Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanlığı’ndan kentsel dönüşüm paneli

Example HTML page

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanlığı kentsel dönüşüm paneli düzenledi.

CHP İstanbul İl Başkanlığı Şişli Cemal Reşit Rey Salonu’nda kentsel dönüşüm ve rezerv yapı alanıyla ilgili panel düzenledi. Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt ve Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu‘nun konuşmacı olarak yer aldığı Yüksek Şehir Plancısı Cihan Şehla’nın moderatörlüğünü üstlendiği panelde kentsel dönüşüm çalışmaları ve yeni yapılan rezerv yapı alanı düzenlemesinin etkileri konuşuldu.

“BAKANLIĞIN HAREKET ALANI GENİŞLEDİ”

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat’ın da dinleyici olduğu panelde ilk konuşmacı olan  Doç. Dr Pelin Pınar Giritlioğlu,  yeni rezerv yapı alanı düzenlemesiyle bakanlığın hareket alanının genişlediğini ifade ederek  “Bu yasadaki değişiklikler olmadan önce de bizim açımızdan son derece zorlayıcı ve dayatmacıydı. Kamu gücünü kullanarak uygulama yapmaya olanak tanıyan bir yasaydı. Şimdi yeni gelen yasayla birlikte süreç daha fazla hızlanıyor ve bakanlığın hareket alanı daha fazla genişliyor. Neler getirdi bu değişiklik diye baktığımızda ilk göze çarpan değişiklik rezerv alan kavramı. Rezerv olan meselesi bu kanun çıktığından beri itiraz ettiğimiz noktalardan bir tanesiydi. İçi özellikle boş bırakılmıştır ki bakanlığın keyfi uygulamalar yapmasına olanak tanımak içindi. Yani bakanlık isterse parsel bazında, isterse ilçe bazında rezerv alan ilan edebiliyor. Hiçbir şekilde riskli alanların öncelikli olduğunu görmüyoruz. Bu da aslında zaten yasanın kendisinin afetle mücadele etmek yani afete karşı dirençli kentler oluşturmak gibi bir kaygısının olmadığını bize söylüyor. Barınma hakkını gerçekleştirecek aynı zamanda da sağlıklı, dengeli ve güvenli bir çevrede yaşama hakkını tesis edecek uygulamalar yapmak mümkün” diye konuştu.

“KAMU FİNANSI İLE DÖNÜŞÜMÜ ÇÖZEBİLİRSİNİZ”

İBB iştiraki olan KİPTAŞ’ın Genel Müdürü Ali Kurt ise kentsel dönüşüm süreçlerinin açık ve şeffaf yürütülmesi gerektiğini belirterek “ Dönüşümdeki en büyük sorunumuz şuydu: Vatandaşla birebir temas kurulmuyor. Süreç açık ve şeffaf yönetilmiyor ve merkezinde finansal sorun var. Biz bu sorunu ortadan kaldırmak için şeffaf bir yöntem olarak ‘İstanbul Yenileniyor’ modelini ortaya koyduk. Türkiye’nin gelecekte dönüşümdeki sürdürülebilir tek modeli. O kadar çok dönüşmesi gereken yapı var ki bunu kamu finansmanıyla çözebilirsiniz. Burada vatandaş elini taşın altına sokmak zorunda ama kamunun bir şekilde vatandaşa ödenebilir planlar sunması lazım” dedi.

“BİZLER İÇİNDE MUTLU OLACAĞIMIZ KENTLER PLANLAMALIYIZ”

“İstanbul’un belki de en önemli meselesi masaya yatırılıyor” diyen Başkan Çalık, “Bu toplantıların daha da arttırılması lazım. Afete karşı hazır kentler nasıl inşa edebiliriz? Bunların üzerinde kafa yormamız gerekiyor. Bizler içinde mutlu olacağımız kentler planlamalıyız. On bir tane ilimizi etkileyen depremin neticesinde afetlerle yaşama kültürümüz olmadığını da çok net bir şekilde gördük. Sorumluluk sahiplerinin de aslında bu hazırlıkları tam manasıyla yapmadığını da gördük. Afetlere hazırlık yapılmadığını, afet bölgelerinde çok aktif bulunmuş bir kişi olarak da gördüm. Yaşadıklarımızı çok doğru analiz etmek zorundayız. Eğer analizi doğru yapamazsak emin olun bundan sonrasını da doğru bir şekilde inşa edemeyiz” ifadelerini kullandı.

“BEYOĞLU’NDA OTURURKEN KENDİNİZİ ARNAVUTKÖY’DE BULABİLİRSİNİZ”

9 Kasım 2023’te çıkarılan 7471 sayılı kanunla yeni rezerv alan düzenlemesi yapıldığını ifade eden Başkan Çalık değişikliklerin olumsuz etkilerini sıraladı. Başkan Çalık şunları söyledi: “Yapılan değişikliklerle aslında riskli yapı tespitlerinde hak sahiplerine yapılan tebligat kaldırıldı. Çok önemli hususlardan bir tanesi on beş gün ilan süresi getirildi. İnsanlarımızın kentsel dönüşüm çalışmalarından bilgi sahibi olması, projeye katılım süreçlerini maalesef olumsuz etkiler. Bir sabah uyandığınızda arsanızın veya binanızın kentsel dönüşüm alanı, rezerv alan ilan edildiğini duyabilirsiniz. Bakanlık yüzde otuzuna el koyabilir. Size ödeme çıkartabilirler. Ödemenizi yapamazsanız sizi bakanlığın uygun gördüğü bir sosyal konut projesine gönderebilirler. Beyoğlu’nda otururken bir de kendinizi Arnavutköy’de, etrafında şehir olmayan alanlarda bulabilirsiniz. Bu yapılabilir.”

Paneli izleyen CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, katılımcılara konuşmaları için teşekkür etti.

Panel soru-cevapların ardından katılımcılara plaket takdimi ile sona erdi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir