Eczacılar’dan açıklama; İlaç kararnamesi geri çekilsin

Example HTML page

Demokrat Çağdaş Eczacılar, ağrı kesici özelliği olan 52 ilacın SGK tarafından geri ödeme listesinden çıkarılmasını protesto etti, “Vatandaşın ilaca adil, ucuz ve kolay erişebilme hakkı elinden alınıyor” dedi.

İstanbul Kadıköy’de bir araya gelen Demokrat Çağdaş Eczacılar Derneği üyeleri, 52 ilacın Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geri ödeme listesinden çıkarılmasını protesto etti.

Resmi Gazete’de 8 Eylül’de yayımlanan 31592 Nolu Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyon Kararnamesi’ne tepki gösteren eczacılar, önce yurttaşlara bildiri dağıttı. Ardından dernek adına açıklama yapan Eczacı İmam Hüseyin Çelik, “Bu kararname ile özellikle yaygın kullanılan ağrı kesici ve kas gevşetici kremler, ağız ve boğaz spreyleri, bebeklerde diş çıkarırken kullanılan ağrıyı gideren jeller SGK’nin geri ödeme listesinden 15 Ekim itibarıyla çıkarılıyor. Vatandaşın ilaca adil, ucuz ve kolay erişebilme hakkı elinden alınıyor” dedi.

CİDDİ SORUNLARA YOL AÇACAK

Bu kararnameyle ayrıca, eşdeğer ilaç taban fiyatının yüzde 10’dan yüzde 5’e çekildiğine dikkat çeken Çelik, şöyle devam etti: “Eşdeğer bandında yapılan düzenleme sonucunda hastadan alınan fiyat farkları ciddi oranda artacak. Yıllarca SGK’ye prim ödeyen vatandaş, yaygın kullanılan bu ilaçları kendi cebinden ödeyerek almak zorunda kalacak. Bu durum sosyal devlet anlayışına ters olup, kamu sağlığı açısından da kabul edilebilir değil. Bu kararname kamu için de tasarruf sağlamayacak, aksine kamuya ek tedavi yükü getirecek. Öngördüğümüz tehlikelerden biri de, uygun dozda kullanılmadığında ciddi sağlık sorununa yol açacak bu ilaçların ruhsatlandırılmasının, Sağlık Bakanlığı’ndan alınıp Tarım ve Orman Bakanlığı’na verilmesi.”

“Yine bu kararname ile hastanın ilaca güvenli, adil ve ucuz olarak ulaşımında danışmanlık yapan eczacının aradan çıkarılmasının ilk adımları atılıyor” diyen Eczacı İmam Hüseyin Çelik; halkın, kamunun, eczacının faydasına olmayan bu kararnamenin derhal geri çekilmesi gerektiğini vurguladı.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir