Cep Telefonu Pasaport Kaydı Nasıl Yapılır?
Cep Telefonu Pasaport Kaydı Nasıl Yapılır?
Cep telefonu pasaport kaydı nasıl yapılır? Telefon fiyatlarının artması sonrasında yurtdışından telefon getirmek, daha cazip duruma geldi. Yurtdışından getirilen cep telefonlarının Türkiye’de kullanılabilmesi için IMEI kaydı yapılmalıdır.
Yurtdışından getirilen cep telefonlarına 120 süre verilir. Bu süre içerisinde IMEI kaydının yapılması gerekir. Verilen sürede kaydı yapmayan telefonlar, otomatik olarak kendini kapatma işlemi yapacaktır. Yurtdışından getirdiğiniz cep telefonunu kesintisiz kullanmak isterseniz IMEI kaydını yaptırmanız önemlidir. IMEI kaydı, telefonunuzu T.C. Kimlik numaranızla veya şirketler için vergi numarasıyla kaydetmenizi sağlar. Bu kayıt işlemi, İletişim Başkanlığı tarafından yapılır.
IMEI Nedir? Yapmazsanız Ne Olur?
Yurtdışından getirilen telefonların IMEI kaydını, e-Devlet sistemi üzerinden hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. E devlet üzerinden işlemi gerçekleştirebilmek için öncelikle pasaportunuzla yabancı bir ülkeden Türkiye’ye giriş yapmalısınız. Eğer pasaport girişi yapmışsanız cihazlarınız IMEI kaydı nedeniyle kapanabilir.
Cep telefonunuza SIM kart taktığınız zaman, kullandığınız hat operatörü üzerinden IMEI numarası kontrolü yapılacaktır. Sisteme kayıtlı olmayan cihazlar Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na bildirilmektedir. BTK, size cep telefonunun kayıtlı olmadığını bildirecektir. IMEI kaydının 120 gün içerisinde yapılmadığı zaman kapatılacağını bildiren bir SMS gönderecektir.
IMEI Kayıt Nasıl Yapılır?
Sisteme kayıtlı olmayan cihazlar Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) bildirilir. Bundan snra yasal süre başlatılır. BTK tarafından, cep telefonunun kayıtlı olmadığı zaman telefon kapatılır. Çift SIM kartı takılan cep telefonlarında verilen süre 120 değil 240 gündür.
e-Devlet üzerinden IMEI kaydı yapabilmek için başka bir ülkeden Türkiye’ye giriş yapmış olma şartı bulunuyor. Yurtdışından getirilmiş veya yurtdışında bulunan cihazların Türkiye’de kullanılabilmesi için IMEI kaydının yapılması gerekir. Bu işlemi e-Devlet sistemi üzerinden yapabilirsiniz.
Yurtdışı Telefon Harcı Ne Kadar?
Yurtdışından getirilen telefonların kaydı için ödenmesi gereken harç parası 2023 yılında 6091 TL olarak belirlenmiştir. Bu harç tutarı, vergi dairesine ya da tahsilat gerçekleştiren bankalara yatırılabilir. IMEI kaydı için, kişinin pasaportunun son iki yıl içinde başka bir cihaz kaydında kullanılmamış olması gerekir.
Yurtdışı cep telefonu harcını ödeyebileceğiniz birçok banka bulunuyor. Cep telefonu harcını internet üzerinden ödemek isterseniz, vergi dairesinin internet sitesinde bu işlemi yapabilirsiniz. IMEI kaydı için pasaportunuzu ve IMEI numarasını kullanarak telefonları sağlıklı bir şekilde kullanabilirsiniz.
E devlet Cep Telefonu Kayıt İşlemleri
Yurtdışından getirilen telefonların kayıt işlemleri için için e-Devlet Kapısı üzerinden başvuru yapabilirsiniz. Yapılan başvurularda pasaport sahibi kişi kendi bilgilerini sisteme girerek kaydını gerçekleştirebilir. e-Devlet Kapısı üzerinden yapılan başvurularda herhangi bir belge talep edilmeyecektir
Abone Kayıt Merkezlerinde Cep Telefonu Kayıt İşlemleri
Turkcell, Türk Telekom ya da Vodafone gibi operatörlerin şubelerinden telefon kaydı yapabilirsiniz. Pasaport sahibi kişi, pasaportu ve telefonuyla beraber ilgili şubeye bizzat başvurarak kaydını tamamlayabilir.
Telefon Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?
Telefon cihaz kaydı tamamlandıktan sonra, mcks.gov.tr/tr/imeisorgu adresini kullanarak cihaz kayıtlarını yapabilirsiniz. Cihaz kaydı için pasaport kullanılarak sadece bir telefon kayıt edebilirsiniz. İki yıl geçtikten sonra ise tekrar pasaporta yeni bir telefon kaydı yapabilirsiniz.
18 Yaşından Küçükler Telefon Kaydını Nasıl Yapar?
18 yaşından küçük kişiler yurt dışından yolcu beraberinde cihaz getirebilir. Daha sonra kendi adlarına kayıt yaptırabilirler. Bu işlemi gerçekleştirmek için başvuru dilekçesi kişinin ebeveynleri tarafından doldurulmalıdır. Ayrıca yasal velinin kimlik fotokopisiyle beraber abone kayıt merkezine başvurulması gerekir. 18 yaşından küçük kişilere e-devlet şifresi verilmemesi nedeniyle yurtdışı telefon kaydı işlemi Abone Kayıt Merkezlerinde yapılmaktadır. Cep telefonu pasaport kaydı nasıl yapılır? sorusuna bu şekilde yanıt verebiliriz.
fuarteknoloj.com mobil servisi telefon haberlerini sundu.
Nihat Vural