CHP’li Emine Çelik: Kadına Eşit yurttaşlık, eşit temsil…
Eyüpsultan Belediye Meclisi 8’inci seçim 5’inci toplantı dönemi Mart ayı 1’inci bileşimi Eyüpsultan Belediye Meclisi Başkanlığına yeni seçilen 1’inci Meclis Başkan Vekili Ahmet Hamdi Gürbüz Başkanlığında yapıldı.
Ömer Faruk Kalaycının Başkan vekilliklerinden ve Milletvekili Adayı olan Mehmet Er’in Meclis Üyeliği ve Başkan vekilliğinden istifalarıyla boşalan 1 ve 2 Başkan vekilliklerine seçim yapılması için, Meclis toplantısını Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken açtı.
Yapılan seçimlerin ardından Başkan Köken yerini yeni seçilen 1’inci Başkan Vekili Ahmet Hamdi Gürbüz’e bıraktı. 2’nci Başkan Vekilliğine İse Metin Çırpan oy çokluğuyla seçildi.
Diğer taraftan Mehmet Er’den boşalan AKP Eyüpsultam Belediye Meclis Üyeliğine İse !’inci yedek Meclis Üyesi olan Mehmet Yücepur getirildi.
Eyüpsultan Belediye Meclisinin 8’inci seçim 5’inci toplantı dönemi Mart ayı 1’inci bileşiminde gündem dışı söz alan CHP Eyüpsultan Belediye Meclis Üyesi Emine Çelik Kadına Yerel Yönetimlerde seçme ve seçilme hakkının tanınmasını 93 yılı dolayısıyla bir konuşma gerçekleştirdi.
Çelik konuşmasında şu ifadelere yer verdi;
Sayın Başkan değerli Meclis üyesi arkadaşlarım saygıdeğer misafirler, bizleri sosyal medya hesabından takip eden çok kıymetli Eyüpsultanlılar ve basınımızın değerli temsilcileri konuşmama başlamadan önce saygı ve sevgilerimle hepinizi selamlıyorum dedi.
Emine Çelik şu sözlerle konuşmasına devam etti;
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK ve kurucu irade kadın devrimi sürecinde kadın-erkek eşitliğini sağlamaya yönelik bir dizi yasal düzenlemeye imza atmışlardır. Bu doğrultuda yapılan en önemli yasal düzenlemelerden biri de 3 Nisan 1930’da belediye seçimlerinde kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyan Belediye Kanunu’nun kabul edilmesidir.
3 Nisan 1930 tarihinde yapılan bu yasal düzenlemenin üstünden 93 yıl geçmesine rağmen ülkemizde maalesef “temsilde eşitlik” sağlanamamıştır. Kadınlar, aktif siyaset içinde yeterince yer alamadıkları gibi, karar alma mekanizmalarında da yer bulamamaktadırlar.
Nüfusumuzun yarısı kadındır. Ancak kadınlar Mecliste, belediyelerde ve muhtarlık seçimlerinde eşit temsil hakkına ulaşamamaktadırlar. Kadınların siyasete eşit katılımını sağlayacak ekonomik, sosyal politikaların hayata geçirilmemesi ve Anayasamızda, Seçim Kanununda, Siyasi Partiler Kanununda gerekli düzenlemelerin yapılmaması temsilde eşitsizliği yaratmaktadır.
Kadınlar aktif siyasete katılamadıkları gibi, aday olduklarında da seçilme şansı çok zor olan yerlerden aday gösterilmektedirler.
Kadınların aktif siyasete katılımlarını engelleyen sosyal, ekonomik politikaların gecikmeksizin oluşturulması ve eşit temsil haklarını kullanmalarını sağlayacak yasal düzenlemelerin yapılması zorunludur
kadının aktif siyasete katılımına yol açacak politikaların üretilmesini ve kadının eşit temsilini sağlayacak yasal düzenlemelerin yapılmasını talep ediyor, bu yöndeki çalışmalarımızı 15 mayıs sabahı itibariyle millet ittifakı olarak iktidar olduğumuzda gerçekleştirecek adımları hızlı bir şekilde atacağımızı bildiriyoruz dedi.