CHP Eyüpsultan Meclis üyesi Filiz Gökçe: Halka Hizmet, Toplumun Esenliği ve Kuşaklar Ötesi Yararların Gözetilmesi sorumluluğumuz var

CHP Eyüpsultan Meclis üyesi Filiz Gökçe: Halka Hizmet, Toplumun Esenliği ve Kuşaklar Ötesi Yararların Gözetilmesi sorumluluğumuz var yerine getirmeliyiz.

Eyüpsultan Belediye Meclisi 8’inci seçim 4’üncü toplantı dönemi 3’üncü bileşimi Meclis Başkan Vekili Mehmet er Başkanlığında Eyüpsultan Belediyesi Meclis salonunda yapıldı.

Eyüpsultan Belediyesi Ekim ayı 3’üncü bileşiminde Gündem dışı söz alan CHP Eyüpsultan ve İBB Meclis Üyesi Gülsüm Polat Bartın’ın Amasra ilçesinde yaşanan Maden Kazasına değinen konuşmasını ardından;

Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken gerçekleştirdiği ”2023 performans programı” ve ”2023 Bütçe teklifi” sunumun ardından Siyasi partiler ve kişiler adına gerçekleşen konuşmada Bağımsız Meclis Üyesi Nail Balkan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cengiz Çup’un lehte, CHP Grup başkanvekili Zülfü Çakar, CHP Eyüpsultan Belediye Meclis Üyesi Filiz Gökçe, CHP Eyüpsultan Belediye Meclis Üyesi Sema Balcı, CHP Grup Sözcüsü Ali Haydar İşkar’ın Aleyhte yapıcı eleştiren konuşması ile aleyhte konuştu.

Plan ve Bütçe Komisyonunun 29 No’lu 2023 yılı Performans Programı ve 30 No’lu 2023 yılı Bütçe teklifinin görüşüldüğü Ekim ayı 3’üncü bileşiminde CHP Grubu adına söz alan CHP Eyüpsultan Meclis Üyesi, Filiz Gökçe Performans Programı ve Bütçe teklifi üzerine CHP Grubunun görüş ve düşüncelerini belirten bir konuşma gerçekleştirdi.

AKP Grup Başkan Vekili Ahmet Hamdi Gürbüz ise gelen eleştirileri cevapladı.

2023 Performans ve 2023 Bütçe Teklifi üzerine, CHP Eyüpsultan Belediye Meclis Grubunun görüş ve düşüncelerini dile getiren Filiz Gökçe kentin planlamasına dikkat çekerken ‘’Halka hizmet, toplumun esenliği ve kuşaklar ötesi yarınların gözetilmesi sorumluluğumuz var dedi.

Filiz Gökçe konuşmasının devamın da şu ifadelere yer verdi;

 Sayın Başkan değerli meclis üyeleri, saygıdeğer bürokratlarımız, çok kıymetli misafirlerimiz, basınımızın değerli emekçileri bizleri canlı olarak sosyal medya üzerinden izleyen sevgili Eyüpsultan halkı hepinizi şahsım ve CHP grubumuz adına saygı ve sevgi ile selamlıyorum.

Eyüpsultan belediyesinin 2023 yılı bütçe ve performans programı üzerinde düşüncelerimizi açıklamak üzerine söz almış bulunuyorum.

Sayın Başkan değerli meclis üyeleri;

‘’HALKA HİZMET TOPLUMUN ESENLİĞİ ve KUŞAKLAR ÖTESİ YARARLARIN GÖZETLMESİ SORUMLULUĞU’’

1. Kent ve bölge planlama, yerleşme sistemleri ve yerleşmelerin bütününe ilişkin, tutarlı ve akılcı, bilimsel ve sanatsal temellere dayanan, estetik ve kamusal yararları sağlayan, toplumsal, ekonomik ve mekansal yapı, korunması gerekli doğal varlıklar ve kültürel miras, altyapı, kullanım, ulaşım, ekolojik denge, yapılaşma, açık alanlar, sosyal ve teknik donatı alanlarına ilişkin düzenlerin üniversite ve meslek odalarının teknik destegiyle kurulması gerekmektedir.

Kent ve bölge planlamalari mekansal boyutlu, uzun erimli, toplumsal yararlara yönelik düzenlemelerden oluşan stratejik bir kamu hizmetidir. Kent ve bölge planlamalarını sağlıklı, risklerden arındırılmış güven toplumsal ve fiziksel çevreler yaratmak, bunu yaparken doğal ve tarihsel çevreyi korumak, toplumun doğal çevre ile sağlıklı ilişkisini sürdürebilir kılmak, belirli bir kesiminin değil tüm toplumun esenliğini ve uzun erimli ve kuşaklar ötesi yararları gözetmek, toplumsal gereksinmeleri doğru ve gerçekçi bir biçimde saptamak zorundayız.

‘’PLANLAMA SÜRECİNİN DOĞRU YÖNLENDİRİLMESİ, KAMUSAL YARARLARA BAĞLILIK SOROMLULUĞU’’

Planlamalarımizi bilimsel yöntemlerle kamusal yararlar, planlama esasları ve şehircilik ilkeleri açısından gerekçelendirmek yükümlügumuz  bulunmaktadır. Planlama ile ilgili konularda, siyasi karar çevresi seçmenlerine  sorumluluğumuz vars da  kamusal ortama ve hepsinden de önemlisi gelecek kuşaklara karşı sorumlukları bulunmaktadır.

2)  Karar çevresinin istek ve eğilimleri,  kent planlamanın tarihsel olarak ürettiği ve yasal çerçevede de yerini bulmuş ilke ve kuralları istediği gibi yorumlama hakkını vermez; planlanacak bölge ve yerleşmelerin geçmiş planlama deneyimlerinin irdelenmesi, katılımcı yöntemlerle elde edilecek bilgi ve sonuçların değerlendirilerek karar çevresinin önüne koyulması zorunludur.

‘’TOPLUMA VE KENTE SAYGI SORUMLULUĞU’’  

3) Kent ve bölgelerimiz  planlanirken toplumun gerçek ve nesnel gereksinmelerinden hareket etmek zorundayız.

Toplumsal gereksinmelerin ötesinde, gereğinden fazla alanın gelişmeye açılmasına, bu nedenle de, kamu kaynaklarının israfı, yanlış yönlendirilmesine ve verimsiz kaynak tahsislerine yol açan, yerleşmelerin ana planlama düzenlerini bozucu planlama etkinliğinde bulunmaktan kaçınmalıdır.

4)  Planlarimizda kentlerin bölünmesine ve toplumsal eşitsizliklerin derinleşmesine, toplumlumsal-mekansal ayrımcılığa, kentsel merkezlerin niteliksizleşmesine ve kamusal mekanın çöküşüne yol açan, kentsel mekanların tarihselliğini, kamusallığını ve yaşanabilirliğini yok eden

uygulamalara katkıda bulunmamalıdırlar.

5) Kentlerin parçalarını bütünleştirmeye, hem toplumsal hem de mekansal anlamda bütünleştirici kentsel omurgalar oluşturmaya, ortak bağlamlar yaratmaya, ortak mekanları güçlendirmeye yönelmelidir.

‘’KAMU YARARI – ÖZEL MÜLKİYET İLİŞKİSİNDE SORUMLULUK’’

6)  İster kamu idareleri tarafından isterse kamu adına özel kesimce yürütülsün planlama kamu adına yapılan bir etkinlik olup tek tek bireylerin yararlarının üstünde bir yarar kavramına dayanır. Özel mülkiyetin kamusal yarar amacıyla sınırlanabileceği ilkesi, bireysel özel mülkiyet haklarına göre kamusal yarar kavramını öne çıkarır. Bu genel ilke planlamanın sınırlarını ve olanaklarını belirlemektedir.

‘’BİLİMSEL TEMELE DAYANMA KAPSAMLI VE BÜTÜNCÜL YAKLAŞMA SORUMLULUĞU’’

‘’Bilimsel temele dayanma, diğer disiplinlerin bilgisinden

yararlanma, kapsamlı ve bütüncül yaklaşma sorumluluğu’’

7). Kent ve bölge planlamaları  yapılırken  planlama ile ilişkili

bilimsel verilerden yararlanmak ve gelişmeleri dikkatle izlemek ve planlama çalışmaları sırasında bilimsel ve teknik gelişme ve birikimlere dayanmak zorundadırlar.

Kent ve bölge planlamalarında  farklı uzmanlık alanlarında üretilen bilgi ve kararları (toprak, su, orman, jeolojik yapı verileri, iklim, koruma kararları vb) planladıkları yerleşmenin sorunları çerçevesinde irdelemelidirler. Bu temel girdileri dikkate almaksızın plan kararı üretilmesi planlamanın etik ve yasal kurallarına uymayacaktır.

9) Kent ve bölge planlamalarında  planlama işlerini yürütürken bilgiyi gizleyerek görmezden gelemez,  bilgiyi tahrif edemez ve ilişkili tüm bilimsel bilgiyi planlama sürecine girdi oluşturacak şekilde yansıtmak yükümlülüğünüz bulunmaktadır.

10)  Kentlerin parçalarına, korunacak alanlarına, merkezlerine ve alt merkezlerine vb ilişkin mevzi planlama çalışmalarında, kentin bütünü ve bölgesel bağlam ile ilişki kurulmaksızın ve irdelemeler yapılmaksızın planlama kararları üretilmesi bilimsel  etik ile uyuşmayacaktır.

‘’RİSKLERİN VE BELİRSİZLİKLERİN GİDERİLMESİ SORUMLULUĞU’’

11) Planlanacak alanları ilgilendiren doğal ve tarihi çevreye ilişkin koruma kararlarını ve potansiyellerini, yerleşilebilirlik olanaklarını ve sınırlamalarını, riskli alanları gerçekçi bir biçimde belirlemelidir.

Bütün bu alanlara ilişkin farklı uzmanlık alanlarının ürettiği

bilgileri planlama çerçevesine katmak zorundadırlar. Bu verilerin dikkate alınmaması, önemsizleştirilmesi veya diğer veriler ile karşılıklı ilişkilendirilmesi yapılmaksızın planlama kararları üretilmesi şehitlerimizi yaşanmaz kılmaktadır.

‘’PLANLAMA SÜRECİNDE HALKIN KATILIMININ SAĞLANMASI SORUMLULUĞU’’

12) Yasal çerçevenin olanaklarına dayanarak mümkün olan her durumda ve ölçekte halkın (planlama alanında yaşayan, çalışan ve iş yapanların) gereksinmeleri, beklentileri ve düşüncelerini özgürce aktarabilecek katılım ve yerel sahiplilik modelleri kurgulamak ve bunu planlama hizmetini talep eden kuruluşlara sunmak durumundayız. Halk katılımı yöntemlerini çeşitlendirerek zenginleştirmek yoluyla halkın temsilcilerinin hazırlık, planlama, uygulama ve denetim süreçlerine katılımı konusunda teşvik etmeliyiz.

‘’KAMUSAL KAYNAKLARIN KORUNMASI VE GELİŞTİRİLMESİ SORUMLULUĞU’’

13) Kamu malları ve kaynaklarının kullanımında, koruma ilkesinden taviz vermeden kamusal kaynakların geliştirilmesine katkıda bulunmalıyız.

14)  Kent ve bölge plancılarının, tarihsel ve doğal varlıkların ve çevrenin korunması gereklerinden ve hedeflerinden vazgeçmeksizin, halkın ve toplumun refahını artırmak ve kamusal ortak kullanım ve mekanları geliştirmek yükümlülüğümüz  bulunmaktadır.  Kentsel gelişmenin planlanmasında, tarihsel birikim ve değerlerin korunmasından

vazgeçmeksizin gelişme olanaklarını araştırmak ve topluma sunmak zorundayız.

‘’PLANLAMA’’

023 Performans Değerlendirmesinde ana konu başlığınız 《 PLANLAMA》 idi.

2022  de yeşil binalar, akILLI konutlar, kentsel dönüşüm, yerinde dönüşüm, tarihi doku,

2021 de deprem ve acil durum toplanma alanlari, depremin tarihi dokuya etkisi,

2020 Alt-yapı faaliyetleri , fen işleri, ulaşım  vb  konuları irdelemiştik, dedi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir