CHP’li Gökan Zeybek tüm acil numaraların 112’de toplanması hatası düzeltilsin

Example HTML page

CHP İstanbul Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Gökan ZEYBEK TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, 30 Haziran 2021 sonrası acil numaraların 112’de toplanması sonrası İstanbul İtfaiyesi’nin yangınlara müdahale süresinde ortalama 59 saniyelik hayati bir gecikmenin yaşandığını ileri sürdü.

Bu uygulamaya geçilmeden önce 110’a gelen yangın ihbarlarının ortalama 30-40 saniyede ilgili birimlere aktarıldığını ve devamında da 6 saniyede memurların araçlarına binip hareket ettiğini belirten ZEYBEK, “Ancak 110’un devreden çıkarılarak 112 üzerinden ihbarların alınmasıyla birlikte, elimizdeki son 6 aya ilişkin verilerden görüyoruz ki, bu süreye yaklaşık 59 saniyelik hayati önem taşıyan bir zaman kaybı ekleniyor. İstanbul İtfaiyesi’nin teknolojik ve fiziksel altyapısının geliştirilmesine, personellerin performanslarını arttırma yönünde eğitimler düzenlenmesine rağmen vatandaşların can ve mal kayıpları yaşama riski bu yeni uygulama ile artmaktadır.” diye konuştu.

ZEYBEK, ihbar sahiplerinin 112’yi araması, 112’nin ilgili ihbarın gerçek olup olmadığını kontrol etmesi ve devamında İstanbul İtfaiyesi’ne bu bilgiyi aktarması ile birlikte toplam ihbar sürecinde kayıp olarak nitelendirebilecek ilave ek bir sürenin ortaya çıktığını, bu geçen kayıp zaman içerisinde yangına zamanında müdahale edilmediğinde saniyeler içinde yangının büyüklüğünün nasıl bir kaç katına çıktığını bilimsel veriler ışığında hazırlanmış bir görsel ile gözler önüne serdi.

BU UYGULAMA NE YAZIK Kİ BEKLENTİLERİ KARŞILAYAMADIĞI GİBİ İSTENMEYEN SONUÇLARIN DOĞMASINA NEDEN OLMUŞTUR!

 “Bu görsel çok net olarak göstermektedir ki, tüm acil numaraların 112’de toplanması ile ortaya çıkan 59 saniyelik zaman kaybı, İstanbul itfaiyesi’nin yangına müdahalesinde hayati bir gecikmeye sebep olmakta, bu gecikme sonucunda yangını kontrol almakta zorluk yaşanmakta, can ve mal kaybı istenmeyen, üzücü noktalara ulaşmaktadır.” diyerek sözlerini sürdüren ZEYBEK, “Sonuç olarak tüm acil numaraların 112’de toplanması uygulaması ne yazık ki beklentileri karşılayamadığı gibi istenmeyen sonuçların doğmasına neden olmuştur.”dedi.

BU YENİ SİSTEM EN HAFİF TABİRİYLE YANGININ YIKICI ETKİLERİNİ KAT BE KAT ARTIRACAK DERECEDE SÜRECİ YAVAŞLATMIŞTIR!

İstanbul Sarıyer Bahçeköy’de geçtiğimiz hafta sonu yaşanan ve bizzat yerinde incelemelerde bulunduğu yangın özelinde bir örnek veren ZEYBEK, “Bu yangın özelinde yapılan ihbarın 112 çağrı merkezindeki kayıtlara göre toplam konuşma süresi 43 saniye. Bir diğer deyişle 112’ye yapılan ihbar ile ilgili konuşma 43 saniyelik ek bir zaman kaybına neden olmuş. Önceden ihbar sahibi itfaiye’ye direk ulaşabiliyorken bu yeni sistem en hafif tabiriyle yangının yıkıcı etkilerini kat be kat artıracak derecede süreci yavaşlatan bir uygulama olmuştur.” tespitinde bulundu.

ÇAĞRI AKTARMA BİÇİMİYLE YAŞANAN HANTAL SÜREÇLERİN ENGELLENMESİ İÇİN 112 ÇAĞRI MERKEZİ VE İTFAİYE KOMUTA MERKEZİNİN EŞGÜDÜMLÜ OLARAK KONUMLANDIRILMASINA İZİN VERİLMESİ GEREKMEKTEDİR!

ZEYBEK, çağrı aktarma biçimiyle yaşanan hantal süreçlerin engellenmesi gerektiğini dile getirerek, “İtfaiye komuta merkezlerinin hızlı ve etkin bir şekilde görevini sürdürebilmesi için 112 çağrı merkezi santrali ile itfaiye komuta merkezi santrali arasında tüm güvenlik önlemleri sağlanmış bir biçimi ile haberleşmenin sağlanması ve mevcut İBB kamera altyapısı ile uygulamaların kullanılabilmesi için 112 çağrı merkezi bilgisayarlarının yanında İBB network ağında çalışan bilgisayarların da konumlandırılmasına izin verilmesinin çok önemli olduğunu belirtmek istiyorum.” dedi ve ilgili kurumlara yaptığı bu net çağrıyla sözlerini sonlandırdı.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir