BES İstanbul Şubeleri: Adaletsiz vergi sistemine hayır!

32. Vergi Haftası nedeniyle bir etkinlik düzenleyen Büro Emekçileri Sendikası İstanbul Şubeleri, vergide ve ücrette adalet talep ettiler.

Büro Emekçileri Sendikası (BES) İstanbul Şubeleri 32. Vergi Haftası nedeniyle Vatan Caddesinde bulunan İstanbul Vergi Dairesi önünde yaptıkları etkinlikte vergide ve ücrette adalet istediler. BES İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı İshak Ateş burada yaptığı açıklamada vergi dairelerine her gün yüzlerce mükellefin geldiğini bunun sağlık riski yarattığını belirterek, çalışan ve mükelleflerin sağlığı açısından bir an önce vergi dairesi çalışanlarına aşı yapılmasını talep etti.

Ateş yaptığı açıklamada, “Pandemi de siyasal iktidarın fırsat aracına dönüşmüş durumda. Yalnızca bir kişiden tüm dünyaya yayılan, Covid-19 virüsünün tüm insanlığı tehdit ettiği bu süreç, Dünyanın ne kadar küçük olduğunu gözler önüne sererken, kapitalist sistemin makyajı da akmaya devam ediyor. Kapitalist sistemin ve neoliberalizmin yarattığı tüm çelişkiler çok daha net görülüyor. Sağlık ve sosyal güvenlik sisteminin piyasalaşmasının ortaya çıkardığı eşitsizlikler tüm çarpıklığı ile ortaya çıkmışken, pandemiye karşı mücadelede belki de tek araç olan aşının, üretim ve dağıtım süreçlerinin eşitsizliğini insanlar canıyla ödemek zorunda kalıyor. Yurttaş devlet ilişkisi açısından bir turnusol görevi gören pandemi sürecinde dünyanın birçok ülkesinde açlık, işsizlik, yoksulluk akıl almaz boyutta artarak devam ediyor. Pandemiyi fırsata çeviren siyasal iktidar otoriter uygulamaları baskıları da artırmaktadır. Mevcut gidişata itiraz eden kim varsa baskıyla sindirilmeye çalışılmaktadır. BES olarak bizler de büro emekçilerinin bu süreçte de artarak devam eden sorunlarının ve çözüm yollarının takipçisi olduk olmaya devam ediyoruz. Biliyor ve inanıyoruz ki, sağlığımızı, yaşamlarımızı hiçe sayan bu sisteme karşı ancak bizler, yaşamlarımıza, emeğimize sahip çıkarsak mücadele edersek bir çıkış bulabiliriz” dedi.

‘VERGİ HAFTASI YALANLAR HAFTASINA DÖNÜŞTÜ’

Ateş şunları söyledi:

“Vergi hatasını yalanlar haftasına dönüştürülmesini kabul etmiyoruz. Bu yıl vergi haftası bir yıldır devam eden pandemi sürecinde kutlanacak, yıllardır ödedikleri verginin karşılığını pandemi sürecinde dahi alamayan milyonlarca yurttaşımıza verginin, kalkınmanın temeli olduğundan, vergi bilincinden bahsedilecek. Bir defaya mahsus 1000 TL pandemi sosyal desteği alan milyonlarca aileye, kısmi çalışma ödeneğine mahkûm edilen milyonlarca işçiye, iş bulamadığı için KYK ve GSS borcunu ödeyemeyen milyonlarca gencimize, ödeyemediği borçları yüzünden icralık olan milyonlarca yurttaşımıza, işsizlere, iş bulmaktan umudunu kestiği için işsiz bile sayılmayan milyonlara, bir yıldır kepenk açamayan esnafa, ürünü tarlada kalan çiftçiye, emeklilikte yaşa takılanlara, aybaşını getiremeyene, kamu emekçilerine vergi bilinci anlatılacak. Toplanan vergilerin lükse, şatafata, faize, savaş politikalarına, geçmediğimiz köprülere, kullanmadığımız yollara harcandığı, eğitime ve sağlığa bile cebimizden para harcadığımız ve neredeyse tüm kamusal hizmetlerin paralı hale geldiği bir süreçte verginin tanımı tartışmalı hale gelmiştir.

bes-istanbul-subeleri-adaletsiz-vergi-sistemine-hayir-845785-1.

Maliye ve Gümrük Bakanlığından, Maliye Bakanlığına, Gelir İdaresi Başkanlığının kurulması ile birlikte gelir ve gider birimlerinin ayrıştırılmasına, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte Hazine ve Maliye Bakanlığına geçiş ve ardından Milli Emlak Genel Müdrlüğünün Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, TÜİK’in Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlanması, Milli Piyango İdaresinin özelleştirilmesi vb. artık Maliye Emekçilerinin bile takip etmekte zorlandığı yapısal değişimlerin bir türlü sonu gelmemektedir. Yapısal olarak en fazla değişim gösteren bakanlığın Maliye Bakanlığı olduğunu söylemek abartı olmayacaktır. Bütçe hazırlama yetkisinin bile elinden alındığı bakanlığın her geçen gün işlevi azalmaktadır.

Bu hengâme arasında maliye emekçilerinin sorunlarına her geçen gün bir yenisi eklenmektedir. Yaşanan tüm yapısal değişimlerin bakanlığı bir arpa boyu bile ilerletmediği ortadadır. Maliye Bakanlığını yap-boz tahtasına çeviren bu anlayışa biran önce son verilmeli bakanlık Maliye Emekçilerinin söz ve karar sahibi olacağı bir anlayışla yeniden yapılandırılmalıdır. Maliye Emekçilerinin ve maliye hizmetlerinin bütünleştirilmesine dönük adım atılmalıdır.”

bes-istanbul-subeleri-adaletsiz-vergi-sistemine-hayir-845784-1.

‘TALEPLERIMIZ NETTIR VE ZAMAN GEÇMEDEN KARŞILANMALIDIR’

Toplanan vergiler savaşa, sermayeye, ranta, güvenlikçi politikalara, lükse, şatafata değil halk için kullanılmalıdır denilen açıklamada talepler şöyle sıralandı:

►Bakanlık’ta aidiyet ve üst kimlik oluşması için maliye hizmetleri sınıfı oluşturulsun, ek gösterge adaletsizliğine son verilsin!

►Kurum içi özel sınavlar periyodik hale getirilsin, herkesin kadrosunda çalışması sağlansın!

►Uzman kadroların görev tanımı yapılsın, başta inceleme yetkisi bu tanım içerisinde yer alsın!

►Bakanlıkta merkez/taşra ayrımına son verilsin!

►Bakanlık bünyesinde yapılan sınavlarda mü-lakat uygulamasına son verilsin!

►Maliye Emekçileri arasında ücret adaletsizliğine son verilsin!

►Anayasa’da yer alan vergilendirme ilkeleri, başta eşitlik ve adalet olmak üzere hayata geçirilsin, herkesten ödeme gücüne göre vergi alınsın!

►Emekçiler için nasıl gelir vergisi tarifesi uygulanıyorsa 1 milyon TL üzerinde serveti olanlar için artan oranlı servet vergisi tarifesi uygulansın!

►Her yurttaşımız, zorunlu ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir temel gelire kavuşturulsun!

►Gelir dağılımı adaletsizliğinin nedenlerinden biri olan dolaylı vergi uygulaması sınırlandırılsın!

►Emekçilerin maaşlarında açlık sınırı rakamları vergiden muaf tutulsun, yoksulluk sınırı rakamları en alt vergi diliminden vergilendirilsin, alt dilim %10 oranına çekilsin!

►Gençlerimizin KYK borçları silinsin, öğrencilere kredi değil burs verilsin!

►Eğitim ve sağlık parasız olsun!

►Vergilerimiz pandemi ile etkin mücadele için harcannsın!

►Kadına yönelik şiddetle etkin mücade edilsin, sığınma evleri artırılsın!

►Zorda kalan küçük esnaf için pandemi mücbir sebep ilan edilsin, kapatılan işyerlerinde çalışırken mağdur olan emekçilerin kayıpları karşılansın!

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir