CHP’li Gülsüm Polat: Çiftalan Mahallesi sahil bandına yapılacak ‘’Çimento Limanı ekolojik dengeyi bozar…”

Example HTML page

CHP’li Gülsüm Polat: Çiftalan Mahallesi sahil bandına yapılacak ‘’Çimento Limanı’nı’’ Meclis gündemine getirdi. Yapılacak ”Çimeto Liman Projesi” ekolojik dengeyi bozar dedi.

Eyüpsultan belediye meclisi 82inci seçim, 5’inci toplantı dönemi Temmuz ayı 1’inci  bileşimi 2 Başkanvekili Metin Çırpan’ın başkanlığın de yapıldı.

Gündem maddelerinin görüşülerek ilgili komisyonlara havalesinin yapıldığı toplantıda CHP İBB ve Eyüpsultan Belediye Meclis Üyesi Gülsüm Polat, Sözlü önergesinde Eyüpsultan İleçesi Çiftalan Mahallesi sahil bandında yapımı düşünülen Çimento Limanı Projesini meclis gündemine taşıdı.

Polat meclis gündemine taşıdığı sözlü önergesinde; Maden alanlarının bölgeye yaptığı tahribat nedeniyle yapısı bozulan alanda tarım yapılamamakta, hayvancılık (mandacılık) ise temel ekonomik faaliyet alanı olarak gözükmektedir. Söz konusu proje doğal olarak bölgenin yer altı su kaynaklarını, bölge halkını ve ekolojik yapıyı da etkileyecektir ifadesinde bulundu.

Polat sözlerine şu ifadelerle devam etti:

T.C. EYÜPSULTAN BELEDİYESİ MECLİS BAŞKANLIĞINA;

Konu  : Eyüpsultan İlçesi, Çiftalan Mahallesi, Çimento Limanı Projesi hk

YD Madencilik Anonim Şirketi 30 Aralık 2021 tarihinde “Çiftalan Marmara Çimento Limanı” projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na Çevresel Etki Değerlendirmesi başvurusu yaptı. Bakanlık şirket başvurusu yaptıktan bir buçuk yıl sonra, 2 Haziran 2023 tarihinde projeye dair ÇED olumlu kararı verildiği açıklandı.

ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre limanın maliyeti 72 milyon TL olacak. Diğer yandan proje 8.347 metrekarelik alana yapılacak. Limana 200 metre boyutundaki 2 gemi yanaşabilecek Bakanlığa sunulan ilk ÇED dosyasında liman projesinin amaçları arasında Kanal İstanbul’un çimento ihtiyacına da vurgu yapıldı. Dosyada “ilerleyen yıllarda hızlı bir şekilde yapılması düşünülen “Kanal İstanbul ve Kentsel Dönüşüm” projelerinin, liman projesinin bitmesinden önce başlayacağı nedeniyle yoğun çimento taleplerinin aşırı miktarda artacağı ortadadır”. İfadeleri yer almakta.

Maden alanlarının bölgeye yaptığı tahribat nedeniyle yapısı bozulan alanda tarım yapılamamakta, hayvancılık (mandacılık) ise temel ekonomik faaliyet alanı olarak gözükmektedir. Söz konusu proje doğal olarak bölgenin yer altı su kaynaklarını, bölge halkını ve ekolojik yapıyı da etkileyecektir.

ÇED süreçlerinde bölge halkının görüşlerinin alınması sürecinde;

  • Çiftalan ve Ağaçlı Mahalle Muhtarlarımızın 3 Şubat 2022 tarihli itiraz dilekçesine, mahalle halkının 22 Şubat 2022 tarihli itirazının bulunduğu imza listesine, ayrıca yine muhtarların 1 Eylül 2022 tarihli itiraz dilekçesine rağmen,
  • Eyüpsultan Belediyesinin de itirazlarının olduğunu bildiğimiz için, ayrıca Eyüpsultan Belediyesinin geçtiğimiz yaz açtığı Çiftalan plajının ve de Çiftalan Gençlik Kampının hemen yanı başında bulunan bu projenin iptali ile ilgili herhangi bir girişimde bulunulmuş mudur?
  • Göz göre göre Eyüpsultan sahil bandında bulunan çok kıymetli bir alanın bu projeye kurban edilmesi doğru mudur?

Konu ile ilgili kamuoyunu bilgilendirmek üzere tarafımıza yazılı olarak bilgi verilmesi arz ederiz dedi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir