CHP’li Av. Kıymet Kaya Koçak: ‘’İnsanlık tarihi bir yönüyle cinsiyetler arası eşitsizlikle mücadele tarihidir’’
CHP’li Av. Kıymet Kaya Koçak: ‘’İnsanlık tarihi bir yönüyle kadın-erkek cinsiyetler arası eşitsizlikle mücadele tarihidir’’

Eyüpsultan Belediye Meclisi 9’uncu seçim 2’nci toplantı dönemi 2’nci bileşimi Av. Özgür Nemutlu Başkanlığında Beşkanlık yerleşkesinde bulunan meclis salonunda gerçekleşti.

Komisyonlardan gelen tekliflerin görüşülerek onandığı toplantıda söz alan CHP Eyüpsultan ve İBB Meclis üresi Av. Kıymet Kaya Koçak ‘’8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” dolayısıyla bir konuşma gerçekleştirdi.
Koçak konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

‘’İnsanlık tarihi bir yönüyle kadın- erkek cinsiyetler arası eşitsizlikle mücadele tarihidir. Batı demokrasisinin beşiği kabul edilen Antik Yunanda sadece zengin erkekler yurttaş olarak kabul edilmekteydi.
Ulus devletin “eşit yurttaşlık ” vaadi tanımına dahil olmak için kadınlar 19. Yüz yılın sonu 20. Yüzyılın başında kamusal ve kişisel eşitlik talepleri ile yurttaş tanımına dahil olmak için seslerini yükseltmeye başladılar.
Osmanlının son döneminde batılılaşmayla başlayan hak talepli kadın hareketi, Cumhuriyetimizin kuruluş felsefesi olan kadın- erkek eşitliği aynı zamanda demokrasinin temel kriteri olarak hayatımıza girmiştir.
1926 yılında kabul edilen Türk Medeni Kanunu ile tek eşle evlilik, resmi nikahın zorunlu hale gelmesi, kadınların istediği mesleğe girebilme hakkı, Mahkemelerde tanıklık yapma, miras ve boşanma konularında ailede kadın -erkek eşitliğinin sağlanması yönünde önemli adımlar atılmıştır.
1930 yılında Belediye Meclisine seçme ve seçilme, 1934 yılında ise milletvekili seçme ve seçilme hakkının kazanılması ile taçlandırılmıştır.
“iktidarın Avrupa Birliği üyeliği hedefini benimsemiş göründüğü günlerde Anayasamızın 10. maddesinde 2004 ve 2010 yıllarında yapılan ek düzenleme ile kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz.
Eşitliğin sağlanmasında Devlete yükümlülük getiren düzenleme ve ilk imzacısı olduğu 2011 tarihli İstanbul Sözleşmesi ile de Kadına yönelik her türlü şiddetin ve ev içi şiddetin önlenmesi, şiddet mağdurlarının korunması, suçların Kovuşturulması, suçluların cezalandırılması ve kadına karşı şiddeti ile mücadele alanında bütüncül eş güdümlü ve etkili işbirliği içeren politikaların hayata geçirilmesine ilişkin İstanbul Sözleşmesi’nden ne yazık ki Mart 2021’de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle çekilmişti.
İktidarın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi; kadın hakları ile kadın ve erkek fırsat eşitliği konusundaki tarihsel kazanımlarımızın korunması konusunda geniş kitlelerde endişe yaratmaktadır.
Doğu komşumuz İran’ da başörtüsü üzerinden kadın yaşamının ortadan kaldırılmasına varan düzeyde kadına yönelen şiddet, hemen yanı başında Afganistan’ da bir dönemler seçme ve seçilme, eşit eğitim ve çalışma hakkına sahipken günümüzde kız çocuklarının okula gidememesi, kadınların yanında bir erkek olmaksızın tek başına sokağa dahi çıkamaması, güneyimizde emperyal paylaşım kurbanı Suriye’ de yaşanan iç savaş nedeniyle mağdur olan Alyan bebeğin annesinin de içinde olduğu sayıları milyonlara varan kadın ve çocuklar ile Ortadoğu’nun kanayan yarası işgale uğrayan Filistin’ de göçe zorlanan, savaş ve şiddet mağduru binlerce kadın ve çocuk için uluslararası hukuktan kaynaklanan mevcut kazanımları korumanın yanında yeni mücadele yollarını hep beraber top yekün bulmak zorundayız.
Devrimleriyle 21. Yüz Yıl Türkiye’ sinde Kara -Deniz ve Hava Harp Okulları birincisi kadınlarımızın çıkmasını sağlayan Yerel Parlementoda sizlere kadın olarak seslenmemize vesile olan toplumsal yaşamın her alanında kadın -erkek fırsat eşitliğinin mimarı Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü biz kez daha sonsuz şükran, saygıyla ve minnetle anıyorum dedi.