki zamları yükselterek ya da temmuz ayı öncesi toplu sözleşme süreci başlamadan önceki işçinin en düşük maaşını baz alarak yolu yemeği de ekleyerek mi buluyor bu rakamı anlamış değiliz. Bize verilen teklif 2 bin 930 lira + yüzde 7 zam. Yol, yemek zammı işçinin evine götürdüğü bir zam değildir. Sanki o parayı işçi alıp evine götürecekmiş gibi görüyorlar. Bu kabul edilebilir değil.”

Grev kırıcılığı yapmak istiyorlar

Arıkan, Büyükşehir Belediyesi üzerinden grev kırıcılığı da yapılmak istendiğine değinerek sözlerini şöyle sonlandırdı: “Akşam 9’dan sonra sokağa çıkma yasağından faydalanıp Büyükşehir’den ve başka yerlerden gelen araçlarla ana arterlerden ve ara sokaklardan çöp alıyorlar. Buna müdahale etmek için gönderdiğimiz arkadaşlarımız da polis şiddetiyle gözaltına alınıyor, cezalar kesiliyor. Bu durum devam ederse Büyükşehir’in önüne de gidip orada da basın açıklaması yapacağız. Grev kırıcılığı yapıyor bunlar. 50 yıldır Kadıköy Belediyesi’nin ana arterlerinden çöp almayan Büyükşehir işçi hakkını almak için direnince bunu yapıyor.”

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir