CHP’li Sema Balcı’dan, Başkan Deniz Köken’e ‘’ Eyüpsultan’ın Lavanta Cennetinde, Lavanta hasadı nasıl geçti?’’

Example HTML page

CHP’li Sema Balcı, Başkan Deniz Köken’e ‘’ Eyüpsultan’ın Lavanta Cennetinde, Lavanta hasadı nasıl geçti?’’ diye sordu

Eyüpsultan Belediye Meclisi 8’inci seçim 3’üncü toplantı dönemi Aralık ayı 2’nci bileşimi Eyüpsultan Belediye Meclisi Başkanvekili Mehmet Er Başkanlığında gündem maddelerini görüşmek üzere da toplandı.

Gündem maddelerinin görüşülerek onaylandığı toplantıda sözlü önergeler bölümünde söz alan CHP Eyüpsultan Belediye Meclis Üyesi Sema Balcı, Başkan Deniz Köken’in yanıtlamasını istediği sözlü soru önergesinde Eyüpsultan Belediye Başkanımız Deniz Köken’in Ağaçlı Mahallesinde ‘’Eyüpsultan Lavanta Cenneti Oluyor’’ başlığıyla yayınladığı duyuruda 15’bin M2 alana lavanta ekimi yapıldığını biliyoruz. Eyüpsultan İlçemizin Lavanta Cennetinde Lavanta Hasadı nasıl geçti? Diye sordu.

Sayın Başkan, değerli Meclis Üyesi arkadaşlarım, bizleri sosyal medya hesaplarından takip eden çok kıymetli Eyüpsultan Halkımız, saygıdeğer misafirlerimiz ve yerel basınlarımız değerli temsilcileri hepinizi sevgi saygı ve muhabbetle selamlıyorum.

Lavanta bahçesi projesi konusunda sözlü soru önergemi sunmak üzere söz almış bulunmaktayım.

Sayın Başkan Değerli Meclis üyeleri;

Eyüpsultan Belediye başkanımızın Ağaçlı köyünde ‘’Eyüpsultan Lavanta cenneti oluyor‘’ başlığıyla yayınladığı projede 15 bin m2’lik alana Lavanta ekiminin yapıldığını biliyoruz.

Projenin amacı hem turizm hem de ekonomik olarak bölgenin kalkınmasıydı. Ekimi yapılan lavanta bahçesi istihdam alanı sağlamak açısından da ayrıca önemliydi.

Lavantanın sağlık açısından ne kadar faydalı olduğunu biliyoruz. Ancak bilmemiz gereken önemli bir konu var ki lavanta bitkisinin yaşamasına uygun toprak ve iklim yani hava koşullarıdır.

 Lavanta bitkisi her türlü toprakta yetişe bilmesine rağmen yüksek verim ve kaliteye sahip olabilmesi için Toprağın minimum 5.5 PH değerinde olması, kireçli, süzek ve drenajı iyi, su göllenmeyen bir alanda ekim yapılması gerekmektedir. Bitkinin ihtiyaç duyduğu azot ve fosforun dışında potaslı gübrelerdir. Ekilen lavanta fidesi ilk yıl toprak analizine göre doğru orantılar da sulanmalıdır. Doğru sulama yapılmaz ise  % 70 i kurur.

İlk yıl ekilen lavanta fidesinden 20-100 arası çiçek hasadı yapılabilmektedir. Lavanta dikiminden itibaren yapılan ilk iki yıl boyunca da üç çiçek hasadı yapılabilir.

Lavantanın köklerinin çürümemesi için nemli ve ıslak yerlerden uzak durulmalıdır.

Bu sebeple lavanta yetiştiriciliği yapmadan önce bu bitkinin sahip olması gereken koşullar iyi ayarlanmalıdır.

Dün  ekimi 6 mayıs 2020 de yapılan  lavanta tarlasının  hazin durumu görmek  beni  gerçekten üzdü  su göllenmeyen alana ekim önerilirken , hemen alt tarafında denizle arasında da bir göllenme bulunmaktadır buda bitkinin köklerinin tutumunu zorlaştırmaktadır.. Çevrede yaşayan vatandaşlardan edindiğim bilgiye göre de alanda 2 kere ekim yapılmıştır.

Merak ettiğimiz…

  • Ekim yapılan 15 000 m2 alanın toprak analizi ve hava koşulları değerlendirmesi yapılmış mıdır? Yapılmış ise analizden çıkan sonuca uygun hava ve toprak koşulları uygun mudur?
  • Bu alana kaç kere lavanta ekimi yapılmıştır?
  • Daha önce hasat yapılmış mıdır, yapılmış ise mahsulden ne kadar gelir elde edilmiş ve geliri nerede kullanılmıştır?
  • Bu proje sayesinde kaç kişi ev ekonomisine katkı sağlamıştır?
  • Bu proje için harcanan bütçe nedir?

Gerekli bilgiler müdürlüklerimizden alınarak Tarafımıza yazılı bilgi verilmesini arz ederiz dedi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir