CHP’Lİ GÜLSÜM POLAT: ‘’KADININ GÜÇLENMESİ, SESİNİN DUYULMASIYLA OLUR’’

Eyüpsultan Belediye Meclisi 8’inci seçim 4’üncü toplantı dönemi Mart ayı 1’inci bileşimi gündem maddelerini görüşmek üzere Eyüpsultan Belediye Meclisi Başkan Vekili Mehmet Er Başkanlığında gerçekleşti.

Eyüpsultan Belediye Meclisi Mart ayı 1’inci bileşiminin gündem dışı konuşmalar bölümünde söz alan CHP İBB ve Eyüpsultan Belediye Meclis Üyesi Gülsüm Polat 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla kadın sorunlarına ilişkin düşüncelerini paylaşarak, istatistik verilere ve İBB’in yapmış olduğu çalışmalara da yer verdi.

Polat konuşmasında ‘’KADININ GÜÇLENMESİ, KADININ SESİNİN DUYULMASIYLA OLUR’’ ifadesine yer verdi.

Gülsüm Polat konuşmasının devamında şu ifadelerle yer verdi; Sayın Başkan değerli meclis üyeleri kıymetli misafirler bizleri sosyal medya hesaplarından izleyen değerli komşularımız tabi ki değerli basın mensupları.

Kadın Mücadelesinin simgeleşmiş toplumsal hareketlerinden olan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

Nüfusumuzun yarısını oluşturan kadın ve kız çocuklarının toplumsal siyasal ekonomik yaşamının hak, fırsat ve imkanlarından eşit şekilde yararlanması beklenmektedir.

‘’DÜNYA EKONOMİ FORMU VERİLERİ’’

Ancak ne yazık ki toplumsal cinsiyet eşitliğini ölçmek adına ulusal ve uluslar arsı yapılan çalışmalar bunun tam aksini gösteriyor. ‘’Dünya Ekonomi Formunun’’ hazırlamış olduğu ‘’2020 küresel cinsiyet eşitsizliği endeksinde 153 ülke arasında Türkiye 130’uncu sırada yer almıştır.  Kadınların ekonomiye katılımı ve fırsat eşitliği kategorisin de 136 sırada bulunan Türkiye. Eğitim olanaklarına erişimde 13, sağlık olanaklarına erişimde 64 ve karar alma mekanizmalarına katılımda 109’uncu sıralarda yer almaktadır.

Benzer şekilde İstanbul’a ait TÜİK istatistiklerin de kadınların iş gücüne katılımlarında yüzde 36. 6 iken 2020 yılında bu aran 33. 6’ya düşmüştür. İstihdam oranı ise yüzde 30.5’den 28’e düşmüştür.

Verdiğim istatistiklerde de görüldüğü üzere toplumsal cinsiyet eşitliği kapsamında en sorunlu alanlar istihdam ve karar mekanizmalarına katılım. Kadınların Meclisteki oranı yüzde 17.4. İstanbul ve İlçe Belediyelerinde kadın meclis oranları incelendiğinde de benzer bir durumla karşılaşıyoruz. İBB Meclis Üyeleri içerisinde Kadın Meclis üyelerinin oranı yüzde 17.4 iken İlçe Belediye Meclislerinde bu oran yüzde 20 olarak gerçekleşmektedir.

Yerel yönetişimin sağlanması için en önemli muhtarlarımıza geldiğimizde de durum farklı değildir. İstanbul da 962 Muhtarımızın sadece 46’sı diğer bir değişle yüzde 15’i kadındır. Bu veriler bize ülkemizin en önemli meselelerinden birinin kadın meseleleri olduğunu söylemektedir.

Ne O liberal politikalarla derinleşen yoksulluk, gelir adaletsizliği en çok kadınları etkilemektedir. Yine ‘’Dünya Ekonomik Formu’’ raporuna göre pandemi öncesi eşliliğin sağlanması için yaklaşık yüz yıl gerekirken, şu anda gereken süre 136 yıla çıkmıştır. Bu tespit kriz, salgın yada ekonomik kırılganlıktan en çok kadının etkilendiğinin açık göstergesidir.

Tam da bu nedenle kadın sorunları var ama toplumun da sorunu çok bakış açısı belki doğru ama yetersiz bir bakış açısıdır.

‘’AYRI BİR KADIN GERÇEKLİLİĞİ VAR’’

Zira tüm sosyal, ekonomik ve kültürel koşulların ötesinde ayrı bir kadın gerçekliği var. Bu gerçekliğin en önemli unsuru, toplumun sorunu çözülürse kadının sorunu kendiliğinden çözülemeyeceği gerçeğidir.

Kadınların sorununa özel olarak eğilmek gerekir.

Kadınlara özgü koşullar ve sorunlar gerçeği yadsınamaz.

O nedenle kadın sorunlarına nesnel bakış açısı ile bakmak yetmez.

Toplumsal cinsiyet eşitliği lenslerini takmak konuyu politik olarak sahiplenmek gerekir.

Eşitsizliklerin daha da belirgin olduğu dönemlerde İBB olarak başkanımızın çizdiği ‘’ adil yeşil ve yaratıcı bir şehir mutlu İstanbul vizyonu doğrultusunda toplumsal cinsiyet eşitliliğin sağlanması yolunda adımları kararlılıkla atabildiğimiz için çok mutluyum dedi.

Gülsüm Polat sözlerine şu ifadelerle devam etti;

‘’YEREL EŞİTLİLİK EYLEM PLANI’’

Bu kararlılığın en önemli göstergesi 7 Haziran 2021 de Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu tarafından kamuoyu ile paylaşılan 2021-2024 yerel eşitlik eylem planıdır.

Peki bu neden Önemli?

Çünkü bu plan herkes için Adil ve yeşil İstanbul hayalini somut bir adıma dönüştürmede stratejik yol haritasını niteliğindedir’’. Öncelikle kadınlar ve çocuklar için destekleyici, koruyucu, önleyici mekanizmalar geliştirecek imkanlar sunulmasını mümkün kılmakta. Tüm plan ve programlarımıza rehberlik etmektedir.

Planın incelenmesinden de görüleceği gibi çalışmalarımızı iki eksende sürdürüyoruz.

İlk aşamada dönüşüme kendi içimizde başladık. Her açıdan Türkiye’nin lokomotifi olan İstanbul da yapılanların tüm Türkiye’de yankılandığı ve örnek alındığını biliyoruz.

Cinsiyet rollerine ilişkin geleneksel erkek alanlarında kadınların istihdamı tüm Türkiye’ye örnek teşkil etti. Metro İstanbul için gerçekleştirdiğimiz sürücü alımından da artık öncelikten de öteye giderek son sürücü alımına tümüyle kadın istihdamına yöneldik.

İstasyon amirliğinde kadınların görev almalarını sağladık. İETT tarihinde ilk kez kadın otobüs sürücüleriyle İstanbulluları buluşturarak meslek dağılımında toplumsal cinsiyet rollerine dayalı ayrımcılığın karşısında pozisyon aldık.

‘’Kadın Can Kurtaranları’’ göreve getirdik.

Yine İBB tarihinde ilk olarak İstanbul’un en köklü kuruluşlarından olan İBB İtfaiyesinde ve Şehir hatlarında genç kadınların istihdamını sağladık.

Kadın yöneticisi bulunmayan Bel Tur, İmar AŞ, İspark, İst. Güven gibi kurumlarda kadınlara yer verdik. Bununla yetinmeyerek 18 bin personelimize toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi verdik.

‘’DEĞİŞİM HİZMETLERE YANSIDI’’

İkinci olarak değişimi hizmetlerimize yansıttık.

Eşitlik ilkesiyle kadın meselesini dert edinerek İstanbullulara sunduğumuz hizmetlerimizi de paylaşmak istedim.

Kadınların emek piyasasında ki payı bütün dünyada artarken Türkiye de belirgin bir şekilde gerilemeye devam etmektedir. Kadınların istihdama erişim biçimini desteklemek adına ‘’İstanbul Gönüllüleri’’ işbirliğiyle evlerinde ya da atölyelerinde üretim yapan kadınların ürünlerini İstanbul’un çeşitli meydanlarında yer alan Kadın emeği pazarlarında İstanbullularla buluşturduk.

Kadın Kooparatiflerinin sürdürülebilirliğini ve güçlenmelerini sağlamak ve kurulum aşamasında ki ihtiyaçlarına destek olmak adına eğitim ve teknik destek sağladık.

Ancak bu desteklerin İBB vizyonu için yeterli olmadığı düşüncesiyle kadın emeği ofisi modelini geliştirmeye başladık.

Çocukları Yuvamız İstanbul Etkinlik Merkeze devam eden ve çalışma hayatına katılmak isteyen kadınların bölgesel istihdam ofisleri ile eşleştirerek uygun işlere yönlenmelerinin önünü açtık.

Sadece kadınlara gelir getirici doğrudan faaliyetler değil kadın istihdamının önünde teşkil eden hususlara ilişkin girişimler başlattık.

Aslında çalışmalarımızı çok daha fazla bir biçimde anlatabiliriz örneğin yine bir ilk olan kısa mola merkezleri, kadın danışma birimi, kadın dayanışma evi, İstanbul 95 ev ziyaretleri, yeni doğan bebek destek paketi, kadın destek hattı, geldiğimizden beri mevcut çalışmaları da geliştirerek pek çok hizmetlere imza attık.

Mahalle evleri, sporcu kadınlar, yurt gibi yaptığımız birçok hizmeti burada vakit kısalığından dolayı paylaşamasam da, yapacağımız ve yaptığımız hizmetleri destekleyecek en önemli tanığımız halkımızdır.

Gülsüm Polat konuşmasını; Kadının güçlenmesi kadının sesinin duyulması ile olur. ‘’Adil İstanbul’’ temelinde dayanışma ile bir arada yaşamak dileğiyle,  kadınlarımızın  8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü bir kez daha kutlar alacağımız kararların halkımız için hayırlara vesile olmasını dilerim ifadeleriyle sonlandırdı.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir