CHP EYÜPSULTAN İLÇE BAŞKANLIĞI’NDAN ”AFET BİLİNCİ EĞİTİMİ ATAĞI”

Example HTML page

CHP Eyüpsultan İlçe Başkanlığı Toplumsal Afet Derneği eğitmeni Sayın Selmin Balıbaş’ın  katılımıyla gerçekleştirdiği  “Afet Bilinci” konulu söyleşide Kemerburgaz Ket Ormanı Yeşil Vadi Kafede ‘’Afet Acil Müdahale Gönüllüleriyle’’ buluştu.

Didem Engin Eraslan, Sinan Aslan, Esra İnci Filizkıran, Ali Öztürk, Elif Bilgin, Tayfun Söğüt, Yasemin Topal, Burak Kaan Yılmazsoy İsmail Çevikbaş, Nurgül Silahlı, Figen Güner, Seyit Barış Altun, Filiz Gökçe, Ayfer Akdemir, Aylin Öztürk, Yalın Cantimur’danoluşan ‘’ CHP Eyüpsultan İlçe Başkanlığı Deprem ve Afet Komisyonu’’ yapmış olduğu çalışmalar sonrası ülkemizde sıkça yaşanan doğal afetler de eksikliği hissedilen ‘’Toplumsal Afet Acil Müdahale Gönüllüleri Ekipleri’’ konusunda atağa geçen CHP Eyüpsultan İlçe Başkanlığı Mahalle bazlı çalışma yaparak bu eksikliği gidermeyi amaçlayan çalışmalarına hız verdi.

Cumartesi 21.8.2021 günü Kemerburgaz Kent Ormanı Yeşil Vadi Kafede ilk buluşmalarını gerçekleştirip ‘Afet Bilincini’ geliştiren eğitimi Toplumsal Afet Derneği Eğitmeni Selmin Balıbaş’tan  aldılar.

Moderatörlüğünü Didem Engin Eraslan‘ın yaptığı ‘Afet Bilinci’ seminerine CHP Eyüpsultan Belediye Meclisi Grup Başkan Vekili Ali Haydar İşkar, CHP Eyüpsultan ve İBB Meclis Üyesi Ünsal Aykutoğlu ve Göktürk Mahalle Muhtarı Seval Kızılateş katıldı. CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Güler Işıkcevahir ve CHP Eyüpsultan İlçe Başkanı Doğan Sarıtaş konunun önemine ilişkin kısa birer konuşma yaptılar.

‘’RUTİN DOĞA HAREKETLERİNE BİZ İNSANLAR MÜDAHALE ETTİĞİMİZ İÇİN DOĞAL SONUÇLARINI YAŞIYORUZ’’

İlk konuşma yapan CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Güler Işıkcevahir: biz insanlar yakın bir zamanda ve daha evvel yaşadığımız afetleri ‘’Rutin doğa hareketlerine müdahale ettiğimiz için yaşadık’’ birde iktidarın rant ve kar hırsı eklenince ‘İmar Barışı’ gibi müdahalelerle bu afetleri kat ve kat artırdı dedi.

Işıkcevahir sözlerinin devamında şu ifadeler de bulundu; CHP İstanbul İl Başkanlığı olarak  İl bazında Afet ve Deprem bilincini geliştirme konusunda bir çalışma yapmaya karar verdikten sonra ilk olarak Komisyonu’nu kurup çalışmaları başlatan kendi ilçem olmasından büyük gurur ve onur duyuyorum Afet ve Deprem Komisyonumuzu kutluyorum dedi.

Işıkcevahir sözlerini sonlandırırken eğitimin bir kez daha altını çizerek bu eğitimlerin Ana Okulundan başlayarak tüm toplum bireylerine eşit verilmesi gerektiğini belirtti.

İkinci konuşmayı yapan CHP Eyüpsultan İlçe Başkanı Doğan Sarıtaş böylesi can alıcı konuda ‘’Afet ve Deprem Komisyonumuza’’ ‘Afet Bilinci’ seminerini bu doğal koşullarda düzenledikleri için teşekkür ediyorum kutluyorum dedi.

Bu çalışmaları başarıyla mahalleler bazında yaygınlaştırarak ‘’Toplumsal Afet Acil Müdahale Gönüllüleri Ekipleri’’ kuracaklarına canı gönülden inanıyorum arkadaşlarımızın çalışmalarında başarılar dilerim. Üzerimize düşün her konuda kendilerine gerekli katkıyı sunacağız ben sözü daha fazla uzatmadan işin erbabı olan Toplumsal Afet Derneği eğitmeni Sayın Selmin Balıbaş’a bırakıyorum diyerek sözlerini sonlandırdı.

”Afet ve Depremlerin Sorumlusu Liyakatsiz İktidar Yöneticileridir”

Toplumsal Afet Derneği eğitmeni Sayın Selmin Balıbaş ‘Afet Bilinci’ seminerin de yapmış olduğu konuşmasın da doğal afetler konusunda bilinçli hareket etmek bize yardımcı olacak en önemi etkendir. Eğer ki afet anın da bilincimizi kontrol edecek noktada değilsek derin nefes alarak beynimize oksijen akışını sağlayarak normalleşmeyi beklemektir. Aksi durumda ne kendimize nede başkalarına yardımcı olamayız ifadelerin de bulundu.

Selmin Balıbaş Deprem ve Afetlerin İnsan yanlış yaptıkları imalattan kaynaklandığının altını çizerken diğer taraftan iktidarın rantçı anlayışı, müteahhitlerin kar hırsı ile birleşince doğal afetler de kaçınılmaz oluyor. Biz buna kontrol edemediğimiz hareketler diyoruz.

İnsanlar kendilerine barınacakları konut alırken mutla ve mutlaka kontrol ederek saygın kuruluşlardan rapor almalılar bu konu öncelikler arasında yer almaktadır. Elbise alırken gösterdiğimiz hassasiyeti ne yazık ki barınacağımız konut alırken göstermiyoruz bu da afetlerde yıkımı ve can kaybını artırıcı rol oynuyor.

Bir diğer taraftan son günlerde yaşadığımız sel baskınları da gösteriyor ki yanlış yere yapılan imalatların doğal sonuçlarını doğa kendi yasası gereği yaşattı. Dere yataklarının işgal edilerek konutlaşmaya gidilmesi kaçınılmaz sonu getirdi. Bir başka konusu ise su gidiş yollarına yapılan HES’ler yaşanılan afetleri katlayarak şiddetini ve yıkımını artırmıştır.

Bu afetlerin baş sorumlusu bilim insanlarının uyarılarını dikkate almayan ‘’Liyakatsiz İktidar Yöeneticileridir’’ dedi.

Afet anında yapılması gerekenlere değinen Selmin Balıbaş son günlerde yaşanan orman yangınları konusun da ise şu ifadelerde bulundu;

‘’İklim Krizi Orman Yangını Çıkarmaz Etki Eder’’

İlk şüphe sabotaj, ikincisi iklim krizi…Ama aslında en önemlisi liyakatsiz yönetim..

Ege ve Akdeniz’de yaz aylarında sık sık çıkan yangınların başlıca sebebi “iklim”… Temmuz ve Ağustos ayları, orman yangınları için riskin en fazla olduğu aylar. Orman ve insan etkileşimi arttıkça yangınlar daha fazla çıkmakta. Yine ormanlarda elektrik nakil hattı, baz istasyonu, maden, çöplük gibi ormancılık dışı faaliyetlerin de yangınlara neden olduğu kayıtlara geçmiş bulunmakta.

İkim değişikliği doğrudan orman yangınlarının çıkmasına neden olmaz ancak yangın çıkma riskini arttırmakta. Çünkü ülkemiz koşullarında iklim değişikliği ile birlikte kuraklıklar şiddetlenmekte ve sıcaklıklar rekor seviyelerde artmaktadır. Bu durum ormanlarda öncelikle yanıcı madde yükünü arttırmakta. Yanıcı madde yükü ağaçlardan dökülen yaprak ve dalların toprak üzerinde birikmesi ile artmakta.

Sıcak hava dalgaları ve yağış azlığı yüzeydeki bitki dokusunun çok hızlı kurumasına neden olduğu için yangınlar için uygun ortamlar oluşmaktadır.

Ormanlık ekosistemlerin yok oluşu, özellikle insan hayatı kaybından ve oluşturduğu vücutsal hasarlardan dolayı toplumsal bir meseledir. Yangınla mücadelede, yangına karşı alınacak önlemlerde ve yangın karşıtı sistemlerin kurulumunda harcanması gereken masraflar nedeni ile ekonomik boyutu da son derece önemlidir. Yangına müdahale için harcanan su kaynakları, tarım arazilerinin, ürünlerin ve besinlerin yok oluşu, koruma altındaki yaban hayatın yok oluşu nedeni ile de büyük çevresel bir felakettir.

Pek çok kereler yangından dolayı zarar gören, çevresel ve ekonomik olarak değer kaybeden bölgelerin eski haline geri dönüşü olmaz.

Yangın durduk yere mi çıkar, tabi ki hayır!!!!

İhmal ve dikkatsizlik nedeniyle çıkan orman yangınları:

Ormanda güvenlik tedbiri almadan ateş yakmak.

Yakılan ateşi söndürmeden bırakmak. Özellikle mangal için yakılan ateşin söndürülmeden bırakılması.

Sönmemiş sigara izmariti ve kibriti yere atmak.

Orman içinde veya bitişiğindeki tarlalarda istenmeyen otları veya tarla anızını yakmak.

Gece aydınlatma için ormanda ateşle dolaşmak.

Cam ve cam kırıklarını ormanda bırakmak, güneş ışığının camdan yansıyarak otları yakması.

Çocukların orman içinde ateşle oynamaları

Eğlence veya gösteri için ormanda ateşle bir şeyler yapılması ateş yakılması

Kasıtlı çıkarılan orman yangınları;

Orman içinde veya bitişiğindeki tarla veya otlakları genişletmek.

Orman içinde yapılan kanunsuz işleri gizlemek için çıkarılan yangınlar.

Yabani hayvanları uzaklaştırmak.

İş ve çıkar elde etmek.

Ormanlarımızda çıkan yangınların büyük çoğunluğu insan tarafından çıkarıldığı maalesef bilgi dahilinde.

Onun içindir ki ‘’Afet Bilinci’’ eğitim toplantıları oldukça önem kazanmaktadır. Bu toplantıları artırarak devam etmeliyiz. Büyük bir duyarlılıkla bu toplantıyı organize eden CHP Eyüpsultan İlçe Başkanlığını ve Afet Deprem Komisyonunu kutluyorum bundan sonraki çalışmalarında başarılar diliyorum ifadeleriyle Selmin Balıbaş konuşmasını tamamladı.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir