CHP’li Ali Haydar İşkar: Bu çaresizliğin sorumlusu sizin siyasi anlayışınız, sorumlusu AKP iktidarıdır
CHP Grup sözcüsü Ali Haydar İşkar: Bu çaresizliğin sorumlusu sizin siyasi anlayışınız, sorumlusu AKP iktidarıdır.
Eyüpsultan Belediye Meclisi 8’inci seçim 4’üncü toplantı dönemi 3’üncü bileşimi Meclis Başkan Vekili Mehmet er Başkanlığında Eyüpsultan Belediyesi Meclis salonunda yapıldı.
Eyüpsultan Belediyesi Ekim ayı 3’üncü bileşiminde Gündem dışı söz alan CHP Eyüpsultan ve İBB Meclis Üyesi Gülsüm Polat Bartın’ın Amasra ilçesinde yaşanan Maden Kazasına değinen konuşmasını ardından;
Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken gerçekleştirdiği ”2023 performans programı” ve ”2023 Bütçe teklifi” sunumun ardından Siyasi partiler ve kişiler adına gerçekleşen konuşmada Bağımsız Meclis Üyesi Nail Balkan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cengiz Çup’un lehte CHP Grup başkanvekili Zülfü Çakar, CHP Eyüpsultan Belediye Meclis Üyesi Filiz Gökçe, CHP Eyüpsultan Belediye Meclis Üyesi Sema Balcı, CHP Grup Sözcüsü Ali Haydar İşkar’ın Aleyhte yapıcı eleştiren konuşması ile devam etti.
Plan ve Bütçe Komisyonunun 29 No’lu 2023 yılı Performans Programı ve 30 No’lu 2023 yılı Bütçe teklifinin görüşüldüğü Ekim ayı 3’üncü bileşiminde CHP Grubu adına söz alan CHP Eyüpsultan ve İBB meclis Üyesi, Grup sözcüsü Ali Haydar İşkar Performans Programı ve Bütçe teklifi üzerine CHP Grubunun görüş ve düşüncelerini belirten bir konuşma gerçekleştirdi. AKP Grup Başkan Vekili Ahmet Hamdi Gürbüz ise gelen eleştirileri cevapladı.
Bütçe içerisinde Sosyal Yardım Müdürlüğünün 54 milyon olarak belirlenen payına da değinen Ali Haydar İşkar Bu çaresizliğin sorumlusu sizin siyasi anlayışınızdır. Sorumlusu AKP iktidarıdır ifadesinde bulundu.
İşkar Konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi;
Sayın Başkan, Değerli Meclis Üyeleri, Sevgili Eyüpsultanlı hemşerilerimiz ve Değerli Basın Mensupları,
2023 yılı Eyüpsultan Belediyesi bütçesi hakkında Cumhuriyet Halk Partisi grubu adına görüşlerimizi dile getirmek üzere söz almış bulunmaktayım.
Öncelikle hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Sayın başkan bütçeler gelir ve giderin kontrol altına alınması ve stratejik plan doğrultusunda hedefleri koymak ve hedefleri tutturmak için bütçe yapılır. Ve bununda anlaşılır, doğru olması gerekiyor bütçenin harcama yapma yetkisi, seçilmiş temsilcilerdedir. Bizde bu gün görevimiz yerine getiriyoruz.
Bütçenin hazırlama sürecinde emek veren değerli belediye bürokratlarına özellikle emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum
Bütçe hazırlama sürece değinmek istiyorum Belediyelerde bütçe süreci belediyenin üst yönetici olan belediye başkanının belediye birimlerine Haziran ayı sonuna kadar stratejik plan ve performans programına uygun olarak gider bütçelerini yapma çağrısı ile başlar.
Birimler bütçe yılı gider teklifleri ve izleyen iki yılın gider tahminleri ve ayrıntılı harcama programını mali hizmetler biriminin koordinasyonunda hazırlayarak birlikte Temmuz ayının sonuna kadar mali hizmetler birimine verir. Mali hizmetler birimi kendi birimi ve birimlerden gelen ayrıntılı harcama programlarını da dikkate almak suretiyle kurumun gelir bütçesini ve izleyen 2 yıllık tahminleri hazırlayarak 2 yıllık bütçe hedefleri doğrultusunda bütçe tasarısı oluşturulur.
Üst yönetici tarafından gerekli inceleme ve düzeltme yapıldıktan sonra bütçe tasarısı, belediye ve bağlı idarelerde Ağustos ayının sonuna kadar encümene havale edilir. Encümen eylül ayı son haftasına kadar bütçeyi inceleyerek görüşüyle birlikte ekim ayının birinci gününden önce belediye başkanına sunar ve ardından meclise gelir.
Buraya kadar her şey normal görünüyor fakat bu bütçe katılımcı bir bütçemi hayır. Katılımcı bütçe vatandaşların karar alma sürecine katılımını sağlarken, diğer yandan belediyede bütçe işlemlerinde: etkinliğin, saydamlığın, denetlenebilirliğin, hesap verebilirliğin önünü açar.
‘’YEREL DEMOKRASİ YOKSA KALKINMADA OLMAZ’’
Birde burada yerel demokrasi yoksa yerel kalkınmada olmaz. Bu çok net ve uluslararası evrensel bir gerçektir.
Katılımcılık şart o yüzden her zaman söyledik Kent Konseyleri kurulması lazım.
5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 76. maddesinde hukuki hale gelmiştir. Kuruluş hükmünü 5393 sayılı Kanun’dan alan kent konseyleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanmış ‘’Kent Konseyi Yönetmeliği’’ uyarınca kurulur ve çalışırlar.
kent konseyinin bileşenleri kimler- Muhtarlar, sivil toplum örgütleri, üniversiteler, meslek odaları, belediye temsilcileri, sendikalar, Esnaf kuruluşları bunların fikirleri alınmalı.
İçinde bulunduğumuz dönem bütçe yapma açısından zor bir dönem. Bunun nedenine baktığımız zaman yanlış ekonomi politikalarının ve ülkenin İyi yönetilemediğini gayet açıkça görüyoruz Hiçbirimiz bilimsel veriye dayanmayan ileri yönetim sisteminin ekonomik anlayışı faiz sebep enflasyon sonuçtur bakış açısıdır.
Türkiye ekonomisinin sorunlarına baktığımızda;
1.VERGİ SİSTEMİVE GELİR DAĞILIMINDAKİ BOZUKLUK
Ülkemizde toplanan vergilerin çoğu dolaylı vergilerden oluşmaktadır. Yani KDV, ÖTV ve damga vergisinden oluşmaktadır. Bir diğer vergi ise dolaysız vergi yani kurumlar vergisi ve gelir vergisinden oluşmaktadır. Türkiye’de toplam verginin çoğu harcamalar üzerinden alınmaktadır. Vergi toplanma açısından kolay olsa’da dolaylı vergi gelirin kazanılması üzerinden değil çok harcayan üzerinden alındığı ve ciddi bir adaletsizliğe yal açtığını söyleyebiliriz. Bu adaletsizliği gidermek için dolaysız vergilerin yaygınlaştırıp kayıt dışılığı önlemek zorundayız.
2.YÜKSEK ORANLI FİNANSMAN İHTİYACI
Ülkemiz gelişmek için ihtiyacı olan fonları yurtiçi ve yurtdışı kaynaklardan almaktadır. Bu borçlanmalar zamanla arttığından
Yeni alınan borçlar zamanla eski borç ve faizleri ancak karşıladığından
Büyüme ve kalkınma açısından negatif bir etki yarattığını söyleyebiliriz. Türkiye dış borçlarını verimli kullanmadığı bunu düzetmesi gerektiği düşüncesindeyim.
3.YÜKSEK CARİ AÇIK
Türkiye ekonomik olarak büyüse de cari işlemler açığının da arttığını görüyoruz. İthalat ve ihracat arasındaki ciddi bir fark olduğunu ithalatta kullanılan girdiler döviz cinsinden olduğundan artan döviz ve petrol fiyatları bunu tetiklemektedir.
4.YÜKSEK ENLASYON
Mal ve hizmetlerdeki aşırı yükselme ile paranın satın alma gücünün düşmesi ile enflasyon oluşur. Ekonominin büyümesi için üretim ve sanayinin arttırılması aynı zamanda ihracat arttırılarak döviz girişi sağlanır.
Yani yüksek enflasyon vatandaşın canını okuyor.
Enflasyon tavan yaptı. Savaş yapan ülkelerde bile bizim enflasyonun beşte birine denk geliyor. Bide TÜİK makyajlı verilerine göre olan veri gerçeği daha yüksek
5.BÜTÇE AÇIĞI
Türkiyegelişmekte olan bir ülke, bununla birlikte yüksek faiz oranları, yüksek cari açık, döviz kurundaki oynaklık dolayısı, yüksek enflasyon gibi sorunlar dolayısı ile bütçe açıkları oluşmaktadır. Kamu gelirleri ile kamu giderleri bir birini karşılamıyor. Kamu giderleri artarken kamu gelirleri aynı oranda arttırılmamasından kaynaklı açık ortaya çıkmaktadır.
6. DÜŞÜK VE DENGESİZ BÜYÜME
Ülkemizde yıllar itibari ile bazı dönemlerde büyüme oranları yüksek olsa da bazı dönemlerde büyüme hızının düştüğünü görüyoruz. Ekonomilerde olması gereken istikrarlı sürekli büyüme olmasıdır.
7.TASARRUF ORANLARININ DÜŞÜKLÜĞÜ
Ülkemizde tasarruf oranları düşük görünmektedir. Özel sektör kredileri de yurtiçi tasarrufları arttırmaktadır. Bunu işsizlik, kentleşme ve reel faiz oranları etkilemektedir.
8.İŞSİZLİK SORUNU
Ülkemizin önemli sorunlarından birisi yüksek oranlı işsizliktir. İşsizlik oranının yıllar itibari ile ekonomideki belirsizlik yüzünden düştüğünü söyleyemeyiz.
Dolayısı ile ekonomi nereye gidiyor. Maliyetler nereye gideceği şu anda bilinmiyor
Özellikle Döviz kurunun yükselmesi, maliyetlerin artması. Ekonomiyi yönetilemez bir hale getirmiştir. Ekonominin iyi yönetilememesini ile hayat pahalılığını vatandaş iliğine kadar hissederken, kamu idareleri de bütçe uygulamalarında etkilenmektedir.
Hatırlayınız cumhurbaşkanlığı kararnamesi yayınlandı, kamu idarelerin yapmış olduğu ihalelerde ek fiyat farkı, maliyet farkının idarelerce karşılanması veya yüklenicinin işi bırakabileceği konusunda, bütün bunlar idareleri zora soktu.
Ek bütçe yapma gereksinimi hissetti kurumlar. Bu yapılan 2023 yılı bütçesinin akıbeti nasıl olacak belli değil bekleyip göreceğiz. Vatandaş vergisini ödeyecek para bulacak mı? Bilemiyorum. Ama Sonra Belediye arsa satacak belli.
”2022 YILINDA İKİ DEFA EK BÜTÇE YAPILDI”
Eyüpsultan bütçesi 2022 yılında 2 defa ek bütçe yaptı.
Eyüpsultan Belediyesi bütçesini önce 815 milyon TL olarak belirledi. Kasada paranın azalmasının ardından mart ayında 705 milyon TL’lik arsa satışlarından karşılanmak üzere bir ek bütçe yaptı. Bu ay da yine kasada para kalmadığı için belediye 300 milyon TL’lik bir ek bütçe daha yaptı. Bu 300 milyon TL’lik ek bütçenin de belediyeye ait arsalarının satılmasıyla karşılandığını gerekçesinde gördük.
Değerli meclis üyeleri bu siyasi irade 20 yıldır burada bütçe yapıyor. 2023 yılı için 2 buçuk milyarlık bir bütçe öngörmüş.
2022 yılı bütçesini yapan aynı idare, 2018 yılı bütçesinde 28 milyon açık verdi, 2019 yılında 61 milyon açık verdi.
2020 yılında ise 210 milyon lira açık verdi. 2021 bütçesi 109 milyon açık verdi.
2023 yılı bütçesinin de açık vereceği bugünden belli. Bakınız sadece son 4 yıla ait bütçe açıklarını gösteren verileri söylüyorum.
Bu tablo belediye yönetiminin başarısıdır.
Bu açıklar borçlanma ile tamamlanmıştır. 2022 ve 2023 yılında arsa satışları ile kaynak üretilmeye çalışılmıştır.
2023 yılı bütçesini bazı verilere değinecek olursak 2 milyar beş yüz milyon bütçenin 39 ilçe içinde yüksek olduğu söylenebilir.
Yüksek bütçeler yapmak başarı değildir. Gelirin doğru planlaması ve harcanması halkın ihtiyaçlarını giderme noktasında maksimum fayda sağlanıp sağlanmadığına bakmak lazım. Bunum ölçütü yıllardan beri süren sorunların devem edip etmediğidir.
Eyüpaultan belediyesi 2023 bütçesinde giderler içinde KHK faaliyetlere ait personel giderleri genel yönetim giderleri içerisinde tasarlanmış. Gider bütçesi içinde en büyük pay 1 milyar 272 milyon mal hizmet alımlarından oluşuyor. 16 özellikle mal ve hizmet alımlarının sorgulanması gerektiğini, çoğu harcamanın günübirlik harcamalardan oluştuğunu belirtmek istiyorum.
817 Milyon liralık sermaye gideri öngörülmüş bu tutarın bütçe içerisindeki miktarı önemlidir. yapılacak projelere baktığımda sultan center, emniyet binası perma kültür hayvan bakım merkezi haliç hospital binası yapımı. Bir kısmı kurumlar ile birlikte yapılacak proje kapsamında diğerleri umarım hayata geçer takipçisi olacağız. çok da öyle mega proje görünmemektedir. Kültürel anlamda büyük yapıların halka dokunan çalışmalarında olmadığını görüyorum. Özellikle çoğunun asfalt, yol bakım, proje giderlerinden oluştuğunu belirtmek istiyorum
Gider bütçesini karşılamak için uluşturulan gelirler içinde vergi gelirleri 383 milyondan oluşmakta. Tahsilatın gerçekleşebilmesi vatandaşta para olması lazım. Ülkenin bulunduğu dar boğazda birlikte göreceğiz.
Teşebbüs ve mülkiyet gelirler, 170 milyon olarak tahmin edilmiş spor salonları gelirleri tıbbı ve katı atık gelirleri planlama harçlarından oluşmaktadır.
Diğer gelirler 564 milyondan oluşmaktadır. Bu tutar iller bankası ve diğer kurumlardan gelen oluşmaktadır.
Bütçe gelirler bölümünde en önemli kalem taşınmaz arsa satışı bununla kaynak oluşturulacak. Ve arsalar bittiğinde vay halimize diyeceğiz. Göreceğimiz şu ki arsa ve taşımaz satarak gelir bütçesi oluşturmaya çalışılmış. Eyüpsultanın malını mülkünü satıp bütçesini doğrultacağız. Gelecekte satılacak yer kalmadığında biz giderleri nasıl karşılayacağımız
2023 yılı içerisinde 6 milyon liralık bir faiz gideri öngörülmüş. Bunun nedeni tabi ki borçlanma özellikle bu borçlanma dolayısıyla karşılığında da faiz ödüyoruz. Ak partinin faiz karşıtı olup faiz ile içli dışlı olmasını da şaşırmıyoruz. Sizinle özdeşleşti
Sayın Başkan;
İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM BÜTÇESİ
2023 bütçesini Müdürlükler bazında detaya girmek gerektiğinde yine İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü bütçesinin 491 Milyon lira olarak belirtilmiş. Bunun da en yüksek tutarı tabi ki diğer hizmet alımlarından oluşuyor, KHK’lı çalışanların bu müdürlükteki en büyük payı oluşturmaktadır.
‘’FEN İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ PAYI’’
Fen İşleri Müdürlüğü 2023 yılı bütçesi 803 Milyon lira Burada tabi bu yatırımların özellikle Fen İşleri Müdürlüğünün artması önemlidir ama gördüğüm kadarıyla rutin işlere harcanacağı görülüyor. Bu müdürlük hizmet alımlarında 48 milyonluk iş makinası kiralama bütçelenmiş. Geçen ek bütçede satın alma yapılacağı söylenmişti. Fen işleri bütçesinin en önemli kalemleri sosyal tesis yapımı olarak görünüyor. Bunlar emniyet binası sultan center haliç hospital binası yapımı olarak projelenmiş. Fen işleri müdürlüğü bünyesinde çok ciddi asfaltlama yapılması gereken sokaklar var. 1.5 senedir talep edilip yapılmayan sokaklar var. Yatırımlar bütün mahallelere yapılmalı Güzeltepe mahallesi bu dönem şikayetçi, Karadolap ta prestij cadde talebi var.
‘’PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ PAYI’’
Park bahçeler müdürlüğü 275 milyonluk bir bütçe öngörülmüş. Çoğu bakım onarım, aydınlatma ve çoban çeşme yeni yapım, matematik evi evcil hayvan bakın yeri yeni park olarak projelenmiş. Eyüpsultanda yeşil alan bitkilendirmesi ne durumda bitkilendirmede çalışılması gerektiği düşüncesindeyim.
‘’DESTEK HİZMETLERİ PAYI’’
Destek hizmetleri bütçesi 149 milyondan oluşmakta. bunun 69 milyonu akaryakıt alımı bu rakam belediyenin 5,6 tane müdürlüğüne denk geldiğini söyleyebiliriz yani akaryakıta yapılan her zam belediye bütçesinde giderleri arttırıyor. Diğer bir gider 50 milyon araç kiralamaya ayrılmış bu araç ihalesi kamu oyu gündeminde ulusal basında gündemde başkanın bilgisi var mı bilmiyorum. Meclisin ve kamu oyunun bilgilendirilmesi lazım. Tabi ki gerekli denetimleri yapacağız.
‘’TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ PAYI’’
Temizlik İşleri Müdürlüğü 2023 yılı bütçesi 112 Milyon lira olarak bütçelenmiş bunun 95 milyonu araç kiralama olarak tahmin edilmiş. Temizlik hizmetleri çöp toplama ile ilgili sorunlar olduğu. Daha uygulanabilir modeller geliştirilebilir. Geri dönüşüm konusunda.
Geri dönüşüm konusunda cam ve giysi kumbaraları eksik olduğu bilgileri geliyor. Evde ayrıştırma konusunda bilinçlendirme ve eğitim verilmeli. Mahallelerde geri dönüşüm konteynırları konulmalıdır. Konteynerler yer altına alınmalıdır
‘’SOSYAL YARDIMLAR PAYI’’
Sosyal yardım müdürlüğünün bütçesi artmış. 54 milyon olarak bütçelenmiştir ki, azdır çünkü Eyüpsultanlı vatandaşlar ekonomik olarak zor günler geçiriyor maalesef. Sadece bu müdürlüğün bütçesi dahi aslında tek başına başarısızlığınızı gösteriyor. Sosyal yardıma talebin artması yani yerel halkın ekonomik yardıma ihtiyacının sürekli artarak devam etmesi övünülecek bir durum değildir.
Bu çaresizliğin sorumlusu sizin siyasi anlayışınızdır. Sorumlusu AKP İktidarıdır.
Sosyal marketlerde eşya çeşidi az stoklar sınırlı. Hasta bezi çoğu zaman olmadığı şikayeti geliyor. Sosyal market sayıları arttırılmalı.
‘’GENÇLİK VE SPOR MÜDÜRLÜĞÜ PAYI’’
Gençlik ve spor müdürlüğü bütçesi 37 milyon güzel projelerde kullanılmalı Eyüpsultan sınırları içinde eğitim alan üniversite öğrencisi sayısının artmıştır. Eyüpsultan da öğrenciler için yapacak projeleri bütçeye koymalısınız. Projeler üreterek öğrenci şehri yapabiliriz.
Bunun neticesinde gençler okul dışındaki sosyal yaşamına Eyüpsultan da devam edeceklerdir. Eyüpsultan ekonomisine katkı sunacaklardır.
‘’VETERİNER İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ PAYI’’
Veteriner işleri müdürlüğü 9 milyon bütçesi var. Bize gelen şikayetler de müdürlük bünyesinde sokakta besleme yapılmıyor. Mama ve kedi evleri talepleri geri döndüğü şikayetleri gelmektedir.
‘’PERFORMANS POROĞRAMI’’
Performans programına dair bazı eksiklikleri müdürlük bütçesinde değerlendirirken bazılarını burada değinmek istiyorum.
Belediyeler için önemli konulardan biri geri dönüşüm atıkların evde ayrıştırılması için belediyemiz ne yapıyor.
Mesela atık yağı getirene çöp poşeti verme ödülü geliştirilebilir. Çünkü atık yağı kanallara çok zarar veriyor.
Kadınlara yönelik hizmetler artabilir. Mahallelerde kapalı alanlar kiralanıp kadınların için spor merkezi açılabilir.
Kadınlar pazara gittiğinde çocuklarını bırakacağı çocuk etkinlik alanları oluşturulabilir.
Günümüzde en önemli sorunlarından biri barınma belediye boş konut kiralayıp ihtiyaç sahibi insanlara tahsisi veya düşük kira yapabilir.
Önümüzdeki dönemde en önemli sorunlardan bir tanesi yaşlı nüfus ve onlara uygun yapılar ve barınma yerleri yapılmalı.
Yapılan yapılar planlaması yapılırken çocuklar yaşlılar engelliler düşünülmüyor. Yaşlı ve engellilere uygun değil. Apartman asansöleri genişliği ve yüksekliği iyi düşünülmüyor. Yüksek katlı binalarda vefat eden vatandaş veya tabut asansöre sığmıyor. Çoğu binada engelli rampası yok yaşlılar tekerlekli sandalye ile inemiyor birilerinin ihtiyacı ile ancak yapabiliyor.
Bu şartları yerine getiren firmalar projeler ödüllendirilmeli.
Kaldırım düzenlemeleri estetikten uzak. Modern bir kente yakışacak şekilde tasarlanmalı.
İlçemizdeki parkların çoğu tek tip yaş sınırlamasına göre çocuk parkları yapılmalı 2 yaşındaki çocuk ile 7 yaşındaki çocuk ayın gruplar ile oynuyor. 7 yaşındaki çocuk 3 yaşındaki çocuğu düşürüyor. Birbirine çarpıyor.
Çocuklara ve engelliler göre özel parklar tasarlanmalı diye düşünüyorum.
Temel politika ve öncelikler; vatandaş memnuniyetini esas alan, şeffaf, hesap verebilir olmak önceliktir deniliyor. Ancak belediyenin gelir sağlayan bütün iştirakleri denetim ve raporlamadan uzak tutularak şeffaflık anlayışına ters çalışmalar yürütülmektedir.
bir çok belediyede çok aktif ve başarılı bir şekilde çalışmasına rağmen kent konseyi
ilçesinde istihdam arttırarak vatandaşlarımızın sosyal ve ekonomik hayata katılımını sağlamak işsizlik her geçen gün artıyor.
Belediyemizin yapılacak yatırımlarının dış fon ve kaynaklardan faydalanılarak yapılmasını sağlamak.
programlarına yazılıp hala devam eden yapılmayan hedef ve faaliyetler olduğunu belirtmek isterim. Özellikle belediye başkanımızın seçim vaatlerine koyduğu dev projelerinde takipçisi olduğumuzu belirtmek istiyorum.
Değerli arkadaşlar ilçelerde belediyelerin en önemli yatırımlarından bir tanesi Kapalı Pazar alanları önemli bir çalışma, özellikle açık alanlarda kurulan semt pazarlarında özellikle kötü hava koşulları, güvenlik, denetim gibi konulardan kaynaklanan mağduriyetleri çözüme kavuşturmak gerekiyor. Biz her mahalleye kapalı pazar alanı yapılmasını talep ediyoruz. Bu konuda belediyemizin de bu yatırımı öncelikleri arasına koyması gerektiğini düşünüyorum ifadesinde bulundu.