DİSK’liler gözaltına alındı, vekiller 1 Mayıs çelengini Taksim’e bıraktı

Taksim Meydanı’na anıta çelenk bırakmak isteyen DİSK Genel başkanı Arzu Çerkezoğlu ile sendika yöneticiler ve işçiler polis tarafından gözaltına aldı. Milletvekilleri, polis müdahalesinde zarar gören 1 Mayıs çelengini alarak Taksim’e bıraktı. İstanbul’un çeşitli yerlerinde düzenlenmek istenen eylemlere de polis müdahale etti

1 Mayıs kutlamaları için Taksim Meydanı’na çıkmak isteyen DİSK üyelerine polis müdahale etti, DİSK’liler gözaltına alındı. İstanbul’un çeşitli yerlerindeki eylemler de polis tarafından engellendi.

Taksim Meydanı’na anıta çelenk bırakmak isteyen DİSK Genel başkanı Arzu Çerkezoğlu ile sendika yöneticiler ve işçiler, polis tarafından gözaltına aldı. Edinilen bilgiye göre en az 15 kişi gözaltına alındı.

İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamaya göre gözaltına alınan DİSK üyelerinin ifadelerinin alındıktan sonra serbest bırakıldı.

ETHA’nın aktardığı bilgiye göre gözaltına alınan kişilerden bazıları şöyle:

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, Limter-İş Örgütlenme Uzmanı Deniz Bakır, DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut.

Çerkezoğlu, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, “Gözaltındayız! Bugün Türkiye’nin dört bir yanında işçi arkadaşlar çalışıyor o kamu düzeni bozulmuyor ama işçilerin #1Mayıs kutlaması kamu düzenini bozarmış! #1MAYIS yasaklanamaz!” dedi.

DİSK Genel Merkezi’nin önünü kuşatılan polis her iş kolunu temsilen birer kişinin Taksim’e yürümesini engelledi.

DİSK’TEN GÖZALTI AÇIKLAMASI

Polis müdahalesi ve gözaltılara ilişkin DİSK Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Remzi Çalışkan şu ifadeleri kullandı:

“Zorbalar kalmaz, gider!

Çarklar dönecek diye yüzbinlerce işçiyi ölümüne çalıştıranlar, her iş kolundan işçi temsilcilerini gözaltına aldı!

1 Mayıs Taksim mücadelesi hükümetin ikiyüzlü politikalarını bir kez daha açığa çıkardı.

Hukuksuz bir şekilde gözaltına alınan Genel Başkanımız, Genel Sekreterimiz, YK ve GYK üyesi arkadaşlarımız, sendika başkanlarımız derhal serbest bırakılmalıdır.

Emeğiyle geçinen, milyonlarca yoksul işçi ve emekçi kitleleri bir yandan sağlıksız koşullarda ölümüne çalışmaya zorlanarak yaşam hakları ellerinden alınıyor, yoğun işten çıkarmalar ve ücretsiz izin uygulamalarıyla sermayenin salgını fırsata çevirmesine çanak tutuluyor, diğer yandan da sosyal yardımlara erişimleri kısıtlanarak sosyal cinayetlere kurban ediliyor.

İnsanlıktan zerre kadar nasibini almayan yöneticiler halkın gözünün içine baka baka salgına karşı önlem aldıkları yalanını utanmadan söyleyip, çıkardıkları yasakçı yasalarla emeğin ellerini kollarını bağlayarak sermayeye çanak tutarken; pandemi koşullarında çalışması zorunlu olmayan işkollarında dahi, sokağa çıkma yasağına rağmen işçileri fabrikalara doldurarak işçi ölümlerine göz yumuyor.

Bütün bunlara karşı sessiz kalamazdık! İşçi sınıfının Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs’ta işçi sınıfının sesini duyulur, yaşadığı çileyi görünür hale getirmek istedik. Emekçilerin yaşadığı sorunları ve taleplerini Taksim 1 Mayıs Alanı’nda haykırmak için görüşmelere başladık.

Valilikle ve İçişleri Bakanlığı’yla yaptığımız görüşmelerde, Hükümetin yasakçı tutumu ve kendilerinin belirlediği bir “gösteride” yer almamızı zorlayan dayatmaları devam etti. Ne bizi sokmaya çalıştıkları kaba sığardık ne de dayatmalarını kabul ederdik. Etmedik.

Şunu bir kez daha söyleyelim ki 1 Mayıs yasak tanımaz! Tarihin hiçbir döneminde 1 Mayıs’lar yasaklanamadığı gibi, “çarklar dönecek” anlayışının işçi sınıfını salgına karşı korumasız hale getirdiği, binlerce-milyonlarca işçinin işini kaybettiği, işverenlere sınırsız ücretsiz izin olanağı verilirken işçilerin günlük 39 Lira, aylık 1177 Lira gibi bir sefalet ücretine mahkum edildiği bir süreçte ise 1 Mayıs asla yasaklanamaz!

Yasaklarını tanımadığımızı, 1 Mayıs sabahı Genel Merkez binamızdan Taksim 1 Mayıs Alanı’na yürüyüp çelenk bırakacağımızı açıkladık.

Pandemi gerekçesiyle 1 Mayıs’ın önüne yasaklamalar getirenler,

Salgın boyunca yaptıkları sosyal cinayetlere karşı sessiz kalmamızı isteyenler,

Bize dayattıkları göstermelik seçeneklere ve yasaklarına boyun eğmediğimizi, asla eğmeyeceğimizi gördüklerinde yaptıkları şey iki yüzlülüklerini sergilemek oldu.

Çarklar dönecek diye yüzbinlerce işçiyi ölümüne çalıştıranlar, içlerinde Genel Başkanımız Arzu Çerkezoğlu, Genel Sekreterimiz Adnan Serdaroğlu, YK Üyemiz Seyit Aslan’ı, sendika başkanlarımızı, sendika GYK üyesi arkadaşlarımızı, yani her iş kolundan işçi temsilcilerimizi gözaltına aldı!

Soruyoruz: İşçi temsilcilerinin yürümesi mi kamu düzenini bozmaktadır yoksa haksız, hukuksuz ve adaletsiz bir şekilde, salgına rağmen binlerce işçiyi riskli ortamlarda çalışmaya zorlamak mı?

Hukuksuzluğu yasa haline getirenlere sesleniyoruz: Yüzbinlerce işçiyi ölüm koşullarında çalışmaya zorlayarak insanlık suçu işlemeyin! Gözaltına alınan tüm yönetici ve temsilcilerimizi derhal serbest bırakın.

Tüm işçi sınıfını ve halkımızı bugün saat 21:00’de balkonlara, pencerelere çıkarak 1 Mayıs’ı kutlamaya çağırıyoruz.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

İstanbul Valiliği’nin açıklamasında ise “Disk Genel Merkez Binasındaki sendika yetkilileri tarafından, çelenk bırakmak için toplu olarak Taksim Meydanı’na yürümek istedikleri bildirilmiştir. Talepte bulunanlara; Covid-19 Salgınıyla mücadele kapsamında sokağa çıkma yasağı olduğu, yapılmak istenen yürüyüşün sosyal mesafenin korunmasıyla ilgili kurallara uygun olmadığı, diğer sendikaların yaptığı gibi kendi özel araçlarıyla gidebilecekleri, eğer ihtiyaç duyuluyorsa temin edilen aracı da kullanabilecekleri izah edilmiştir. Bütün bunlara rağmen; Taksim Meydanı’na yürümekte ısrar ederek, yapılan yasal uyarıları kabul etmeyen ve görevli polis memurlarına mukavemette bulunan gruba Cumhuriyet Savcılığı talimatı ile gözaltı işlemi yapılmıştır. Gözaltı işlemi yapılanlar, ifadeleri alındıktan sonra Cumhuriyet Savcılığı tarafından serbest bırakılmıştır.” ifadeleri yer aldı.

MİLLETVEKİLLERİ ÇELENGİ TAKSİM’E BIRAKTI

Polis müdahalesi sırasında zarar göre 1 Mayıs çelengini alan CHP’li ve HDP’li milletvekilleri, Taksim Meydanı’na çıkarak çelengi bıraktı. HDP Milletvekili Ahmet Şık, Twitter’dan yaptığı canlı yayında “DİSK’in 1 Mayıs çelengi ait olduğu yerde” dedi.

KADIKÖY’DE 8 GÖZALTI

Kadıköy Rıhtım’da 1 Mayıs pankartı açmak isteyen İnşaat-İş ve Umut-Sen üyesi 8 kişi gözaltına alındı.

TAKSİM’DE HALKEVLERİ ÜYELERİ GÖZALTINA ALINDI

İstanbul’da “Yaşasın 1 Mayıs” sloganıyla Taksim’e çıkmak isteyen Halkevciler, polis tarafından darp edilerek gözaltına alındı.

“Kapitalizme ve Saray’a can vermeyeceğiz – Tek yol devrim ve sosyalizm – Yaşasın 1 Mayıs!” yazılı pankart açan Halkevciler, sloganlarla Cumhuriyet Caddesi üzerinden Taksim’e doğru yürüyüşe geçti.

“Yaşasın 1 Mayıs” sloganları atan Halkevciler polis darp edilerek gözaltına alındı.

Bir süre sonra İşçi Temsilcileri Konseyi – Emeğin Gücü imzalı “1 Mayıs alanı Taksim’dir” yazılı pankartla Taksim’e doğru yürüyüşe geçen iki kişi daha Divan Otel önünde gözaltına alındı.

BALKONLAR ‘1 MAYIS KUTLU OLSUN’ DİYOR

Koronavirüs tedbirleri kapsamında 31 kentte ilan edilen sokağa çıkma yasağı nedeniyle 1 Mayıs bu yıl büyük çoğunlukla evlerden kutlanıyor. Sosyal medyaya düşen görüntülerde, yurttaşların balkon ve pencerelerine 1 Mayıs’la ilgili pankart ve bayrakları astıkları görülüyor.

1 Mayıs’a dair sosyal medyaya düşen görüntülerden bazıları şöyle:

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir