CHP’li Emine Çelik: Kadına yönelik şiddet ve Çocuk haklarının uygulanması da yaşanan sorunlara dikkat çekti

Example HTML page

Eyüpsultan Belediye Meclisi 8’inci seçim, 4’üncü toplantı dönemi Kasım ayı 2’nci bileşimi Meclis Bakan Vekili Mehmet Er Başkanlığında Eyüpsultan Belediye Meclis salonunda yapıldı.

Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Ebedi Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikal edişinin 84 yılı dolayısıyla 1 dakika saygı duruşunda bulunuldu.

Gündem maddelerinin görüşüldüğü ve onandığı Kasım Meclis toplantısın da gündem dışı söz alan CHP Eyüpsultan Belediye Meclis üyesi Emine Çelik 20 Kasım Çocuk Hakları Günü ve 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddet Günü dolayısıyla bir konuşma gerçekleştirdi.

Çelik yapmış olduğu konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

Sayın Başkan değerli meclis üyesi Arkadaşlarım basınımızın temsilcileri meclisimizdeki misafirlerimiz çok değerli Eyüpsultan halkı  hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum.

Kasım ay i meclisimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Öncelikle bu gün Türkiye Cumhuriyetimizin kurucu lideri, Ebedi Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikal edişinin 84’üncü yılı sevgiyle, saygıyla ve özlemle ATA’mızı alıyorum.

Değerli meclis üyesi arkadaşlarım 20 Kasım Çocuk Hakları ve 25 Kasım Kadına yönelik Şiddet günü dolayısıyla, yaşanan aksaklık ve sorunları dile getirmek üzere Cumhuriyet Halk Partisi grubu adına  gündem dışı söz almış bulunmaktayım.

‘’20 KASIM ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ’’

Bugün 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü. Dünyada ve ülkemizde milyonlarca çocuğun hakları çiğnenirken, -hele de şu son günlerde- bu hakları her birimizin öğrenmeye, öğretmeye, yüksek sesle dile getirmeye ihtiyacı var.

Çocukların şeker de yiyebildiği daha adil bir dünya dileğiyle…

Çocukların Hakları Vardır!

Çocuk hakları, kanunen veya ahlaki olarak dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel kavramdır.

Çocuk hakları, insan hakları kavramının içinde ele alınması gereken bir konudur. Bugün, dünyanın birçok yerinde var olan insan hakları ihlalleri, çocuk boyutunda daha geniş kapsamlı ve büyüyerek, müdahale edilmesi daha zor bir şekilde yer almaktadır.

ÇOCUK HAKLARI, BİR İNSAN HAKLARI MESELESİDİR!

Bizi İnsan Yapan Değerlerimizdir

Uluslararası Af Örgütü’nün belirttiğine göre; az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, emek sömürüsü, pornografi, şiddet, yasa dışılık gibi olumsuz etkenlerin dahilinde, çocuk hakları ihlalleri daha büyük boyutlarda olmaktadır.

Tüm bu sebeplerle çocuk hakları büyük bir önem taşımaktadır.

Çocuk hakları hususunda tanımamız gereken bir kişi: Janusz Korczak

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde ondan bahsetmemek olmazdı: Leh eğitimci Janusz Korczak’ın 1919 yılında yayınlanan ‘How to Love a Child’ (Bir Çocuğu Nasıl Sevmeli) adlı kitabında çocuk haklarından söz etmiş ve konuyu gündeme taşımıştır.

Çocuk haklarına dair ilk metin ise 1917 yılında, Ekim Devriminin ardından Proletkult isimli sosyalist kültür örgütünün Moskova Şubesi tarafından “Çocuk Hakları Bildirgesi” ismiyle kaleme alınmıştır.

Resmileşen ilk metin ise 1924 yılında Milletler Cemiyeti tarafından kabul edilen Cenevre Çocuk Hakları Bildirisidir.

Bu bildirge Birleşmiş Milletler tarafından kuruluşunda kabul edilmiş, 20 Kasım 1959 tarihinde

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Bildirisi olarak güncellenmiş ve 20 Kasım 1989 tarihinde daha geniş olan Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme ile değiştirilmiştir.

Bu sözleşmeyi yürürlüğe koymayan sadece iki BM üyesi ülke kaldı: ABD ve Somali!

Türkiye’de ise 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ilk olarak Nisan 1929’da kutlanmaya başlandı.

Burada dâhi lider Mustafa Kemal Atatürk’ün vizyonunu bir kez daha görüyoruz…

Günümüzde geldiğimiz noktada ise çocuk hakları konusunda örnek bir ülke olduğumuzu söylememiz mümkün değil maalesef dedi.

Çelik konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi;

‘’25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’’

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü  1999 yılında kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık yaratmak amacıyla BM Genel Kurulu kararı ile ilan edilen gündür.

BM Genel Kurulu 1999 yılında 25 Kasım gününü Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan etti. Bu günün 25 Kasım olarak belirlenmesinin nedeni 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti’nde meydana gelen bir olaya dayanmaktadır.

 Ülkeyi diktatörlükle yöneten Rafael Trujillo’ya karşıtlığıyla bilinen Mirabal Kardeşler adlı üç kız kardeş, Trujillo’nun:

 “Ülkede iki tehlike var: Kilise ve Mirabal Kardeşler”

şeklinde yaptığı açıklamadan günler sonra boğazlanıp dövülerek vahşice öldürüldüler.

Mirabal kardeşler olarak bilinen Patria, Minerva ve María Teresa; 1930’dan 1961’e değin Dominik Cumhuriyeti’ni yöneten Rafael Trujillo diktatörlüğüne karşı mücadele veriyordu. 1960 yılında diktatörlük karşıtı mücadeleleri ülke çapına yayıldı.

 25 Kasım 1960 tarihinde diktatörlüğe karşı mücadele ettikleri için diktatörlük polislerince durdurulduktan sonra üç kardeş ve şoförü Rufino de la Cruz boğazlanarak, dövülerek öldürüldüler.

Cinayetin ardından olay örtbas edilmek için cesetler cipe konuldu ve bir uçurumdan atılarak kaza süsü verilmeye çalışıldı.

Olay kamuoyuna Trujillo’nun yandaş gazetesi El Caribe tarafından araba kazası olarak duyuruldu. Ancak bu örtbas girişimi başarısız oldu.

Kardeşlerin kurdukları Clandestine Hareketi öldürülmelerinden bir yıl sonra diktatörlüğün yıkılmasında önemli rol oynadı.

BM Genel Kurulu, 1999 yılında Mirabal Kardeşler’in ölüm yıl dönümü olan 25 Kasım gününü Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan etti.

Çocuklar ve Kadınlar için Daha yaşanılası bir ülke dileğiyle..

Beni sabırla dinlediğiniz için hepinize teşekkür ederim dedi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir