ENGELLER’İNİN FARKINDA MISIN

ENGELLER’İNİN FARKINDA MISIN

ENGELLER’İNİN FARKINDA MISIN

DSC_0913 DSC_1001 DSC_1020 DSC_1025 DSC_1037

Kadıköy Belediyesi,  10-16 Mayıs Engelliler Haftası etkinlikleri kapsamında bir ‘’Empati Sahnesi’’ kurdu. 13 Mayıs Salı günü Bahariye Caddesi’ndeki Süreyya Operası önüne kurulan ve 16 Mayıs’a dek kalan sahne ile amaç engelli olmayan bireylere engelli olmanın ne demek olduğunu empati yoluyla hissettirebilmek. Empati Sahnesi’nde iki parkur bulunuyor. Birinde gözünüz bağlanıyor, elinize görme engellilerin kullandığı bir baston veriliyor ve o halde basamaklı, engelli bir yolu yürümeniz isteniyor. Diğer parkurda ise tekerli sandalyeye oturarak, yine engellerle bezeli yolda ilerlemeye çalışıyorsunuz…

Empati Sahnesi’nde, yolu Süreyya Operası’nın önünden geçen, kadın-erkek her yaştan Kadıköylü engelli olmayı deneyimledi. İşte o deneyimlerden bazıları;

–         Seyfettin Yazıcı: Bugüne dek engellilerin durumunu hep düşünürdüm, elimden gelen yardımı yapmaya çalışırdım ama bu deneyimle birebir anlamış oldum kısa bir süreliğine de olsa. Onların hayatını kolaylaştırmamız lazım.

–         Erkan Avşar: Görememek anlatılmaz bir duyguymuş. Sağlıklı olduğuma şükrettim. Çok zor bir durum, engelli kardeşlerimize yardımcı olmamız şart!

 

‘Engellinin işi çok zormuş!’’

–         Kemal Çalışkan: İnanın gözlerim kapalı iken yürümekte çok ama çok zorladım! Rehberim olduğu halde, düşmemek için çok çaba sarf ettim. Ki 15 dakikadır burada insanları izliyordum.

–         Kadıköy Belediyesi Zabıta Memuru: Engelli vatandaşlarımızın işi çok zormuş, bir kez daha anladım! Yolda yürürken diğer insanlardan yardım istemek zorunda kalıyorlar . Tüm yollar engelli geçişlerine uygun olarak düzenlenmeli. Bir zabıta görevlisi olarak, kaldırım işgallerine de bakışım değişti. Esnafın kapı önünde koyduğu bir tezgah ya da bir masa, engelli vatandaşı çok zorluyor. Bu konuda daha dikkatli ve duyarlı olacağız.

 

”Engelleri birlikte kaldıralım”

Kadıköy Belediyesi Başkan Yardımcısı Ebru Peştereli, belediye olarak hedeflerinin engellilerin sorunlarını, onların ve yakınlarının katılımıyla çözebilmek olduğunu vurguladı. ‘’Engelleri birlikte kaldıralım’’ diyen Peştereli, ancak bunun için sadece belediyenin duyarlılığının yetmediğini belirterek, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlardan da  sürece dahil olmalarını istedi. Peştereli, ‘’Biz belediye olarak bu konudaki eksikliklerimizin farkındayız. Onları tamamlayabilmek için çalışıyoruz. Empati Sahnesi bütün bu çalışmaların sadece küçük bir parçası. Herkesin hassasiyeti ve katılımı gerek’’ dedi.

Kadıköy’den Japonya’ya 1000 Turna Kuşu Havalanıyor

Empati Sahnesi’nin yanındaki bir başka etkinlik de kağıttan turna kuşu yapımıydı.  Turna Kuşu efsanesi eski bir Japon geleneğine dayanıyor. Hiroşima’ya atom bombası atıldığında 2 yaşında bir Japon kızı Sadako Sasaki, bombanın yaydığı radyasyon nedeniyle 12 yaşındayken lösemi (kan kanseri) olur ve umutla kağıtları katlayarak turna kuşu yapmaya başlar ancak 644. kuşu yaptıktan sonra sayıyı tamamlayamadan hayata veda etti. Sasaki için her yıl dünyanın dört bir yanından çocuklar, barışın ve nükleer silahsızlanmanın simgesi haline gelen kağıttan 1000 turna kuşu yaparak Sadako’ya gönderiyor.

Kadıköy Belediyesi Engelli Merkezi’de Engelliler Haftası kapsamında bu inanışı Kadıköy’de engellilerle birlikte gerçekleştirdi. Amaç 1000 adet turna kuşu yapmak. Hazırlanan kuşlar Japonya Konsolosluğu’na teslim edilecek. Böylece Kadıköy’den Japonya’ya turnalar aracılığıyla iyi niyet ve barış dilekleri gönderilmiş olacak.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir