Doğal Gazla Çalışan Otobüsler Sefere Çıktı

Example HTML page

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Otobüs A.Ş.’ nin sıkıştırılmış doğalgazla çalıştırılan 42 otobüsünün hizmete alım törenine katıldı. Feshane Otoparkı’nda düzenlenen hizmete alım törenine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu ile vatandaşlar katıldı.

“ULAŞIMA BUGÜNE KADAR YAPTIĞIMIZ YATIRIM 24 KATRİLYON”

Törende bir konuşma yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Şu anda bizim ulaşımla ilgili planımız var. Ne yaparsak İstanbullu rahat eder bunu biliyoruz. Hangi sistemleri koyarsak rahat eder bunu biliyoruz. Yatırımlarımızın yüzde 55′ i gibi bir bölümünü ulaşıma harcadık. Ulaşıma bugüne kadar yaptığımız yatırım 24 katrilyon. Bir taraftan kavşaklar 259 tane oldu. 405 kilometre yeni yol yaptık bunların çalışması da devam ediyor. Bunun yanı sıra raylı sistemler ve metro da devam ediyor. Biz İstanbul’ da Cumhuriyet tarihinin en uzun metrosunu Kadıköy – Maltepe – Kartal metrosunu yaptık. Tuzla tersanelere kadar uzatma çalışmalarını yapmaktayız. Kilometresi 100 milyonun üzerinde bir yatırım bu. Bütçemizin büyük bir kısmı buna ayrıldı ” diye konuştu.

“2013 YILI SONUNDA 3 BİN YENİ OTOBÜSÜ DEVREYE SOKUP İSTANBULLULARA HİZMET VERECEĞİZ”

Topbaş, “İstanbul’da 2013 yılı sonu itibariyle 3 bin adet yeni otobüsü İstanbullular için devreye sokup, İstanbullulara hizmet vereceğiz dedik. Bunun bin 500′ ünü Otobüs A.Ş. olarak kurduğumuz şirket bin 500’ünü de İETT’miz yapacak. Halk otobüslerimiz de kendilerini yeniliyor. Bütün bu otobüsler engelliler başta olmak üzere dezavantajlı gruplara hizmet verecek. Diğer taraftan çevreye zarar vermeyen çevreyi kirletmeyen fosil yakıt denilen petrol ürünlerini kullanmayan bir sistemi kullanmaya çalışıyoruz. İşte bugün burada sıkıştırılmış doğalgaz dediğimiz sistemle yakıtı kullanan araçlarımızı devreye sokuyoruz. Bu İstanbul için önemli bir kazanım. Akaryakıt gideri olarak yüzde 50 daha eksik ama çevreye katkısı açısından çok daha önemli olduğunu ifade etmek istiyorum. İstanbul’da Otobüs A.Ş.’de olan otobüsler zannediyorum 320 adet bunlar da doğalgazlı sisteme geçmiş olacak. Biz İETT’de de bu düzenlemeyi yapıyoruz. Bugüne kadar 100 civarında yapmışız yapmaya da devam edeceğiz. Bunlar devreye girecek. Kaliteli konforlu bir ulaşımı İstanbulluya vermeye çalışıyoruz” dedi.

Konuşmasında metrobüste de yeni bir düzenlemeye gittiklerinden bahseden Topbaş, “Metrobüs hattında yeni düzenleme çalışmalarımız var. Sıkıntı var. Tahminlerimizin çok üzerinde talep gördü. Biz 300 – 400 bini geçmez derken, 800 binleri geçti. Sistemin bu kadar yoğun taşıma yapması, yolcunun saatte 32 bini bulması rekor denilebilir dünya üzerinde. Hassasiyetle çalıştığımızı ifade etmek istiyorum” dedi.

“YÜZDE 40 NİSPETİNDE YAKIT TASARRUFU SAĞLAMAKTA”

Topbaş’ın konuşmasının ardından otobüsleri imal eden iki firmanın yetkilileri tarafından plaket verildi. Topbaş daha sonra, sıkıştırılmış doğalgazla çalışan bir otobüsün direksiyon koltuğuna geçti. Burada konuşan Topbaş, “Gerçekten İstanbul için önemli bir kazanım. Sıkıştırılmış doğalgazla işleyen bir sisteme sahip bu otobüsler. Yüzde 40 nispetinde yakıt tasarrufu sağlamakta. Tabii güzel olan da şu. Çevrecilik anlayışına göre hazırlandı diğer taraftan bütün toplu taşım araçlarını engellilerin rahat kullanabileceği şekilde ayarladık. Güvenlik sistemlerine kadar her şey mükemmel” dedi.

Sıkıştırılmış doğalgazın bilet fiyatlarını düşürüp düşürmeyeceği sorusuna ise Topbaş, “Maliyetleri bir miktar düşürür. Belki biz 200 milyon değil de 190 milyon öderiz. Burada kendini amorti eden bir ücret politikası yok” yanıtını verdi. Topbaş konuşmasının ardından bir süre sıkışıtırılmış doğalgazla çalışan otobüsü de kullandı.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir