CHP’li Gülsüm POLAT, 5 Aralık Dünya Kadın hakları günü konuşmasın da ; ‘’EŞİT TEMSİL, EŞİT KATILIM’’ vurgusu yaptı

Example HTML page

CHP’li Gülsüm POLAT 5 Aralık Dünya Kadın Hakları günü konuşmasın da ; ‘’EŞİT TEMSİL, EŞİT KATILIM’’ vurgusu yaptı

CHP Eyüpsultan ve İBB Meclis Üyesi Gülsüm POLAT; Türk Kadınının “Seçme ve Seçilme Hakkı”nı kazanmasının 86.Yıldönümü dolayısıyla Eyüpsultan Belediye Meclisi 8 secim 2’nci toplantı dönemi Aralık ayı 1’inci oturumun da günün önemine ilişkin bir konuşma yaptı.

Gülsüm Polat Yapmış olduğu konuşmasın da ; Kadın hareketinin siyaset yapmaya dair taleplerinin ve mücadelesinin devamı olarak, Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, onun eşsiz öngörüsü sonucu, 5 Aralık 1934’te, pek çok Avrupa ülkesinden çok önce kadınlara tanınan bu hak, kadınlar açısından bir devrimdir. Türkiye’nin demokratikleşmesinin en önemli adımlarından biridir.

Türk Kadınına tanınan bu essiz hakta büyük emeği olan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve dönemin meclis üyelerini saygı, minnet ve rahmetle anıyorum dedi.

Gülsüm POLAT sözlerine şu ifadelerle devam etti;

Sayın Başkan değerli meclis üyesi arkadaşlarım, basınımızın değerli temsilcileri,

Kadınlarımız tam 86 yıldır oy kullanıyorlar, siyaset yapıyorlar, milletvekili seçilebiliyorlar. Aradan geçen 86 yılda, biz kadınların kazanımlarını daha ileriye taşıması gerekirken, eğitimde, istihdamda, karar alma ve yönetim mekanizmalarında önümüze konulan engeller sonucu gelinen noktada, maalesef olması gereken yerde değiliz. Kadının toplumda hak ettiği yeri bulamadığını görmek bizleri elbette derinden üzmektedir.

Türkiye, kadın milletvekili oranında Avrupa’da 37 ülke arasında sondan 3. Sırada yer alıyor. Türkiye’de 100 milletvekilinden sadece 17’si kadın ise Avrupa’da bu oran yüzde 32. Kadın bakan oranında da Türkiye son sıralarda. Türkiye’de siyasette kadının temsil ve rolünün artması gerektiğine dair tartışmalar sürerken Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında Türkiye en geride maalesef.

AB İstatistik Ofisinin açıkladığı 2019 yılı verilerine göre Türkiye’de ulusal meclisteki kadın milletvekili oranı sadece 17.3.

Nüfusun yarısı olan biz kadınlar, yasalar önünde erkeklerle eşit haklara sahibiz, ancak haklara ulaşmada eşit değiliz. Oysa daha çok kadın vekil demek, kadına yönelik şiddet, kadın istihdamı, eğitim gibi konuların daha fazla ele alınması ve çözüm üretilmesi demektir.

Ne yazık ki hala “TEMSİLDE ADALETTEN” ya da “SONUÇTA EŞİTLİKTEN” söz edemiyoruz dedi.

Gülsüm POLAT Sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı;

“Anayasa önünde Kadın ve Erkek eşittir“ demek yeterli olmamakta, kadınlar Anayasa ve yasalarla zorunlu kılınacak özel önlemlerle desteklenmedikçe “sonuçta eşitlik”ten söz edilememektedir.

Oysa demokrasilerde en önemli iki unsur, eşitlik temeline dayalı TEMSİL ve KATILIMDIR. Yani EŞİT TEMSİL ve EŞİT KATILIMDIR.

Hayatın her alanında kadın ve erkek eşit olmadan toplumsal refah sağlanamaz. Toplumsal refahın sağlanması için kadınların siyasal yaşama katılımlarının önündeki pek çok engelin kaldırılması gerekmektedir.

Toplumsal cinsiyet rollerinin kadınlara dayattığı geleneksel değer yargıları, kadınların sadece eş olma ve annelik rolleri ile sınırlandırılması da önemli sorunlardandır.

Kadınların eğitimden yeteri kadar faydalanamaması, çalışma hayatında yer alamaması, çalışanların ise erkeklerle eşit koşullarda olmaması en büyük engellerdendir.

Oysa eğitim, kadınların ekonomik, sosyal ve siyasal alanlarda var olabilmelerinin en önemli aracıdır dedi.

Gülsüm POLAT sözlerini, Kadınların önündeki bu engeller, kadının siyasal yaşama katılma konusunda erkeklere oranla çok daha fazla mücadele vermek zorunda kalmalarına neden olmaktadır. Kadınların bu konuda, bugüne kadar verdikleri mücadele çok çok değerlidir. Ancak gelinen noktada, Anayasa ve yasalarda var olan haklarımızı hayata geçirmek için daha iyi örgütlenmemizin, dayanışmamızı güçlendirmemizin, emeğimizi birleştirmemizin gerekliliği ortaya çıkmaktadır.

Yine, siyasi partiler yasasında, kadın lehine yasal düzenlemeler yapılması, cinsiyet kotasının getirilmesi, seçim sisteminde kadınları engelleyen ayrımcı unsurların kaldırılması kadın ortak mücadelesi ile olacaktır.

Birlik olacağımız inancıyla tüm kadınlara her alanda eşit özgür bir dünya diliyorum diyerek sonlandırdı.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir